Valitun aineiston tiedot Paikkatietohakemistossa

 

Nimi suomeksiHelsingin luonto - Perinnemaisemia
Nimi ruotsiksiHelsingfors natur - Kulturlandskap
Nimi englanniksiNature in Helsinki - Heritage landscapes
KuvausKohdeluokka sisältää kaksi aineistoa. Aineistoissa on muutamia päällekkäisiä kohteita.
HELSINGIN Kaupunkiympäristön toimialaN ARVONIITYT:

Luontotietojärjestelmään on tallennettu Helsingin Kaupunkiympäristön toimialan hoidossa olevat arvoniittykohteet. Kohderajauksia ylläpidetään yleisten alueiden rekisterissä (ylre). Rajaukset on kopioitu Luontotietojärjestelmään helmikuussa 2011.

Arvoniittyjen luokituksessa käytetty perusteena julkaisua Viheralueiden hoitoluokitus (Viherympäristöliitto ry:n julkaisu 36/2007).

Julkaisussa arvoniittyjen määritelmä ja hoidon tavoite on esitetty näin: ”Arvoniityt ovat niittyjä, jotka määritellään tärkeiksi kulttuuriperinteen, maiseman tai luonnon monimuotoisuuden kannalta tai ne ovat muuten asukkaille merkittäviä niittyjä. Hoidon tavoite: Arvoniitty niitetään tai raivataan vesoista ja niittojäte viedään pois. Hoito perustuu aina kohdekohtaiseen hoitosuunnitelmaan.”

Yleisten alueiden rekisterissä arvoniitty kuuluu luokkaan B Avoimet viheralueet. Avoimet alueet jaetaan viiteen luokkaan, joista B5 luokka on Arvoniitty.

Osa rajauksista on tallennettu Luontotietojärjestelmään suuripiirteisempänä kuin ylre:ssä. Koskee alueita, joiden sisäosa on ylre:ssä monimutkainen ja esim. ulkoiluteiden leikkaama.

Arvoniittyihin liittyen yhteyshenkilö on Kaupunkiympäristön toimialan luontoasiantuntija Tuuli Ylikotila.

UUDENMAAN PERINNEMAISEMAT

Osa aineistosta perustuu julkaisuun Uudenmaan perinnemaisemat (ks. kohta aineistoa koskevat dokumentit). Julkaisusta poiketen luontotietojärjestelmässä ovat mukana myös Uudenmaan ympäristökeskuksen toimittamat rajaukset kohteista, jotka ovat paikallisesti arvokkaita. Julkaisun kartat ovat valtakunnallisesti tai maakunnallisesti arvokkaista kohteista.

Perinnemaisemien inventoinnissa on noudatettu sitä varten laadittua ohjeistoa (ks. kohta aineistoa koskevat dokumentit). Inventoinnissa selvitettiin mm. alueiden perinnemaisematyypit, kasvisto, rakennukset ja rakenteet, maisemalliset arvot ja hoitotarve. Inventoinnin alkuvaiheessa menetelmä oli vielä keskeneräinen. Kohteiden arvotuksessa tärkeimmät tekijät olivat maankäyttö, kasvisto ja kasvillisuus.

Perinnemaisemat eli perinteisen karjatalouden muovaamat perinnebiotoopit kuten niityt, hakamaat ja metsälaitumet ovat suuresti harvinaistuneet kaikkialla Suomessa. Perinnebiotoopit ovat luonnon monimuotoisuuden kannalta tärkeimpiä maatalousympäristöjämme ja myös kulttuurihistoriallisesti korvaamattomia. Aineiston sisältämiin perinnebiotooppeihin liittyy myös hoitosuosituksia.

