Lepakkokohteet
Villinki ja Itä-Villinki (14/03)


Pinta-ala (kartalta)
262,19 ha

Arvoluokat

A
Arvokas lepakkoalue (2014 kriteeristö)

Kohdekuvaus

SIJAINTI: Villingin ja Itä-Villingin saaret luotoineen ja vesialueineen

KUVAUS: Lepakkokanta on poikkeuksellisen runsas ja erityisen runsas Villingin Kristallilahden itäpuolisilla metsäalueilla ja Itä-Villingin pohjoisrannan järeissä sekametsissä. Suojaiset ja sokkeloiset lahdet ja rantametsät tuottavat runsaasti hyönteisiä. Vesisiipat viihtyvät alueella, koska se tarjoaa tuulista riippumatta aina suotuisia saalistuspaikkoja. Molemmissa saarissa valaistusta on vähän ja pimeitä rantoja paljon. Molempien saarien vanhat huvilat ja mökit tarjoavat lepakoille päiväpiilo- ja lisääntymispaikkoja sekä Itä-Villingin maanpäälliset ja -alaiset sotilasrakenteet myös talvehtimispaikkoja. Itä-Villingissä maihinnousu on luvanvaraista.

LAJIT: pohjanlepakko, vesisiippa, viiksisiipat, korvayökkö, pikkulepakko

Vuoden 2014 kartoituksessa alueelta tavattiin uusina lajeina korvayökkö ja pikkulepakko (vertailu vuoden 2003 kartoitukseen).

LISÄTIEDOT: Neljässä rakennuksessa todettiin kartoituksen yhteydessä lepakoiden suojapaikkoja ja kahdessa kolonia. Kolonioita on kuitenkin todennäköisesti lukuisia. Pohjanlepakot saalistavat teiden ja niittyjen yllä, viiksisiipat Villingin kuusikoissa ja Itä-Villingin pohjoisosan sekametsissä. Vesisiipat sekä pohjanlepakot viihtyvät sokkeloisissa lahdissa. Sekä vesisiipat että pohjanlepakot levittäytyivät saalistamaan rantavesien lisäksi Jollaksen selälle Matosaaren–Santahaminan–Neitsytsaaren–Hernesaaren väliselle merialueelle.
Itä-Villingin pohjoisosa on puustoltaan järeää, korkeaa ja monipuolista. Tervaleppärannat, kuusikot ja sekametsät rantoineen ovat siippojen, pohjanlepakoiden, korvayökköjen ja pikkulepakoiden käyttämiä ruokailualueita. Lepakoiden kannalta olisi ihanteellista, jos olosuhteet säilyisivät ennallaan.

PIILOPAIKKOJEN LUOMINEN: Itä-Villingissä on useita maanalaisia tiloja, joita lepakot käyttävät talvehtimispaikkoinaan. Kaikki maanalaiset tilat tulisi kartoittaa ja turvata lepakoiden talvehtimisrauha niissä luolissa, joissa lepakot talvehtivat.


Tapahtumat

Pvm
24.10.2022
Tapahtumatyyppi
Kohteen arvotus tai arvon muutos
Kuvaus
Arvoluokittelun tunnus muutettu. Kohteen arvo ei ole muuttunut. Arvoluokitus nyt A, B, C. Aikaisemmin luokittelu oli I, II, III. Jälkimmäiset arvoluokkatunnukset käytössä lepakkotieteellisen yhdistyksen arvoluokituksen mukaisesti arvotetuilla kohteilla.

Pvm
26.11.2014
Tapahtumatyyppi
Päivitys
Kuvaus
Kohteen rajausta muutettu v. 2014 lepakkoselvityksen rajauksen mukaiseksi.

julkaisut

Raportti
Nimi
Helsingin lepakkolajisto ja tärkeät lepakkoalueet vuonna 2014
Tekijä
Terhi Wermundsen, Jarmo Nieminen, Petri Asikainen; Wermundsen Consulting Oy
Sarja
Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston yleissuunnitteluosaston selvityksiä 2014:38
Vuosi
2014
Linkki

Raportti
Nimi
Helsingin lepakkolajisto ja tärkeät lepakkoalueet vuonna 2003
Tekijä
Yrjö Siivonen
Sarja
Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen julkaisuja 3/2004
Painopaikka
Helsinki
Vuosi
2004
Linkki

Kohteen lajihavainnot