Valitun aineiston tiedot Paikkatietohakemistossa

 

Nimi suomeksiHelsingin luonto - Linnustollisesti arvokkaat kohteet
Nimi ruotsiksiHelsingfors natur - Värdefulla fågelmiljöer
Nimi englanniksiNature in Helsinki - Important bird areas
KuvausAineisto poistettu Luontotietojärjestelmästä 29.6.2020. Osa kohteista (36 kpl) on siirretty nykyiseen lintukohteiden luokkaan Tärkeät lintualueet.

(3/2018 HUOM. Luontotietojärjestelmään on maaliskuussa 2018 lisätty uusi aineisto Tärkeät lintukohteet, jolla tämä aikaisempi aineisto Arvokkaat linnustolliset kohteet tullaan pääosin korvaamaan. Mutta koska uuden aineiston kartoitukset eivät kata kaikkia aikaisempia alueita, osa näistä aikaisemmista kohteista mahdollisesti jätetään.)

LINNUSTOLLISESTI ARVOKKAAT KOHTEET

Aineisto sisältää Helsingin linnustollisesti arvokkaiden kohteiden rajaukset ja tiedot.

Kohteen tunnuksen loppuosa ilmaisee vuoden, jolloin kohde on liitetty Helsingin linnustollisesti arvokkaiden kohteiden luetteloon (esim. /99).

Avaintekijöillä tarkoitetaan linnuston kannalta tärkeitä ympäristötekijöitä.

Kohteisiin liittyy lajihavaintoja. Kaikkia kohteiden lajeja ei ole listattu, ja osa lajeista on ilmoitettu esim. tekstinä "sekametsän peruslajisto". Kuvaus aineistossa käytetyistä peruslajistoista ympäristötyypeittäin (http://kartta.hel.fi/Applications/ltj/html/aineistokuvaukset/arvokkaat_linnustokohteet_liite2.htm).

ARVOLUOKITUS
Kohteet on arvotettu kolmeen luokkaan: I, II ja III. Kaikkein arvokkaimmat kohteet kuuluvat luokkaan I.
Vuonna 2010 rajatuilla kohteilla on käytössä uusi arvotuskriteeristö(http://kartta.hel.fi/Applications/ltj/html/linkitetyt_ltj/kantaan_linkitettyja/Arvottamiskriteerit_linnut_2010.htm). Myös aikaisempien kohteiden arvoluokitus on vuoden 2010 päivityskartoituksessa tarkastettu uusien kriteerien ja tietojen mukaiseksi. Osa kohteista poistui tämän perusteella arvokkaiden kohteiden listalta.
Vanhassa Luokituksessa on käytetty neljää kriteeriä seuraavassa järjestyksessä: pesimälintulajisto, ”alueen laatu”, muutto- ja talvehtijalintulajisto sekä alueen arvo retkeilykohteena. Lintualueiden luokituskriteerit(http://kartta.hel.fi/Applications/ltj/html/aineistokuvaukset/arvokkaat_linnustokohteet_liite1.htm)(vanha). Alueet ja niiden linnusto ovat kokeneet muutoksia vuosikymmenen kuluessa. Myös lintujen suojeluarvot ovat hieman muuttuneet kohteiden arvoluokan antamisen jälkeen (luonnonsuojeluasetuksen muutos v. 2005), joten arvoluokat eivät täysin vastaa nykytilannetta.

Joillain kohteilla lukee kuvauskentässä maininta saaristolintulaskennasta. Tämä tarkoittaa Matti Luostarisen tekemää kartoitusta (vuoteen 2013 asti).

Aineiston esittämistä on rajattu Luontotietojärjestelmän yleisöversiossa luonnonsuojelusyistä.

