Valitun aineiston tiedot Paikkatietohakemistossa

 

Nimi suomeksiHelsingin luonto - Arvokkaat kasvikohteet
Nimi ruotsiksiHelsingfors natur - Värdefulla växtmiljöer
Nimi englanniksiNature in Helsinki - Important flora areas
KuvausAineisto käsittää Helsingin arvokkaat kasvillisuus- ja kasvistokohteet sekä arvokkaat kulttuurikasvikohteet. Aineisto koskee putkilokasveja ja perustuu Arto Kurton ja Leena Helynrannan inventointeihin.

Kunkin kohteen tunnuksen loppuosa ilmaisee vuoden, jolloin kohde on alun perin inventoitu (esim. 5/92) Arvokkaiden kulttuurikasvikohteiden tunnuksessa on lisäksi "K", esim. K1/15.

Alkuperäinen aineisto on vuosilta 1990-1998, ja sitä on päivitetty ja täydennetty vuosina 2002, 2004-2007, 2012-2014. Kulttuurikasvikohteet on kartoitettu vuonna 2015.
Aineiston päivitys on käynnissä 2021 ->

KOHTEIDEN ARVOLUOKITTELU


Kohteiden tietoihin sisältyvät kohteen kuvaus ja lajitiedot sekä arvoluokitus. Kohteet on arvotettu kolmeen luokkaan I = hyvin arvokas, II = huomattavan arvokas, III = kohtalaisen arvokas. Arvottamisessa käytetyt kriteerit on kerrottu dokumentissa Arvokkaiden kasvillisuus- ja kasvistokohteiden arvottamiskriteerit (http://kartta.hel.fi/Applications/ltj/html/linkitetyt_ltj/kantaan_linkitettyja/Arvottamiskriteerit_kasvikohteet_2012.htm.)

Kohderaportin kohdassa Arvoluokka annetaan sulkeissa joko ao. luokkaan oikeuttava(t) arvo(t) tai arvon menettämisen syyt. Kohteisiin liittyvä lajistotieto on kerrottu kohderaportin kappaleissa Kuvaus- ja lajitiedot sekä Arvoluokka. Useissa kohteissa arvokkaimmat lajit on mainittu vain kappaleessa Arvoluokka.


ARVOKKAISTA KULTTUURIKASVIKOHTEISTA

Myös arvokkaiden kulttuurikasvikohteiden arvottamisessa on sovellettu dokumenttia Arvokkaiden kasvillisuus- ja kasvistokohteiden arvottamiskriteerit ja siinä mainitun koosteen Helsingin uhanalaiset, silmälläpidettävät ja muuten huomionarvoiset putkilokasvit uhanalaisuusluokittelua mukaan lukien vanhojen uustulokkaiden ja viljelykarkulaisten Helsingin sisäinen luokittelu.

Kohdekuvauksissa käytetään lyhyyden vuoksi käsitettä vanha kulttuurikasvi tarkoittamaan vanhoja uustulokaskasveja ja viljelyperäisiä kasveja. Tässä yhteydessä sellaisiksi katsotaan lajit, jotka ovat saapuneet tai asettuneet mukaan otettuihin kohteisiin todistettavasti tai pääteltävästi 1600-luvun lopun ja Suomen itsenäistymisen (1917) välisenä aikana. Monia näistä lajeista on tavattavissa Helsingissä myös nuorempina esiintyminä, joita ei ole otettu huomioon uhanalaisuustarkastelussa eikä kohdevalinnoissa.


AINEISTON PÄIVITYKSET

Päivitettyjen kohteiden lajihavaintolistaa (kohderaportin alareunan "Kohteen lajihavainnot") on täydennetty niillä päivityksessä havaituilla lajeilla., joita ei ole aikaisemmin kirjattu kohteeseen.


Alkuperäinen aineisto on vuosilta 1990-1998, ja sitä on päivitetty ja täydennetty vuosina 2002, 2004-2007, 2013 ja 2014.

Päivitys 5.1.2012: Arvokkaiden kasvikohteiden arvoluokat on päivitetty vastaamaan lajien nykyisiä suojeluarvoja. Päivitetty raportti Helsingin uhanalaiset, silmälläpidettävät ja muuten huomionarvoiset putkilokasvit (http://kartta.hel.fi/Applications/ltj/html/linkitetyt_ltj/Helsingin_uhanalaiset_2012/HelsinginUhanalaiset2012.htm) on valmistunut 25.10.2012 ja sen perusteella on tarkistettu ja päivitetty kasvikohteiden arvoluokkatiedot (http://kartta.hel.fi/Applications/ltj/html/linkitetyt_ltj/Helsingin_uhanalaiset_2012/HelsinginUhanalaiset2012_LTJ_arvokkaat_kasvikohteet.htm).

