Lepakkokohteet
Santahaminan Pohjoisniemi (11/03)


Pinta-ala (kartalta)
50,91 ha

Arvoluokat

A
Arvokas lepakkoalue (2014 kriteeristö)

Kohdekuvaus

SIJAINTI: Santahaminan pohjoisniemi asuntoalueineen ja rantoineen Santahaminan Teerisaaresta Hevossalmeen ja Maanpuolustuskorkeakoulun lahteen asti.

KUVAUS: Alueella on harjumainen niemi, rantaniittyjä, asuntoalue, uimaranta, vanhoja metsiä, salmia, tervaleppärantoja, ruovikoita ja pienvenesatama. Alueella on useita kolonioita. Alue yhtyy idässä Santahaminan Hämylänniemen lepakkoalueeseen.

LAJIT: pohjanlepakko, vesisiippa, viiksisiipat, korvayökkö ja pikkulepakko

Vuoden 2014 kartoituksessa alueelta tavattiin uusina lajeina korvayökkö ja pikkulepakko (vertailu vuoden 2003 kartoitukseen).

LISÄTIEDOT: Maihinnousu on puolustusvoimalailla rajoitettua. Rannat ovat valaisemattomia. Lepakoiden suosimille asuntoalueen ullakoille tulisi mahdollistaa lepakoiden pääsy jatkossakin. Pohjoisrannan vanhan metsän hoidossa ja koko alueen valaistuksen lisäämisessä tulisi olla hyvin maltillinen. Uimarannan vieressä olevissa asumattomissa hirsirakennuksissa on useita pohjanlepakoiden ja siippojen piilopaikkoja ja lisääntymiskolonioita. Alueen lounaisosista on vesisiipoilla ja pohjanlepakoilla selkeät lentoreitit Santahaminan Eteläniemen ja Kuninkaansaaren lepakkoalueille ja pohjoisosista Stansvikiin. Uhkana ovat lisävalaiseminen ja vanhojen rakennusten tuhoutuminen.


Tapahtumat

Pvm
24.10.2022
Tapahtumatyyppi
Kohteen arvotus tai arvon muutos
Kuvaus
Arvoluokittelun tunnus muutettu. Kohteen arvo ei ole muuttunut. Arvoluokitus nyt A, B, C. Aikaisemmin luokittelu oli I, II, III. Jälkimmäiset arvoluokkatunnukset käytössä lepakkotieteellisen yhdistyksen arvoluokituksen mukaisesti arvotetuilla kohteilla.

Pvm
26.11.2014
Tapahtumatyyppi
Päivitys
Kuvaus
Kohteen rajausta muutettu v. 2014 lepakkoselvityksen rajauksen mukaiseksi.

julkaisut

Raportti
Nimi
Helsingin lepakkolajisto ja tärkeät lepakkoalueet vuonna 2014
Tekijä
Terhi Wermundsen, Jarmo Nieminen, Petri Asikainen; Wermundsen Consulting Oy
Sarja
Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston yleissuunnitteluosaston selvityksiä 2014:38
Vuosi
2014
Linkki

Raportti
Nimi
Helsingin lepakkolajisto ja tärkeät lepakkoalueet vuonna 2003
Tekijä
Yrjö Siivonen
Sarja
Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen julkaisuja 3/2004
Painopaikka
Helsinki
Vuosi
2004
Linkki

Kohteen lajihavainnot