Lepakkokohteet
Seurasaari (17/03)


Pinta-ala (kartalta)
58,25 ha

Arvoluokat

A
Arvokas lepakkoalue (2014 kriteeristö)

Kohdekuvaus

SIJAINTI: Alue alkaa Tamminiemen rannasta, ja käsittää Itäisen Pukkisaaren ja koko Seurasaaren.

KUVAUS: Alue on metsäinen saari, jossa on joka puolella lahtia. Vaikka tuuli puhaltaisi miltä suunnalta tahansa, sieltä löytyy suojaisia saalistuspaikkoja. Puolet saaresta on ulkoilmamuseona, jonka vanhat asumattomat rakennukset tarjoavat lepakoille erinomaisia piilopaikkoja. Saaressa on todennäköisesti useampi lepakkokolonia.

LAJIT: Pohjanlepakko, vesisiippa, viiksisiipat, korvayökkö, pikkulepakko, vaivaislepakko, kimolepakko, isolepakko

Uutena lajina vuoden 2009 kartoituksessa havaittiin isolepakko. Vuonna 2009 kimolepakkoa ei havaittu (vertailu vuoden 2003 kartoitukseen).

LISÄTIEDOT: Seurasaaren itäiset ja eteläiset alueet ovat eniten lepakoiden käytössä. Osa alueen lepakkolajeista on muuttavia. Yrjö Siivonen havaitsi Seurasaaressa ensimmäiset pikkulepakot kesällä 2001, vaivaislepakot kesällä 2002 ja kimolepakon kesällä 2003. Muuttavat lepakot ovat Seurasaaressa vain toukokuusta syyskuuhun. Talvehtivista lepakoista on Seurasaaresta vain kahvilanpitäjän tekemä havainto talvelta 2003. Joulukuussa 2003 yksittäinen lepakko oli tullut todennäköisesti tuuletuskanavasta ravintolan sisätiloihin. Vuoden 2009 kartoituksessa ei saarelta löydetty talvehtivia lepakoita.
Valaistusta ei saarella tulisi lisätä. Saarella on suhteellisen paljon valaistuja polkuja. Valaistus, yhdistettynä metsänhoitotoimenpiteistä johtuvaan uuteen valoisampaan ympäristöön, olivat vuonna 2009 monilla alueilla muuttaneet olosuhteet liian valoisiksi lepakoille. Kirkko oli kirkkaasti valaistu öisin. Jos valaistusta käytetään, tulisi sitä olla harvakseltaan. Kaikki valaistus tulisi olla kohdistettu alaspäin sinne, missä valoa tarvitaan. Tunnelmavalaistusta tulisi käyttää säästeliäästi.


Tapahtumat

Pvm
24.10.2022
Tapahtumatyyppi
Kohteen arvotus tai arvon muutos
Kuvaus
Arvoluokittelun tunnus muutettu. Kohteen arvo ei ole muuttunut. Arvoluokitus nyt A, B, C. Aikaisemmin luokittelu oli I, II, III. Jälkimmäiset arvoluokkatunnukset käytössä lepakkotieteellisen yhdistyksen arvoluokituksen mukaisesti arvotetuilla kohteilla.

julkaisut

Raportti
Nimi
Helsingin lepakkolajisto ja tärkeät lepakkoalueet vuonna 2014
Tekijä
Terhi Wermundsen, Jarmo Nieminen, Petri Asikainen; Wermundsen Consulting Oy
Sarja
Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston yleissuunnitteluosaston selvityksiä 2014:38
Vuosi
2014
Linkki

Raportti
Nimi
Seurasaaren lepakkoselvitys 2009
Tekijä
Nina Hagner-Wahlsten, Rasmus Karlsson; Bathouse
Sarja
Helsingin kaupungin rakennusviraston julkaisu
Vuosi
2010
Linkki

Raportti
Nimi
Helsingin lepakkolajisto ja tärkeät lepakkoalueet vuonna 2003
Tekijä
Yrjö Siivonen
Sarja
Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen julkaisuja 3/2004
Painopaikka
Helsinki
Vuosi
2004
Linkki

Kohteen lajihavainnot