Valitun aineiston tiedot Paikkatietohakemistossa

 

Nimi suomeksiHelsingin luonto - Arvokkaat metsäluonnon monimuotoisuuskohteet
Nimi ruotsiksiHelsingfors natur - Viktiga skogsnaturtyper
Nimi englanniksiNature in Helsinki - Important forest areas
KuvausMETSO-kartoituksen aineisto sisältää tietoa metsäluonnon monimuotoisuuskohteista vuosina 2011 ja 2013 inventoiduilta alueilta. Aineistoa tarkistetaan suunnittelun yhteydessä. Seuraavat tarkistetut tiedot on tähän mennessä tallennettu: Päivityskartoitus v. 2013: M37 Myllypuro ja M8 Mustavuori. V. 2014: M31 Mustikkamaa. V. 2016: M23, M25 ja M30 eli Keskuspuiston kohteet 1, 2 ja 3.

- KARTTA Vuonna 2011 inventoidut alueet: http://kartta.hel.fi/Applications/ltj/html/linkitetyt_ltj/Metsakohteet/Inventoidut_alueet_2011.pdf

- KARTTA Vuonna 2013 inventoidut alueet: http://kartta.hel.fi/Applications/ltj/html/linkitetyt_ltj/Metsakohteet/Inventoidut_alueet_2013.pdf


Kartoituksissa rajattiin 75 Metso-kohdetta, jotka muodostuvat Metso-kuvioista. Kullakin kuviolla on Metso-elinympäristötyyppi ja Metso-kriteeriluokka (arvoluokka).


Kartoitustyön on tehnyt Innofor Finland Oy vuosina 2011 ja 2013. Kaupunkiympäristön toimiala on kartoittanut kohteet M75, M37 ja M8 vuonna 2013, kohteen M31 vuonna 2014 ja kohteet M23, M25 ja M30 vuonna 2016.

Maastoinventointi tehtiin sellaisilla kaupungin omistamilla alueilla, joilta arvioitiin olemassa olevan metsäsuunnitteluaineiston perusteella löytyvän metsäluonnon monimuotoisuuden kannalta arvokkaita kohteita. Inventointi ei siis ole alueellisesti kattava, ja siinä saattaa ilmetä muitakin puutteita ja tarkistustarpeita.
Ulkoilu- ja virkistysalueilla ja muilla kuin luonnonsuojelualueilla olevia METSO-kriteerit täyttäviä kohteita voidaan hoitaa luonnonhoitotoimenpiteillä, mikäli ne alueen käytön tai muun syyn takia ovat hoitotoimenpiteiden tarpeessa.

Kaupunkiympäristön toimiala n vuonna 2011 Innofor Finland Oy:llä teettämä Vartiosaaren METSO-inventointi on mukana aineistossa. Hallainvuoren (kohde M75) on inventoinut Kaupunkiympäristön toimialan asiantuntija syksyllä 2013.

Luonnonsuojelualueita ja saariston metsiä ei ole inventoitu.

Inventointi on tehty Ympäristöministeriön julkaisussa "METSO-ohjelman luonnontieteelliset valintaperusteet" esitettyjen kriteerien mukaisesti. (Suomen ympäristö 26/2008:
https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/38356/SY_26_2008.pdf?sequence=3 )

METSO-ohjelman eli Etelä-Suomen metsien monimuotoisuuden toimintaohjelman 2008-2016 tavoitteena on pysäyttää metsäisten luontotyyppien ja metsälajien taantuminen ja vakiinnuttaa luonnon monimuotoisuuden suotuisa kehitys vuoteen 2016 mennessä. Inventoinnin ensimmäinen vaihe vuonna 2011 on teetetty ympäristöministeriön vuonna 2010 Helsingin kaupungin ympäristökeskukselle myöntämällä METSO-inventointituella. Se lisää tietopohjaa metsäluonnon arvokkaista kohteista, jotta ne voidaan huomioida maankäytön ja luonnonhoidon suunnittelussa. Maanomistaja voi halutessaan tarjota METSO-kriteerit täyttäviä kohteita suojeltaviksi ja saada niistä valtiolta korvauksen.