Kaikkia aineiston tietoja ei esitetä luontotietojärjestelmässä luonnonsuojelusyistä.
Mittakaava
Erotuskyky
KoordinaatistoEi määritelty
Vaihtoehtoinen koordinaatistoEi määritelty
KorkeusjärjestelmäEi määritelty
Alueellinen kattavuusUudenmaan perinnemaisemat: Kartoituksen kattavuudeksi on arvioitu n. 80-90% (Uudestamaasta). Yhä laidunnuksessa olevien alueiden osalta kattavuus on korkeampi kuin umpeen kasvavien perinnebiotooppien osalta.
KäyttötarkoitusPerinnemaisemien huomioon ottaminen ja säilyttäminen.
Jakelutapa
Tallennusmuoto
Vakioitu tuloste
Käyttöehdot
Julkinen saatavuusjulkista saatavuutta ei rajoitettu
Hinta
Ylläpitävä organisaatioHelsingin kaupunki, Kaupunkiympäristön toimiala, Ympäristöpalvelut, Ympäristönsuojeluyksikkö
Omistava organisaatio
Aineiston julkaisupäivämääräHelsingin Kaupunkiympäristön toimialan arvoniityt: luontotietojärjestelmässä tilanne vuodelta 2011. Uudenmaan perinnemaisemat: Aineisto pääosin vuodelta 1992-1997. Tausta-aineiston tiedot vanhempia.
Ylläpitotiheys
Ajantasaisuus
Ajantasaisuuspäivämäärä
Historiatieto
Ylläpitomenetelmat
TietolähdeUudenmaan perinnemaisemat-julkaisu. Helsingin Kaupunkiympäristön toimiala / yleisten alueiden rekisteri.
TiedonkeruumenetelmäAineisto Uudenmaan perinnemaisemat: rajaukset LTJ:ssä poikkeavat jonkin verran alkuperäisistä kartoista, joiden paksua rajaviivaa oli osin vaikea tulkita. Aineisto arvoniityt: useat alueet on rajattu LTJ:tä pienipiirteisemmin yleisten alueiden rekisterissä, joka on aineiston alkuperäinen lähde.
Tiedonkeruuvaihe
TiedonkeruutilaEi tietoa
Yhteyshenkilö 1Sanna Elijoki (Helsingin kaupunki, Kaupunkiympäristön toimiala, Ympäristöpalvelut, Ympäristönsuojeluyksikkö)
Yhteyshenkilö 2(Ei määritettyä yhteyshenkilöä) (-)
Resurssin tyyppiPaikkatietoaineisto
Liitännäisresurssi
PaikkatietopalvelutyyppiHakupalvelu
Teema 1Luonto
Teema 2Ei teemaa
Aiheluokka 1Eläin- ja kasvikunta
Aiheluokka 2Maatalous
Aiheluokka 3Ei aiheluokkaa määritetty
Inspire-tunnus
AvainsanatPerinnemaisemat, niityt, maatalous, luonnon monimuotoisuus, arvoniityt.
Avainsanat (Gemet)
Julkaisuajankohta
Aineiston päivityspäivämäärä
Sääntöjenmukaisuus
Metadatan vastuutahoHelsingin kaupunki, Kaupunkiympäristön toimiala, Ympäristöpalvelut, Ympäristönsuojeluyksikkö
Verkko-osoitehttps://www.hel.fi/luontotieto
Metatietojen päivitys15.05.2017 13:31:34
Muut tiedotAineistoa koskevat dokumentit: Pykälä, J. ja Bonn, T. 2000: Uudenmaan perinnemaisemat. - Alueelliset ympäristöjulkaisut 178. Julkaisijat Suomen Kaupunkiympäristön toimiala, Palvelut ja luvat, Ympäristöpalvelut ja Uudenmaan Kaupunkiympäristön toimiala, Palvelut ja luvat, Ympäristöpalvelut. Oy Edita Ab. (Julkaisussa kaikki tiedot myös ruotsiksi) Inventointiohje: Pykälä, J. ym.: 1994. Perinnemaisemien inventointiohjeet. - Vesi- ja ympäristöhallituksen monistesarja 559:1-106. Viheralueiden hoitoluokitus. Viherympäristöliitto ry:n julkaisu 36/2007. Kaupunkiympäristön toimialan arvoniityistä ei ole erillistä julkaisua.

Sivun ylläpito: Helsingin kaupunki/Paikkatietopalvelutiimi