Arvokkaat kasvillisuus- ja kasvistokohteet
Santahaminan Kiviarkunniemen pohjoispuolen luhta ja lehto (1/07)


Pinta-ala (kartalta)
1,27 ha

Arvoluokat

III
kohtalaisen arvokas

Kohdekuvaus

KUVAUS- JA LAJITIEDOT: Kohde koostuu suojaisan lahdenrannan leveästä avoluhdasta ja sen yläpuolen rantalehdosta. Suurin osa luhdasta näyttää keskikesästä alkaen umpiruovikolta, mutta keväällä ja alkukesällä on nähtävillä, että ruo'on seassa kasvaa runsaastikin matalampia ruohoja ja heiniä, mm. ruokopuntarpäätä, viitakastikkaa, luhtakastikkaa, punanataa, ruokohelpeä, tupassaraa, suolavihvilää, merisuolaketta, rantamataraa, merirannikkia, rantayrttiä, rantakukkaa, suolasänkiötä, ranta-alpea, suoputkea, rantapiharatamoa, ketohanhikkia, kurjenjalkaa, luhtavuohennokkaa, merivirmajuurta ja käärmeenkieltä (pohjoisosissa) sekä hyvin runsaasti terttualpea, paljon luhtalemmikkiä, paikallisemmin isona kasvustona rantaminttua ja laajalti aivan alimmaisena runsaasti hetekaalia. Kasvillisuustyyppi siis hyvin ansaitsee luokituksen runsasruohoinen ja -heinäinen ruokoluhta. Ruovikon ja lehdon välissä on avoimempi kaista, jonka kasvistossa loistavat keväällä hyvin runsas rentukka ja myöhemmin keltakurjenmiekka. Kaistalla on myös mm. vesisaraa, punakoisoa, peltopähkämöä ja keltaängelmää. Tuomi- ja tervaleppävaltaisen lehdon runsaimpia kasveja ovat hiirenporras, isoalvejuuri, puna-ailakki, koiranvehnä, suo-orvokki ja mesiangervo sekä yläosassa lehtotähtimö.

ARVOLUOKKA: III (huomattavat lisäarvot). Lisäarvoina Helsingissä huomionarvoiset lajit lehtotähtimö, rantayrtti ja käärmeenkieli sekä kohteen luonnontilaisuus, monipuolisuus (sukkessiosarja murtovedestä lehtoon) ja kasvillisuustyyppien edustavuus ja erikoisuus (ruohoinen ja heinäinen ruokoluhta, jossa sijainnistaan huolimatta runsaasti sisälahdille ominaista kasvistoa).

ARVON YLLÄPITO: Kohteen koillislaidalla sijaitsevan varastorakennuksen rannan puolelle on tehty sorapengertie. Tällaisia täyttöjä ei tule jatkaa ainakaan kohteen suuntaan.


Kohteen lajihavainnot