Kunkin kohteen tunnuksen loppuosa ilmaisee vuoden, jolloin kohde on inventoitu ja liitetty Helsingin arvokkaiden metsäluontokohteiden luetteloon. Kaupunkiympäristön toimialan tarkistamissa kohteissa vuosimerkintä vastaa tarkistusvuotta, ja lisäksi kohteen tunnuksessa on merkintä r.

Kohteet koostuvat metsäsuunnittelukuvioista. Kohteiden tiedot on esitetty kohdekuvauslomakkeissa. Yleiskuvauksen, elinympäristötyyppien ja METSO-ohjelman mukaisten valintaperusteluokkien eli kriteeriluokkien lisäksi lomakkeilla on esitetty metsälain 10 §:n mukaisten tärkeiden elinympäristöjen ja luonnonsuojelulain 29 §.n mukaisten suojeltujen luontotyyppien esiintyminen alueella, kohteen puustotiedot, kohteen lajistotietoja, arvio kohteiden edustavuudesta, luonnontilaisuudesta ja muuttuneisuudesta sekä vieraslajien esiintymisestä, METSO-ohjelman tavoitteiden ja luonnonvirkistyskäytön mahdollisista ristiriidoista sekä mahdollisia hoito- ja ennallistamistoimenpidesuosituksia. Lahopuutiedot on arvioitu silmämääräisesti koealoilta. Lajistotiedot eivät ole kattavia.

Kriteeriluokkia on kolme (I, II, III) kaikissa elinympäristötyypeissä:
1) lehdot
2) runsaslahopuustoiset kangasmetsät
3) pienvesien lähimetsät
4) puustoiset suot ja soiden metsäiset reunat
5) metsäluhdat ja tulvametsät
6) harjujen paahdeympäristöt
7) maankohoamisrannikon monimuotoisuuskohteet
8) puustoiset perinnebiotoopit
9) kalkkikallioiden ja ultraemäksisten maiden metsäiset elinympäristöt
10) muut luonnon monimuotoisuudelle merkittävät metsäiset kalliot, jyrkänteet ja louhikot.

Käytetyt kriteerit on kuvattu julkaisussa METSO-ohjelman
luonnontieteelliset valintaperusteet (Suomen ympäristö 26/2008) ja Innofor Finland Oy:n laatimassa kriteeritaulukossa

(http://kartta.hel.fi/Applications/ltj/html/linkitetyt_ltj/Metsakohteet/Kriteeritaulukko.pdf )

Luokka I: puuston rakennepiirteet (ikä, lahopuuston määrä ja laatu) ja lajisto ovat monimuotoisuudelle merkittäviä
Luokka II: muita monimuotoisuuden kannalta merkittäviä alueita (yleensä I-luokka nuorempia, niukkalahopuustoisempia mutta puulajisuhteiltaan monimuotoisia)
Luokka III: verrattain nopeasti monimuotoisuuden kannalta suotuisaan suuntaan kehittyviä
0-luokka: lisäalueita, jotka eivät täytä METSO-ohjelman valintaperusteita, mutta ovat tärkeitä arvokkaiden metsäkohteiden yhtenäisyyden kannalta.

Metso-kohteiden tiedostot linkitettyinä taulukkoon: ( http://kartta.hel.fi/Applications/ltj/html/linkitetyt_ltj/Metsakohteet/TAULUKOT%20KUVAT%20KOHDEKARTAT/Metso_tiedostolinkit.html )

