Arvokkaat kasvillisuus- ja kasvistokohteet
Haltialan pohjoinen lehtoalue (8/93)


Pinta-ala (kartalta)
28,26 ha

Arvoluokat

I
hyvin arvokas

Kohdekuvaus

KUVAUS- JA LAJITIEDOT: Keskeisiltä osiltaan kohde on kalkkivaikutteisiin laaksoihin ja painaumiin syntynyttä komeaa kosteaa lehtoa, joka koostuu pääosin saniaislehdoista. Kohteen itäosassa ne ovat vallitsevasti isoalvejuurilehtoja, mutta varsinkin länsiosassa mukaan tulee myös viljavampia hiirenporras- ja jopa kotkansiipilehtoja. Kosteita lehtoja reunustavat rinnemailla tuoreet ja kuivat lehdot ja täplittävät alavammilla mailla korpilaikut ja -juotit, joista osa on huomattavan reheviä lehtokorpia. Kohteeseen kuuluu myös Haltiavuoren koillisrinteen vanha kalkkilouhos. Kohteen kasvillisuus- ja ympäristötyyppien laaja kirjo heijastuvat vaateliaiden kasvilajien suurena määränä. Kosteiden ympäristöjen kasvistoon kuuluvat jo mainittujen saniaisten lisäksi muun muassa purolitukka, luhtalitukka, hentosara, pitkäpääsara, korpisara, kevätlinnunsilmä, suokeltto, saarni (alkuperäisenä?), ketunlieko, lehtopalsami, tesma, jänönsalaatti, korpinurmikka, lehtoleinikki, kevätlehtoleinikki, mustaherukka, pohjanpunaherukka, mesimarja, lehtopähkämö ja lehtotähtimö. Kuivemmissa lehdoissa kasvavat esimerkiksi mustakonnanmarja, pähkinäpensas, metsälehmus, koiranheisi, koiranvehnä, lehtokorte, metsäkurjenpolvi, sinivuokko, metsämaarianheinä, kevätlinnunherne, lehtokuusama, lehtosinijuuri, kellotalvikki, metsävirna ja lehto-orvokki; aiemmin lajistoon kuului myös etelänalvejuuri vain yhden tuppaan voimin. Kalkkilouhoksen seiniä ja pohjaa luonnehtivat haurasloikko, sinivuokko, kevätlinnunherne, lehtokuusama ja metsävirna, ja louhoskallion ehyellä laella kasvaa harmaapoimulehteä, kissankäpälää, kangasmäntykukkaa ja kartioakankaalia.

ARVOLUOKKA: I (alueellisesti uhanalaiset lajit korpisara, hentosara ja ahokissankäpälä, valtakunnallisesti silmälläpidettävät lajit korpinurmikka, kellotalvikki ja kartioakankaali, Helsingissä erittäin uhanalaiset lajit keväthanhikki ja lehtoleinikkiryhmä ja Helsingissä vaarantuneet lajit harmaapoimulehti ja metsämaarianheinä sekä huomattavat lisäarvot). Lisäarvoina Helsingissä silmälläpidettävät lajit pitkäpääsara, kevätlinnunsilmä, lehtopähkämö, suokeltto, lehtosinijuuri, lehto-orvokki, kangasmäntykukka, mesimarja ja metsävirna ja Helsingissä muuten huomionarvoiset lajit ketunlieko, mustakonnanmarja, kevätlinnunherne, kotkansiipi, lehtokorte, lehtokuusama, lehtopalsami, lehtotähtimö, metsälehmus, näsiä, pähkinäpensas ja purolitukka sekä kohteen luonnontilaisuus (ojituksista huolimatta), näyttävyys (mm. mahtavat saniaiskasvustot), monipuolisuus, kasvillisuustyyppien edustavuus, historia (kalkkilouhos) ja laajuus.

ARVON YLLÄPITO: Kohde tulee suojella liittäen se Haltialan aarnialueen jatkoksi ja siten aarnialueena kohdeltavaksikin.

RAJAUKSEN PÄIVITYS V. 2005: Alkuperäisen kohteen 8/93 rajaus on tarkistettu ja kohteeseen on liitetty aiempi kohde 12/92, jota on tuntuvasti laajennettu etenkin luoteeseen päin ja joka liittyy alkuperäiseen kohteeseen 8/93 kapean purovarsilehdon välityksellä. RAJOITUKSET JA SUOSITUKSET: Tarpeetonta kulkemista kohteen kosteimmissa osissa on syytä välttää herkästi haavoittuvien kosteikkopintojen takia.


Tapahtumat

Pvm
30.11.2015
Tapahtumatyyppi
Tutkimus
Kuvaus
Kohteessa on tehty haitallisten vieraskasvilajien kartoitus vuonna v. 2015. Kartoitustietoja voi tarvittaessa tiedustella ympäristöpalveluista (kymp.ltj@hel.fi). Vuonna 2015 vieraslajikartoitus on tehty 38:ssa I-luokan kasvikohtessa.

Pvm
31.12.2012
Tapahtumatyyppi
Päivitys
Kuvaus
Kohteen kuvauksen kohtaa Arvoluokka on muutettu v. 2012 arvoluokkapäivityksessä. Itse arvoluokka ei ole muuttunut. Lisätietoa aineistokuvauksessa.

Pvm
28.02.2006
Tapahtumatyyppi
Päivitys
Kuvaus
Kohteen rajausta ja tietoja on päivitetty. Päivityskartoitus on tehty vuonna 2005.

Kohteen lajihavainnot