Lepakkokohteet
Lammassaari (35/03)


Pinta-ala (kartalta)
12,87 ha

Arvoluokat

A
Arvokas lepakkoalue (2014 kriteeristö)

Kohdekuvaus

SIJAINTI: Lammassaari ranta-alueineen

KUVAUS: Lammassaaressa on mökkialueita, rantametsiä ja lahdekkeisia ruovikkorantoja. Mökit tarjoavat lepakoille päiväpiilo- ja lisääntymispaikkoja. Valaistusta on hyvin vähän. Lepakkokanta on hyvin runsas.

LAJIT: pohjanlepakko, vesisiippa, viiksisiipat ja korvayökkö

LISÄTIEDOT: Raittiusyhdistys Koiton Pohjolan pirtissä on ainakin 20 aikuisen viiksisiipan kolonia. Rakennuksessa on myös useita pohjanlepakoiden ja korvayökön piilopaikkoja. Viiksisiippojen poikasten määrää ei kyetty varmistamaan rakenteiden umpeen laudoittamisen takia. Pohjanlepakot lentävät ympäri saarta, kaislikon päällä, tervaleppien latvusten tuntumassa ja saaren keskiosan aukioiden yllä. Vesisiipat saalistavat erityisesti Lammassaaren päälaiturin venevalkamien ympäristössä. Vesisiippojen ruokailualue ulottuu myös Lammassaaren etelärannan suunnassa länteen Kuusiluodon eteläkärjen ympäri. Viiksisiipat saalistavat pääasiassa Lammassaaren alueen länsi- ja etelärannan metsäisessä rantavyöhykkeessä. Lähes joka kartoituskerralla Lammassaaresta löytyi korvayökkö, tavallisesti päälaiturilta ylös menevän polun varrelta.
Lepakoiden kannalta Lammassaaren–Kuusiluodon alue tulisi säilyttää ennallaan. Vesisiipat ja pohjanlepakot pääsevät muille lepakkoalueille rantoja seuraamalla Fastholmaan ja lahden yli Kivinokkaan. Viiksisiipoilla ei näyttäisi olevan käytettävissään lentoreittejä muualle, paitsi Kuusiluotoon yhdyspolun suuntaisesti.

PIILOPAIKKOJEN LUOMINEN: Pohjolan pirtin torni saattaisi olla erinomainen paikka lepakoiden piilopaikka- ja koloniarakenteiden sijoittamiselle.


Tapahtumat

Pvm
24.10.2022
Tapahtumatyyppi
Kohteen arvotus tai arvon muutos
Kuvaus
Arvoluokittelun tunnus muutettu. Kohteen arvo ei ole muuttunut. Arvoluokitus nyt A, B, C. Aikaisemmin luokittelu oli I, II, III. Jälkimmäiset arvoluokkatunnukset käytössä lepakkotieteellisen yhdistyksen arvoluokituksen mukaisesti arvotetuilla kohteilla.

julkaisut

Raportti
Nimi
Helsingin lepakkolajisto ja tärkeät lepakkoalueet vuonna 2014
Tekijä
Terhi Wermundsen, Jarmo Nieminen, Petri Asikainen; Wermundsen Consulting Oy
Sarja
Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston yleissuunnitteluosaston selvityksiä 2014:38
Vuosi
2014
Linkki

Raportti
Nimi
Helsingin lepakkolajisto ja tärkeät lepakkoalueet vuonna 2003
Tekijä
Yrjö Siivonen
Sarja
Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen julkaisuja 3/2004
Painopaikka
Helsinki
Vuosi
2004
Linkki

Kohteen lajihavainnot