SIJAINTI: Alueeseen kuuluu Vantaanjoen kolme koskea ja jokialueen rantavyöhyke. Lounaassa alue käsittää Pitkäkosken vesilaitoksen eteläisimmän altaan. Alueeseen kuluu myös osa Niskalan arboretumista.
KUVAUS: Pitkäkosken koskijakso käsittää kolme koskea: Pitkäkoski, Niskalankoski ja Ruutinkoski. Kolmella koskella on pituutta yhteensä noin 1400 m, jolla matkalla joki putoaa runsaat kahdeksan metriä. Helsingin puoleisia rantoja reunustaa lehtometsä noin 50–100 metrin levyisenä kaistaleena. Osan metsiköstä muodostavat jopa 120 vuotta vanhat kuuset. Vuoden 2014 kartoitusten perusteella Pitkäkoski–Ruutinkoski–Niskala ympäristöineen on Pohjois-Helsingin arvokkaimpia lepakkoalueita. Alueella on useita koski- ja suvantopaikkoja, vanhoja metsiä, puita ja rakennuksia jotka tarjoavat lepakoille ruokailu- ja suojapaikkoja.
LAJIT: pohjanlepakko, viiksisiipat, vesisiippa, korvayökkö
Vuonna 2003 alueelta tavattiin myös isolepakko.
LISÄTIEDOT: Koskipaikat ovat yleensä hyviä lepakkopaikkoja. Vesisiipat saalistavat koskien akanvirtojen yllä. Pohjanlepakot lentävät joen yllä muutaman metrin korkeudessa. Alue on osittain luonnonsuojelualueena rauhoitettua Niskalan arboretumia, jossa viiksisiipat viihtyvät. Viiksisiipat karttavat valoa, joten alueiden liiallista valaisemista tulisi välttää sulan maan aikana. Lepakkokoloniat ovat alueella todennäköisiä.
Koskien ja joen rantametsät, alueiden vanhat metsiköt sekä rantapuut, tarjoavat myös muille lepakkolajeille erinomaisia suoja-, ruokailu - ja koloniapaikkoja.Pohjanlepakot saalistavat alueen ulkoiluteillä ja koirapuiston ympäristössä.
Niskalan talojen ja Haltialan kartanon lähialueilla lepakot viihtyvät Niskalan talojen pihapiireissä, pikkuteillä ja poluilla sekä peltojenreuna metsiköissä. Erityisesti Haltialan kartanon, karjan laidunalueiden tuntumassa Vantaanjoen käännöskohdasta, sen yläjuoksulle päin, saalistaa runsaasti lepakoita. Uhkana alueella on tarpeeton valaisu ja vanhojen metsien tuhoaminen.
PIILOPAIKKOJEN LUOMINEN: Pitkäkosken vesilaitoksen eteläpuolella sijaitsevan eteläisin vesiallas on väliaikaisesti kuivattu, eikä alueella havaittu lepakoita vuonna 2014. Kun vesiallas täytetään uudelleen Kuninkaantammen alueen valmistumisen myötä, voivat vesisiipatkin palata altaan alueelle, mikäli sitä ei valaista liikaa. Tuleviin rakenteisiin voisi sijoittaa piilopaikkoja lepakoille.