Mahdollisesti tihkupinta tai lähteikkö
Sijainti: Etelä-Haaga, Keskuspuisto. Hämeenlinnanväylän ylittävän kevyen liikenteen sillan itäpuoli. Koko: 40 m x 150 m. Tila 13.8.2014: lammikoissa vettä, mutta virtaus olematon. Tila 25.10.2002: Hyvä, joskin roskainen. Lähteessä näkyvä virtaus.
TULKINTA VEDENLAATUTULOKSISTA:
-Sameaa, vähähappista ja todella tummaa vettä.
-Vesi hieman hapanta.
-Suuri alkaliteetti eli hyvä puskurointikyky happamoitumista vastaan.
-Hajotustoiminnan takia vedessä erittäin paljon ammoniumtyppeä.
-Kokonaistyppipitoisuus suuri (vedessä paljon orgaanista typpeä).
-Todella suuri kokonaisfosforipitoisuus.
-Vähän kloridia.
-Paljon rautaa.
YLEISET HUOMIOT
Pienvesiohjelmassa mainittu lähde.
Kohteeseen on mahdollisesti virrannut rikkoutuneesta runkovesiputkesta vettä. Kesällä 2011 löydettiin kaksi vierekkäistä lammikkoa, joiden lasku-uoma oli kuiva. Pulppuamista ei havaittu. Syksyllä 2012 lammikot olivat suuria ja lähistöllä oli useita muita lammikoita, jotka ulottuvat aluerajausta pohjoisemmaksi. Vesi lammikoissa oli syksyllä sateen jälkeen saviharmaata viitaten hulevesiin. Alue sijaitsee laaksossa, joten vedet olivat ainakin osittain myös pintavesiä. Kasvillisuudessa on kuitenkin todella paljon lähteikkökasveja.
Lammikoiden syvyys max 15-20 cm. Pohja hapetonta, upottavaa, kariketta.
Kesällä 2014 vain eteläisemmässä lammikossa oli vettä ja lammikko oli kauttaaltaan limaskan peitossa. Kahden laakeamman lammikon eteläpuolella havaittiin kolmas, pieni allas (noin 3 x 3 m). Alueen eteläpuolelle laski putkessa idästä päin ruosteista vettä. Putki ei näy hulevesikartassa. Putken vesi laski samaan ojaan kuin lähdelammikon poisto-oja.
KASVILLISUUS
Lähdeilmentäjä: lähdelehväsammal.
Lähdekasveja: luhtakuirisammal, palmusammal, haprarahkasammal, lettokilpisammal, okarahkasammal, ojakellukka, suokorte, mesiangervo, lehtotähtimö, suo-ohdake, jänönsalaatti (kurjenjalka, rönsyleinikki, terttualpi, punakoiso, korpikaisla, särmärahkasammal, vaalearahkasammal).
Muita: haapa, hieskoivu, pajuja, harmaaleppä, raita, pihlaja, kuusi, vadelma, nokkonen, horsma, lillukka, hiirenporras, virna, sarjakeltano, niittynätkelmä, metsäalvejuuri, metsäkorte, pullosara, jokapaikansara, kangaskynsisammal, korpikarhunsammal, metsäliekosammal, metsälehväsammal, lehtolehväsammal, metsäkamppisammal, kivikynsisammal.
KUNNOSTUS- JA JATKOEHDOTUKSET
Roskien keräys. Kohteen seuranta, että on lähde. Alueen säilyttäminen rakentamiselta.
(Kohteen tunnus Luontotietojärjestelmässä ennen: 24-03)
Kuva: Katja Pellikka 2014. Limaskaa lammikon pinnalla kesällä 2014.
Kuva: Katja Pellikka 2014. Kasvillisuus alueella on rehevää.