Innofor Finland Oy:n maastokartoittajat ovat ottaneet kohteisiin liittyvät valokuvat.
Mittakaava
Erotuskyky
KoordinaatistoEi määritelty
Vaihtoehtoinen koordinaatistoEi määritelty
KorkeusjärjestelmäEi määritelty
Alueellinen kattavuus- KARTTA Vuonna 2011 inventoidut alueet: ( http://kartta.hel.fi/Applications/ltj/html/linkitetyt_ltj/Metsakohteet/Inventoidut_alueet_2011.pdf ) - KARTTA Vuonna 2013 inventoidut alueet: ( http://ptp.hel.fi/ltj/client/html/linkitetyt_ltj/Metsakohteet/Inventoidut_alueet_2013.pdf )
KäyttötarkoitusHelsingin monimuotoisuuden kannalta arvokkaiden metsäkohteiden (METSO-kohteiden) osoittaminen ja paikantaminen.
Jakelutapa
Tallennusmuoto
Vakioitu tuloste
Käyttöehdot
Julkinen saatavuusjulkista saatavuutta ei rajoitettu
Hinta
Ylläpitävä organisaatioHelsingin kaupunki, Kaupunkiympäristön toimiala, Ympäristöpalvelut, Ympäristönsuojeluyksikkö
Omistava organisaatio
Aineiston julkaisupäivämääräKohteet nro M1 - M39 on rajattu ja luokiteltu vuonna 2011. Kohteet nro M40 - M75 on rajattu ja luokiteltu vuonna 2013.
Ylläpitotiheys
Ajantasaisuus
Ajantasaisuuspäivämäärä
Historiatieto
Ylläpitomenetelmat
TietolähdeInnofor Finland Oy 2011 ja 2013. Kohde M75: Helsingin Kaupunkiympäristön toimiala.
TiedonkeruumenetelmäMaastokartoitus. Aineisto on koottu GPS-paikanninta ja maastotietokonetta käyttäen. Rajaukset on tehty metsäsuunnittelukuvioiden pohjalta.
Tiedonkeruuvaihe
TiedonkeruutilaTieto selitekentässä
Yhteyshenkilö 1Sanna Elijoki (Helsingin kaupunki, Kaupunkiympäristön toimiala, Ympäristöpalvelut, Ympäristönsuojeluyksikkö)
Yhteyshenkilö 2(Ei määritettyä yhteyshenkilöä) (-)
Resurssin tyyppiPaikkatietoaineisto
Liitännäisresurssi
PaikkatietopalvelutyyppiHakupalvelu
Teema 1Luonto
Teema 2Ei teemaa
Aiheluokka 1Ei aiheluokkaa määritetty
Aiheluokka 2Ei aiheluokkaa määritetty
Aiheluokka 3Ei aiheluokkaa määritetty
Inspire-tunnus
AvainsanatMetsä, METSO-ohjelma, METSO-kartoitus, METSO-inventointi, lahopuu, kasvi, kasvillisuus, eliölajisto, arvokas metsäkohde, metsäluonnon monimuotoisuuskohde, metsikön rakennepiirteet, elinympäristötyyppi
Avainsanat (Gemet)
Julkaisuajankohta
Aineiston päivityspäivämäärä
Sääntöjenmukaisuus
Metadatan vastuutahoHelsingin kaupunki, Kaupunkiympäristön toimiala, Ympäristöpalvelut, Ympäristönsuojeluyksikkö
Verkko-osoitehttps://www.hel.fi/luontotieto
Metatietojen päivitys23.5.2022 13.23.50
Muut tiedotRaportti: Selvitys eräiden Helsingin kaupungin omistamien metsäalueiden luonnon monimuotoisuudesta. Vuoden 2011 inventointien loppuraportti 21.6.2012. Julkaisematon. ( http://kartta.hel.fi/Applications/ltj/html/linkitetyt_ltj/Metsakohteet/Metso-loppuraportti2011_21062012final_liitteineen.pdf ) Selvitys eräiden Helsingin kaupungin omistamien metsäalueiden luonnon monimuotoisuudesta. Vuoden 2013 inventointien loppuraportti 3.3.2014. Julkaisematon. ( http://ptp.hel.fi/ltj/client/html/linkitetyt_ltj/Metsakohteet/METSO-loppuraportti_2013_liitteineen_final.pdf )

Sivun ylläpito: Helsingin kaupunki/Paikkatietopalvelutiimi