Ks. myös tämän aineistokuvauksen kohta Historiatieto.
Mittakaava
Erotuskyky
KoordinaatistoEi määritelty
Vaihtoehtoinen koordinaatistoEi määritelty
KorkeusjärjestelmäEi määritelty
Alueellinen kattavuusAineisto kattaa Helsingin kaupungin hallinnollisen alueen.
KäyttötarkoitusHelsingin linnustollisesti arvokkaiden kohteiden osoittaminen ja paikantaminen.
Jakelutapa
TallennusmuotoAineistoa ylläpidetään Oracle-tietokannassa. Paikkatietopalvelussa latauspalvelu (shp, gml).
Vakioitu tuloste
KäyttöehdotAineisto on tarkasteltavissa Helsingin paikkatietopalvelun Ympäristö ja luonto -osan julkisessa ja virkaprofiilissa. Julkisessa profiilissa osa tiedoista suodatettu luonnonsuojelusyistä. Virkaversion käyttö käyttöoikeussopimuksen mukaisesti: http://kartta.hel.fi/Applications/ltj/html/Kayttooikeuslomake/LTJ_KAYTTOOIKEUS.DOC
Julkinen saatavuusjulkinen saatavuus osittain
Hinta
Ylläpitävä organisaatioHelsingin kaupunki, Kaupunkiympäristön toimiala, Ympäristöpalvelut, Ympäristönsuojeluyksikkö
Omistava organisaatio
Aineiston julkaisupäivämääräTiedot on kerätty pääosin vuosina 1996-1998. Täydennyskartoitus tietyiltä alueilta v. 2003 ja 2010.
Ylläpitotiheys
AjantasaisuusVuonna 2010 tehdyn päivityksen yhteydessä tarkastettiin aikaisempien kohteiden arvoluokka vastaamaan uutta arvotuskriteeristöä.
Ajantasaisuuspäivämäärä
HistoriatietoLintutiedot perustuvat alunperin Helsingin lintuatlaskartoituksen yhteydessä vuosina 1996-1997 kerättyihin tietoihin, joita on täydennetty paikallisten lintuharrastajien ja -ammattilaisten antamilla tiedoilla. Lintuatlas oli Helsingin kaupungin, Helsingin Seudun Lintutieteellinen Yhdistys Tringa r.y:n ja Helsingin yliopiston populaatiobiologian osaston yhteistutkimus. Myös Helsingin ympäristökeskuksen eri alueilla tekemiä linnustoselvityksiä ja saaristolintujen seurantatietoja on käytetty linnustollisesti arvokkaiden kohteiden rajaamisessa. Matti Koivula on koonnut tiedot ja muodostanut kohderajaukset vuonna 1999. Aineistoa on myöhemmin täydennetty: Vuonna 2003 tehdyssä täydennyskartoituksessa käytiin läpi alueet, joiden tiedot olivat epätarkkoja tai puutteellisia v. 1999 aineistossa. (Villinki, Vartiosaari, Jollas, Kuusisaari-Lehtisaari, Eläintarha-Alppila, Kulosaari, Konala-Reimarla-Marttila, Lassila, Taka-Viikin koilliset metsät ja Roihuvuori-Myllypuro).Täydennyskartoituksen teki Ympäristötutkimus Yrjölä Oy. Vuoden 2010 täydennyskartoitus keskittyi liitosalueelle sekä niihin alueisiin, joissa oli käytettyjen pohja-aineistojen mukaan esim. arvokasta tai harvinaista lajistoa, mutta ei arvokkaan lintukohteen rajausta. Pohja-aineistona käytettiin poimintaa Tiira-tietokannan havainnoista ja Tringan Sipoonkorven lintulaskentoja sekä liitosalueen ulkopuolella tarkistuslaskentaa maastossa. Uusien kohteiden tunnus on /2010. Vuoden 2010 kohteiden arvoluokituksessa on käytetty uusia arvotuskriteerejä vuoden 2010 uusi uhanalaisluokittelu huomioiden. Vuoden 2010 täydennyskartoituksen perusteella seuraavat kohteet on yhdistetty toisiin kohteisiin, ja lakkautettu erillisinä linnustollisesti arvokkaina kohteina: - Seurasaaren kohteet 180-183/99 yhdistetty kohteeseen 34/2010. - Kohde 282/99 Vuosaaren täyttömäki yhdistetty kohteeseen 44/2010. Vuoden 2010 täydennyskartoituksen ja arvotuskriteerien perusteella seuraavat 14 kohdetta pudotettiin pois linnustollisesti arvokkaista kohteista. Kohteet olivat aikaisemmin arvoltaan luokassa III. 24/99 Kaartin hautausmaa - ortodoksinen hautausmaa 35/99 Kuusisaaren puisto 36/99 Hietarannan puistikko 37/99 Hietaniemen uurnalehto 52/99 Kyläsaaren pohjoisreuna (Vallilanlaakso E) 55/99 Pajamäki 57/99 Strömbergin puisto 62/99 Laajasuon puisto 71/99 Hakuninmaan katsastuskonttorin länsimetsä 132/99 Korkeasaari 261/99 Vasikkasaaren itäranta 303/99 Kynttiläkujan lehto 1/03 Viilarintien viljelypalstat 3/03 Porolahden koivikko
Ylläpitomenetelmat
Tietolähde
Tiedonkeruumenetelmä
Tiedonkeruuvaihe
TiedonkeruutilaEi tietoa
Yhteyshenkilö 1Sanna Elijoki (Helsingin kaupunki, Kaupunkiympäristön toimiala, Ympäristöpalvelut, Ympäristönsuojeluyksikkö)
Yhteyshenkilö 2(Ei määritettyä yhteyshenkilöä) (-)
Resurssin tyyppiPaikkatietoaineisto
Liitännäisresurssi
PaikkatietopalvelutyyppiHakupalvelu
Teema 1Ei teemaa
Teema 2Ei teemaa
Aiheluokka 1Ei aiheluokkaa määritetty
Aiheluokka 2Ei aiheluokkaa määritetty
Aiheluokka 3Ei aiheluokkaa määritetty
Inspire-tunnus
Avainsanatlinnusto, arvokas kohde, luonto, Helsinki
Avainsanat (Gemet)
Julkaisuajankohta
Aineiston päivityspäivämäärä
Sääntöjenmukaisuus
Metadatan vastuutahoHelsingin kaupunki, Kaupunkiympäristön toimiala, Ympäristöpalvelut, Ympäristönsuojeluyksikkö
Verkko-osoitehttps://www.hel.fi/luontotieto
Metatietojen päivitys19.8.2022 15.20.19
Muut tiedot

Sivun ylläpito: Helsingin kaupunki/Paikkatietopalvelutiimi