Valitun aineiston tiedot Paikkatietohakemistossa

 

Nimi suomeksiHelsingin luonto - Tärkeät lepakkoalueet
Nimi ruotsiksiHelsingfors natur - Viktiga fladdermusområden
Nimi englanniksiNature in Helsinki - Important bat areas
KuvausAineisto sisältää Helsingin tärkeät lepakkoalueet.
Tiedot ovat seuraavista selvityksistä:
v. 2014 lepakkoselvitys (koko Helsinki), v. 2015 Länsisalmi ja Karhusaari, v. 2018 itäinen saaristo (tietyt saaret), v. 2019 Vasikkasaari, v. 2022 Vartiosaari.

Vuoden 2014 selvityksessä päivitettiin edellisen vuonna 2003 tehdyn lepakkoselvityksen tiedot. Lisäksi rantoja kartoitettiin mereltä käsin. Östersundomin liitosalue ei v. 2014 sisältynyt selvitykseen. Osa v. 2014 aineistosta perustuu aikaisempiin selvityksiin (mm. Seurasaari v. 2009, Santahamina v. 2008, Vartiosaari v. 2012).

Aineisto käsittää kohderajaukset ja kohdetiedot. Lisäksi on kerrottu alueen avaintekijät ja uhkatekijät lepakoiden kannalta sekä ehdotus alueen hoitamiseksi lepakkoja suosivalla tavalla.

Kullakin kohteella on tunnus, esim. 5/03. Tunnuksen alkuosa on juokseva numero ja loppuosa ilmaisee vuoden, jolloin kohde on muodostettu.
Kaikkia aineiston tietoja ei esitetä Luontotietojärjestelmän yleisöversiossa luonnonsuojelusyistä.

ARVOLUOKITUSKRITEERIT (Vuoden 2014 kartoituksessa käytetty kriteeristö) https://kartta.hel.fi/Applications/ltj/html/linkitetyt_ltj/kantaan_linkitettyja/Arvottamiskriteerit_lepakot_2014.pdf

Kohteet on jaettu arvoluokkiin (A, B ja C) mm. lajirunsauden, yksilömäärien ja alueiden laadun perusteella.
Huom. luokkatunnukset on 24.10.2022 muutettu kirjaimiksi. Aikaisemmin näiden tunnukset olivat I, II ja III, mutta tämä luokittelu on jätetty alla kuvatulle Suomen lepakkotieteellinen yhdistys ry:n luokittelulle.

Luokka A – arvokas lepakkoalue
Lepakoita on yleensä runsaasti ja alueella esiintyy useita lepakkolajeja. Alueella on lisääntymiskolonioita, päiväpiilopaikkoja tai talvehtimispaikkoja. Alueen tila on erityisen hyvä lepakkojen kannalta. Siellä on useita lepakoiden piilopaikoiksi sopivia rakennuksia ja hyönteisten saalistuspaikkoja esimerkiksi lampia ja kujia. Aluetta ei tulisi muuttaa ilman erityistä harkintaa.

Luokka B – tärkeä lepakkoalue
Lepakoita on paljon, mutta kolonian tarkkaa paikkaa ei tunneta tai alueella joku rakennus, rakenne tai luonnon muodostuma on ajoittain lepakoiden lisääntymis- tai levähdyspaikkana. Tyypillinen II luokan alue on esimerkiksi hyvä viiksisiippametsä.

Luokka C – paikallisesti tärkeä lepakkoalue
Lepakkolajeja on yleensä vain yksi tai kaksi, eikä lepakoita ole niin runsaasti kuin I ja II alueilla. Lepakot saalistavat alueella aktiivisesti esimerkiksi vain osan kesää tai ne käyttävät aluetta esimerkiksi sään mukaan. III-alueet ovat yleensä hieman laajempia alueita, joilla voidaan tehdä osittaisia muutoksia, sillä lepakoilla on runsaasti tätä aluetta käytettävissään. Lepakot tulee kuitenkin ottaa huomioon, kun alueen maankäyttöä suunnitellaan. Jotkin toimenpiteet saattavat myös parantaa tällaisen alueen arvoluokkaa.


ARVOLUOKITUSKRITEERIT (VUOSIEN 2015, 2018 ja 2019 KARTOITUKSET)
Selvitysten lepakoille tärkeät alueet on luokiteltu seuraavia periaatteita noudattaen. Arvoluokitus on Suomen lepakkotieteellinen yhdistys ry:n arvoluokituksen mukainen. Luokkien tarkemmat perusteet: ks. https://kartta.hel.fi/Applications/ltj/html/linkitetyt_ltj/kantaan_linkitettyja/Tarkeiden_lepakkoalueiden_luokitukset.pdf

Luokka I – Lisääntymis- tai levähdyspaikka. Hävittäminen tai heikentäminen luonnonsuojelulaissa kielletty.

