Lepakkokohteet
Tali (34/03)


Pinta-ala (kartalta)
13,86 ha

Arvoluokat

B
Tärkeä lepakkoalue (2014 kriteeristö)

Kohdekuvaus

SIJAINTI: Alue alkaa Turun moottoritiestä ja jatkuu Iso Huopalahden itärantaa pohjoiseen Mätäjoelle. Alue jatkuu edelleen Mätäjokea ylös ja golfkentän ylitse Talin siirtolapuutarhan eteläkulmalle.

KUVAUS: Vesisiipat viihtyvät alueella, koska Mätäjoki tarjoaa niille puuston ympäröimän suojaisan ja hämyisän saalistuspaikan. Vesisiipat saalistavat pääasiassa Mätäjoen alkupäässä ja Talin kartanon kohdalla. Mätäjöen suulla sillan molemmin puolin on veden pinnalla vesikasvillisuutta, joka haittaa vesisiipan kaikuluotausta, eikä sieltä tavattu vesisiippaa kuten vuoden 2003 kartoituksessa. Pohjanalepakot saalistavat reuna-alueilla ja golf-kentän yllä. Korvayököt saalistivat golf-kentällä yksittäisten puiden ympärillä sekä Mätäjoen ja Ison Huopalahden rantametsissä.

LAJIT: Pohjanlepakko, vesisiippa, korvayökkö

Vuonna 2003 alueella havaittiin myös pikkulepakko. Vuoden 2014 kartoituksessa alueelta tavattiin uutena lajina korvayökkö.

LISÄTIEDOT: Mätäjoen rantojen rantapuusto tulisi säilyttää, niin että joki säilyy hämyisenä ja tuulelta suojaisena eli hyvänä saalistusalueena vesisiipalle. Mätäjoen suulla sillan molemmin puolin voisi vesikasvillisuutta poistaa siten, että siellä on aina avointa veden pintaa vesisiipalle.


Tapahtumat

Pvm
24.10.2022
Tapahtumatyyppi
Kohteen arvotus tai arvon muutos
Kuvaus
Arvoluokittelun tunnus muutettu. Kohteen arvo ei ole muuttunut. Arvoluokitus nyt A, B, C. Aikaisemmin luokittelu oli I, II, III. Jälkimmäiset arvoluokkatunnukset käytössä lepakkotieteellisen yhdistyksen arvoluokituksen mukaisesti arvotetuilla kohteilla.

julkaisut

Raportti
Nimi
Helsingin lepakkolajisto ja tärkeät lepakkoalueet vuonna 2014
Tekijä
Terhi Wermundsen, Jarmo Nieminen, Petri Asikainen; Wermundsen Consulting Oy
Sarja
Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston yleissuunnitteluosaston selvityksiä 2014:38
Vuosi
2014
Linkki

Raportti
Nimi
Helsingin lepakkolajisto ja tärkeät lepakkoalueet vuonna 2003
Tekijä
Yrjö Siivonen
Sarja
Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen julkaisuja 3/2004
Painopaikka
Helsinki
Vuosi
2004
Linkki

Kohteen lajihavainnot