Helsingin luonto - Uhanalaiset ja silmälläpidettävät luontotyypit
Nimi ruotsiksi
Nimi englanniksi
Kuvaus
Tämä aineistokuvaus sisältää myös aineistojen 'Elinvoimaiset luontotyypit' ja 'Luontotyypit muu' kuvauksen.
Uhanalaiset luontotyypit -kartoitusta on tehty v. 2017-2020. Inventoinnit kohdennettiin esiselvityksen pohjalta lehdoiksi, soiksi, vesiluontotyypeiksi tai perinneympäristöiksi määriteltyihin kohteisiin. Mantereen osalta kartoitus ei kata kangasmetsiä eikä kallioita ja kivikoita, eikä suojeltuja tai suojeluohjelmassa olevia kohteita ole pääsääntöisesti inventoitu. Saaristossa on kartoitettu 45 saarta. Aineistoon on lisäksi liitetty Haltialanmetsän alueelta 65 aikaisemmin inventoitua kohdetta.
2023: Aineistoon on tallennettu v. 2022 tehdyn kalkkikalliokartoituksen kohteet. Kohteita on 12 kpl.
Luontotyyppimääritelmät perustuvat vuoden 2018 julkaisuun Suomen luontotyyppien uhanalaisuus 2018 (Kontula ja Raunio 2018). Osana Helsingin uhanalaisten luontotyyppien kartoitusta määriteltiin kriteeristöt, joiden mukaisesti kohteet luokiteltiin neljään edustavuusluokkaan.
Kohteet on luokiteltu arvoluokkiin I-III luontotyypin uhanalaisuuden ja kohteen edustavuuden pohjalta. Arvotuskriteeristö: https://kartta.hel.fi/Applications/ltj/html/linkitetyt_ltj/Luontotyypit/Uhanalaiset_ja_silmallapidettavat_luontotyypit_arvoluokituskriteerit_LTJ.pdf DD-kohteet (puutteellisesti tunnettu) on luokiteltu arvoluokkaan "Muu". Erillisselvityksissä kartoitetuilla kohteilla ei ole arvoluokitusta, koska näissä ei ole määritetty arvoluokitukseen tarvittavaa kohteiden edustavuusluokitusta. Näitä kohteita on erityisesti Haltialan alueella.
Kartoitusaineisto on kolmessa aineistotasossa: - Uhanalaiset ja silmälläpidettävät luontotyypit (Uhanalaisuus Etelä-Suomessa CR=äärimmäisen uhanalainen, EN=Erittäin uhanalainen, VU=Vaarantunut tai NT=Silmälläpidettävä) - Elinvoimaiset luontotyypit (Uhanalaisuus Etelä-Suomessa LC=Elinvoimainen) - Luontotyypit muu (ei uhanalainen luontotyyppi). Nämä kohteet eivät täyttäneet inventoitavien luontotyyppien määrittelyä joko voimakkaan muuttuneisuuden tai rakentamisen takia. Näissä on mukana myös useita manneralueen lehtomaisen kankaan kohteita, jotka oli valittu mukaan mahdollisina lehtokohteina. Osa lehtomaisista kankaista täyttänee uhanalaisen luontotyypin määrittelyn, joten kyseiset kohteet on tarpeellista tarkastaa, mikäli myöhemmin inventoidaan kangasmetsiä.
Metsäalueilla tehdyt rajaukset eivät ole kaikkien kohteiden osalta tarkkoja, eikä niitä tulisi tulkita ehdottomina.
Osassa kohteista on merkintä "uusympäristö". Tällaisia ovat esimerkiksi keto- tai niitty-ympäristöt vanhojen puolustusvarustusten alueilla ja kalkkilouhosten kalkkikalliokohteet. Kyseessä ei ole alkuperäinen ympäristö, mutta alue on luonteeltaan ja kasvillisuudeltaan sitä vastaava.