Luokka II – Tärkeä ruokailualue tai siirtymäreitti. Maankäytössä alueen arvo lepakoille tulee ottaa huomioon (EUROBATS-sopimus)

Luokka III – Muu lepakoiden käyttämä alue. Maankäytössä alueen arvo lepakoille tulee mahdollisuuksien mukaan ottaa huomioon.



Aineistoon liittyvät selvitykset:
Wermundsen Consulting Oy: Helsingin lepakkolajisto ja tärkeät lepakkoalueet vuonna 2014. Helsingin Kaupunkiympäristön toimialan yleissuunnitteluosaston selvityksiä 2014:38. http://www.hel.fi/hel2/ksv/julkaisut/yos_2014-38.pdf

Nina Hagner-Wahlsten, BatHouse: Länsisalmen lepakkoselvitys 2015 ja Karhusaaren lepakkoselvitys 2015

Nina Hagner-Wahlsten (BatHouse), Rasmus Karlsson (Tmi Metsäsiipi): Helsingin itäisen saariston lepakkoselvitys 2018 – Kallahdenselkä, Louesaari ja Pikku Niinisaari

Rasmus Karlsson: Helsingin Vasikkasaaren lepakkoselvitys 2019

Timo Metsänen, Rauno Yrjölä, Rasmus Karlsson & Antti Kotilainen (Ympäristötutkimus Yrjölä ja Luontoselvitys Metsänen): Vartiosaaren lepakkoselvitys 2022
Mittakaava
Erotuskyky
KoordinaatistoEi määritelty
Vaihtoehtoinen koordinaatistoEi määritelty
KorkeusjärjestelmäEi määritelty
Alueellinen kattavuusVuoden 2014 kartoitus keskittyi vuonna 2003 rajatuille lepakkoalueille, lisäksi rantoja kartoitettiin mereltä käsin. Östersundomin liitosalue ei sisältynyt kartoitukseen. Lisäksi aineistotaso sisältää Länsisalmessa ja Karhusaaressa tehtyjen kartoituksien tuloksia sekä itäisessä saaristossa ja Vasikkasaaressa tehtyjen kartoitusten tuloksia.
KäyttötarkoitusHelsingin arvokkaiden lepakkoalueiden esittäminen, jotta ne voidaan ottaa huomioon mm. eri kaavatasoilla ja luonnonhoidon suunnittelussa.
Jakelutapa
Tallennusmuoto
Vakioitu tuloste
KäyttöehdotLuontotietojärjestelmässä ei esitetä kaikkia selvitysaineiston tietoja: pistemäisiä tietoja levähdys- ja lisääntymispaikoista ei esitetä. Tarvittaessa näitä tietoja voi kysyä virkakäyttöön ympäristökeskuksesta (Sanna Elijoki).
Julkinen saatavuusjulkinen saatavuus rajoitettu
Hinta
Ylläpitävä organisaatioHelsingin kaupunki, Kaupunkiympäristön toimiala, Ympäristöpalvelut, Ympäristönsuojeluyksikkö
Omistava organisaatio
Aineiston julkaisupäivämäärä
Ylläpitotiheys
Ajantasaisuus
Ajantasaisuuspäivämäärä
Historiatieto
Ylläpitomenetelmat
Tietolähde
TiedonkeruumenetelmäTiedonkeruumenetelmä on kuvattu selvitysraporteissa.
Tiedonkeruuvaihe
TiedonkeruutilaEi tietoa
Yhteyshenkilö 1Sanna Elijoki (Helsingin kaupunki, Kaupunkiympäristön toimiala, Ympäristöpalvelut, Ympäristönsuojeluyksikkö)
Yhteyshenkilö 2(Ei määritettyä yhteyshenkilöä) (-)
Resurssin tyyppiPaikkatietoaineisto
Liitännäisresurssi
PaikkatietopalvelutyyppiHakupalvelu
Teema 1Luonto
Teema 2Luonto
Aiheluokka 1Eläin- ja kasvikunta
Aiheluokka 2Maatalous
Aiheluokka 3Ei aiheluokkaa määritetty
Inspire-tunnus
Avainsanatlepakko, lepakkoalue, luonto, Helsinki, luonnon monimuotoisuus
Avainsanat (Gemet)
Julkaisuajankohta
Aineiston päivityspäivämäärä
Sääntöjenmukaisuus
Metadatan vastuutahoHelsingin kaupunki, Kaupunkiympäristön toimiala, Ympäristöpalvelut, Ympäristönsuojeluyksikkö
Verkko-osoitehttps://www.hel.fi/luontotieto
Metatietojen päivitys29.5.2023 13.35.37
Muut tiedotVuoden 2014 lepakkoselvitys on tehty Kaupunkiympäristön toimiala n toimeksiannosta.

Sivun ylläpito: Helsingin kaupunki/Paikkatietopalvelutiimi