Kääpäkohteet ja orvakkakohteet
Talin lehto (9)


Pinta-ala (kartalta)
6,90 ha

Arvoluokat

II
Arvokas kääpäalue

Kohdekuvaus

Talin lehto sisältää Helsingin kaupungin omistaman lehtoalueen Ison Huopalahden ja Talin golf-kentän välissä. Metsät ovat pitkään metsänhoidon ulkopuolella olleita, monilajista lehtipuustoa kasvavia tuoreita ja kosteita lehtoja. Rajauksen sisältyy myös pieni avoluhta alueen eteläosassa sekä siihen liittyviä pajua ja koivua kasvavia pensas- ja metsäluhtia. Alueen lehdoissa lahoaa huomattavia määriä raita-, koivu- ja harmaaleppälahopuuta, kosteammilla alueilla on lähinnä tervaleppä- ja pajulahopuuta.

LAJITIEDOT

Kääpäselvityksessä lehdoista havaittiin34 kääpälajia sekä kolme muuta kääväkkäisiin kuuluvaa indikaattorilajia (liite 2). Lisäksi alueen lajilista täydentyi Otto Miettisen saman vuoden orvakkaselvitysten myötä lehtokäävällä, mailakäävällä, maitokäävällä, naskalirypykällä sekä viherkarhikalla. Laji.fi-tietokannassa on lisäksi alueelta Kari Pihlaviidan vuosien 2019-2021 havainnot haavankäävästä, kuusenkynsikäävästä, kuusenjuurikäävästä sekä koivunhelttakäävästä. Kaikkiaan kohteelta on luotettavia havaintoja 41 kääpälajista.

Talin lehdoista syksyllä 2011 havaituissa lajeissa on 20 arvokkaita elinympäristöjä indikoivaa lajia (15 kääpälajia ja viittä muuta kääväkästä). Ainoa Punaisen kirjan laji kohteella on alueellisesti uhanalaiseksi luokiteltu viherkarhikka. Kohteen harvinaisin laji on kuitenkin mailakääpä, josta on alueelta Laji.fi-tietokannassa kaksi melko lähekkäistä, mutta erillistä havaintoa (Marjo Viramo 2009, Otto Miettinen 2011). Tämä näyttäviä, pinnanmyötäisiä itiöemiä tekevä laji on havaittu Suomesta alle 15 kertaa, havainnoista kahdeksan on Helsingistä. Talin lehto ja Viikin metsät ovat ainoita Helsingin metsiä, joista on havaittu useampia lajin esiintymiä.

Muita kohteen harvinaisehkoja lajeja edustavat lehtokääpä, maitovahakääpä, verivahakääpä sekä koralliorakas

ARVOLUOKKA

Arvoluokka II (arvokas kääpäalue).

Arvoluokan kriteereistä täyttyvät , juuri ja juuri, indikaattorilajien kokonaismääräkriteeri sekä hyvin selvästi lehtilahopuuarvoja indikoivien lajien määräkriteeri. Lisäarvoa kohde saa valtakunnallisesti harvinaisen mailakäävän esiintymistä.



ARVOJEN YLLÄPITOON LIITTYVÄT SUOSITUKSET

Alueelta havaittu lajisto ei edellytä erityisiä hoitotoimenpiteitä. Yksittäisten puiden kaato alueen poikki kulkevien ulkoilureittien varsilta ei ole kääpälajiston suojelun kannalta ongelmallista, mikäli kaadettavat rungot jätetään lehtoon maalahopuuksi. Näin on toivottavaa menetellä myös luontaisten tuulenkaatojen tapauksessa.

MAASTOTYÖT JA SELVITYKSEN KATTAVUUS

Talin lehtoalueen kääpälajistoa selvitettiin 16.10.2011 Keijo Savolan toimesta yhteensä 6 tunnin ajan. Valtaosalla alueesta selvitykset pystyttiin tekemään melko kattavasti, mutta länsiosassa osa potentiaalisesti kiinnostavista lahopuista jouduttiin jättämään pinnallisemman selvityksen varaan.

Talin lehdon kääpä-, orakas- ja orvakkalajistosta saatiin jonkin verran lisätietoja Otto Miettisen samoilla metsäalueilla syksyllä 2011 tekemien orakas- ja orvakkaselvitysten havainnoista.


julkaisut

Raportti
Nimi
Helsingin metsien kääpäselvitys 2011
Tekijä
Keijo Savola
Sarja
Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen julkaisuja 5/2012
Vuosi
2011
Linkki

Kohteen lajihavainnot