Kartoitusraportti: Erävuori, L., Kullberg, J., Lammi, E., Manner, J-P., Routasuo, P., Suominen, H. ja Vauhkonen, M. 2022. Helsingin uhanalaisten luontotyyppien inventoinnit 2017–2020. Kaupunkiympäristön julkaisuja 2022:7. https://www.hel.fi/static/liitteet/kaupunkiymparisto/julkaisut/julkaisut/julkaisu-07-22.pdf
Erävuori, L. ja Kiiski, J.: Helsingin kalkkikalliot - Kartoitukset 2022. Raportti, 9 s.
Luontotyyppien uhanalaisuus: https://www.ymparisto.fi/fi-fi/luonto/luontotyypit/luontotyyppien_uhanalaisuus/luontotyyppien_uhanalaisuus_2018 (Valtion ympäristöhallinto). Sivu sisältää linkin julkaisuun Kontula, T. ja Raunio, A. Suomen luontotyyppien uhanalaisuus 2018. Luontotyyppien punainen kirja. Osa 1 ja Osa 2. SY5/2018. Luontotyyppien punaisen kirjan verkkopalvelu https://luontotyyppienuhanalaisuus.ymparisto.fi/lutu/#/
Mittakaava
Erotuskyky
Koordinaatisto
Ei määritelty
Vaihtoehtoinen koordinaatisto
Ei määritelty
Korkeusjärjestelmä
Ei määritelty
Alueellinen kattavuus
Käyttötarkoitus
Jakelutapa
Tallennusmuoto
Vakioitu tuloste
Käyttöehdot
Julkinen saatavuus
julkista saatavuutta ei rajoitettu
Hinta
Ylläpitävä organisaatio
Helsingin kaupunki, Kaupunkiympäristön toimiala, Palvelut ja luvat, Ympäristöpalvelut
Omistava organisaatio
Aineiston julkaisupäivämäärä
Ylläpitotiheys
Ajantasaisuus
Ajantasaisuuspäivämäärä
2017-09-30
Historiatieto
Ylläpitomenetelmat
Tietolähde
Tiedonkeruumenetelmä
Ks. kartoitusraportti:
Erävuori, L., Kullberg, J., Lammi, E., Manner, J-P., Routasuo, P., Suominen, H. ja Vauhkonen, M. 2022. Helsingin uhanalaisten luontotyyppien inventoinnit 2017–2020. Kaupunkiympäristön julkaisuja 2022:7.
https://www.hel.fi/static/liitteet/kaupunkiymparisto/julkaisut/julkaisut/julkaisu-07-22.pdf
Tiedonkeruuvaihe
Tiedonkeruutila
Kesken
Yhteyshenkilö 1
Sanna Elijoki (Helsingin kaupunki, Kaupunkiympäristön toimiala, Ympäristöpalvelut, Ympäristönsuojeluyksikkö)
Yhteyshenkilö 2
(Ei määritettyä yhteyshenkilöä) (-)
Resurssin tyyppi
Paikkatietoaineisto
Liitännäisresurssi
Paikkatietopalvelutyyppi
Hakupalvelu
Teema 1
Luonto
Teema 2
Ei teemaa
Aiheluokka 1
Ei aiheluokkaa määritetty
Aiheluokka 2
Ei aiheluokkaa määritetty
Aiheluokka 3
Ei aiheluokkaa määritetty
Inspire-tunnus
Avainsanat
luonto, Helsinki, uhanalaiset luontotyypit
Avainsanat (Gemet)
Julkaisuajankohta
Aineiston päivityspäivämäärä
Sääntöjenmukaisuus
Metadatan vastuutaho
Helsingin kaupunki, Kaupunkiympäristön toimiala, Ympäristöpalvelut, Ympäristönsuojeluyksikkö
Verkko-osoite
Metatietojen päivitys
13.3.2023 12.34.36
Muut tiedot
Sivun ylläpito: Helsingin kaupunki/Paikkatietopalvelutiimi