Lammet
Saunapellonpuiston lampi (LAM13)


Pinta-ala (kartalta)
0,26 ha

Kohdekuvaus

Saunapellonpuisto sijaitsee Helsingin yliopiston Viikin koetilan vieressä. Puisto on viereisen puukerrostaloalueen pihan jatketta. Talojen yhteydessä on lammen rannalla sauna ja laituri. Lammen kaakkoiskulmassa on kaupungin puistoalueella toinen laituri. Lammen länsipuolella kulkee kevyenliikenteen väylä. Lampeen ei ole tulouomaa, vaan lampi on mitä ilmeisimmin pohjavesisyötteinen. Lammesta lähtee etelään poisto-oja, joka on useimmiten kuiviltaan. Poisto-oja laskee Viikinojaan.

Lampi on muodostunut hiekkakuoppaan. Sitä ei ole nähtävissä vielä vuoden 1932 ilmakuvassa, eikä vuodelta 1938 olevassa topografiakartassa. Vuoden 1943 ilmakuvassa lampi jo näkyy, mutta se on nykyistä kapeampi. Tuolloin tie meni lammen itäpuolitse. Vuoden 1950 ilmakuvassa tie kulkee jo lammen länsipuolelta. Vuonna 1964 lampi on jo lähes nykyisen kokoinen ja vuoden 1969 ilmakuvassa lampi on saanut nykyisen muotonsa.

Lammen suurin syvyys on hieman alle kolme metriä.

Lammen rannalla kasvaa lehtipuita ja pensaita. Pohjassa kasvaa lähes kauttaaltaan vesiruttoa (Elodea canadensis). Vesiruton lisäksi uistinvitaa (Potamogeton natans) ja ulpukkaa (Nuphar lutea) esiintyy paljon. Rannoilla kasvaa leveäosmankäämiä (Typha latifolia), järviruokoa (Phragmites australis), (korpi)kaislaa (Scirpus sp.), suovehkaa (Calla palustris), vesitatarta (Persicaria amphibia) ja kurjenmiekkaa (Iris pseudacorus).

Lammessa elää ruutanoita, piikkikaloja, allikkosalakoita ja hopearuutanoita. Lampeen on lisäksi tuotu suuria ahvenia pitämään hopearuutanakantaa kurissa. Lampeen on istutettu myös täplärapuja. Lammen vesiselkärangattomien määrä on hyvin pieni johtuen kalojen suuresta määrästä.

Helsingin kaupunki aloitti lammen kunnostuksen vuonna 2012. Ongelmana olivat viherlevien massaesiintymät. Lammen ylitiheää kalastoa on poistopyydetty ja kasvillisuutta vähennetty. Vuonna 2006 lampi oli vielä ekologiselta tilaltaan erinomaisessa kunnossa, mutta lammen tila heikkeni nopeasti hopearuutanoiden ilmaantumisen ja voimakkaan lisääntymisen myötä. 2010-luvulla lammen tila on ollut keskimäärin tyydyttävä, joskin veden laatu on parantunut vuosi vuodelta.

Valokuva Saunapellonpuiston lammelta (Katja Pellikka 2013)

Kuva viherlevien massaesiintymästä kesältä 2011 (Katja Pellikka 2011)


Saunapellonpuiston lampi - hopearuutanoiden valtaama -posteri - (pdf)
Hopearuutana - (jpg)

julkaisut

Raportti
Nimi
Helsingin lammet
Tekijä
Hanna Marttila
Sarja
Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen julkaisuja 2/2007
Painopaikka
Helsinki
Vuosi
2007
Linkki

Kohteen lajihavainnot