Lammet
Kruunuvuorenlampi (LAM07)


Pinta-ala (kartalta)
0,42 ha

Kohdekuvaus

Kruunuvuorenlampi sijaitsee Laajasalon länsiosassa. Lampi on kallioiden ympäröimässä laaksossa metsäisessä ympäristössä. Kruunuvuorenlampi on erkaantunut merestä noin 2 400 vuotta sitten. Vaikka meri on lähellä, heti lammen länsirantaa reunustavan mäen toisella puolen, on lampi kuitenkin noin 8 m merenpinnan yläpuolella. Lammen rannoilta puut kaartuvat veden ylle. Lammen ympäri kulkee toisella puolen mökkitie ja toisella rannalla polku. Eteläkärjestä lähtee oja, joka on kuivana lukuun ottamatta korkeimman veden aikaa keväällä. Tulo-ojia ei ole. Syvin kohta löytyy lammen pohjoispäästä, noin 2,1 m. Eteläkärki on kasvanut umpeen. Lampi on soistunut toiselta rannaltaan ja sen vesi on tummaa ja humuspitoista.

Kruunuvuorenlampi ympäristöineen on kasvillisuudeltaan arvokasta aluetta (luokka I). Lajeina mainitaan vehka (Calla palustris), jouhisara (Carex lasiocarpa), riippasara (Carex magellanica), pyöreälehtikihokki (Droser rotundifolia), suopursu (Ledum palustre), raate (Menyanthes trifoliata), pohjanlumme (Nymphaea alba ssp. candida), saniainen sp. (Pteropsida sp.), kellotalvikki (Pyrola media), suomuurain (Rubus chamaemorus), pikkuvesiherne (Utricularia minor) ja isokarpalo (Vaccinium oxycoccos). Alueella kasvaa myös pullosaraa (Carex rostrata), kurjenjalkaa (Potentilla palustris), luhtavillaa (Eriophorum angustifolium), tupasvillaa (E. vaginatum) ja rantakukkaa (Lythrum salicaria).

Alue on myös linnustollisesti arvokasta (luokka III). Lajihavaintoja ovat mm. puukiipijä (Certhia familiaris), palokärki (Dryocopus martius), kultarinta (Hippolais icterina), pikkukäpylintu (Loxia curvirostra) ja kuusitiainen (Parus ater).


Valokuva Kruunuvuorenlammesta - Hanna Marttila 8/2006

julkaisut

Raportti
Nimi
Helsingin lammet
Tekijä
Hanna Marttila
Sarja
Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen julkaisuja 2/2007
Painopaikka
Helsinki
Vuosi
2007
Linkki

Kohteen lajihavainnot