Päivitys 9.1.2014: Lisätty Östersundomin liitosalueen arvokkaat kasvikohteet. Päivitys 8.1.2015: Lisätty Östersundomin alueelle viisi arvokasta kasvikohdetta, jotka on kartoitettu vuonna 2014.

Täydennys v. 2015: Aineistoon on lisätty arvokkaat kulttuurikasvikohteet


TIETOJEN SUODATTAMINEN

Kaikkia aineiston kohteita ja lajihavaintoja ei esitetä luontotietojärjestelmässä luonnonsuojelusyistä.

Mittakaava
Erotuskyky
KoordinaatistoEi määritelty
Vaihtoehtoinen koordinaatistoEi määritelty
KorkeusjärjestelmäEi määritelty
Alueellinen kattavuusAineisto kattaa Helsingin kaupungin hallinnollisen alueen. Tarkastelun ulkopuolella on myös luonnonsuojelualueita ja yksityismaita.
KäyttötarkoitusHelsingin arvokkaiden kasvisto- ja kasvillisuuskohteiden osoittaminen ja paikantaminen.
Jakelutapa
TallennusmuotoAineistoa ylläpidetään Oracle-tietokannassa. Paikkatietopalvelussa latauspalvelu.
Vakioitu tuloste
KäyttöehdotKäyttöehdot: Aineisto on tarkasteltavissa Helsingin paikkatietopalvelun Ympäristö ja luonto -osan julkisessa ja virkaprofiilissa. Julkisessa profiilissa osa tiedoista suodatettu luonnonsuojelusyistä. Virkaversion käyttö käyttöoikeussopimuksen mukaisesti: http://kartta.hel.fi/Applications/ltj/html/Kayttooikeuslomake/LTJ_KAYTTOOIKEUS.DOC Paikkatietopalvelussa on myös latauspalvelu.
Julkinen saatavuusjulkinen saatavuus rajoitettu
Hinta
Ylläpitävä organisaatioHelsingin kaupunki, Kaupunkiympäristön toimiala, Ympäristöpalvelut, Ympäristönsuojeluyksikkö
Omistava organisaatio
Aineiston julkaisupäivämääräKohteet on rajattu vuosina 1990-1998. Päivitys- tao täydennyskartoituksia vuosina 2002, 2004-2007, 2012-2014, 2015.
Ylläpitotiheys
Ajantasaisuus
Ajantasaisuuspäivämäärä
Historiatieto
Ylläpitomenetelmat
Tietolähde
TiedonkeruumenetelmäMaastokartoitus.
Tiedonkeruuvaihe
TiedonkeruutilaEi tietoa
Yhteyshenkilö 1Sanna Elijoki (Helsingin kaupunki, Kaupunkiympäristön toimiala, Ympäristöpalvelut, Ympäristönsuojeluyksikkö)
Yhteyshenkilö 2(Ei määritettyä yhteyshenkilöä) (-)
Resurssin tyyppiPaikkatietoaineisto
Liitännäisresurssi
PaikkatietopalvelutyyppiHakupalvelu
Teema 1Luonto
Teema 2Ei teemaa
Aiheluokka 1Eläin- ja kasvikunta
Aiheluokka 2Ei aiheluokkaa määritetty
Aiheluokka 3Ei aiheluokkaa määritetty
Inspire-tunnus
AvainsanatHelsinki, luonto, luontotietojärjestelmä, kasvi, kasvillisuus, arvokas
Avainsanat (Gemet)
Julkaisuajankohta
Aineiston päivityspäivämäärä
Sääntöjenmukaisuus
Metadatan vastuutahoHelsingin kaupunki, Kaupunkiympäristön toimiala, Ympäristöpalvelut, Ympäristönsuojeluyksikkö
Verkko-osoitehttps://www.hel.fi/luontotieto
Metatietojen päivitys15.4.2024 12.54.11
Muut tiedot

Sivun ylläpito: Helsingin kaupunki/Paikkatietopalvelutiimi