Kääpäkohteet ja orvakkakohteet
Paloheinän eteläpuoliset metsät (13)


Pinta-ala (kartalta)
27,23 ha

Arvoluokat

I
Hyvin arvokas kääpäalue

Kohdekuvaus

Alue sisältää Paloheinän etelä- ja lounaispuolella sijaitsevia lehto-, lehtokorpi- ja kangasmetsiä. Valtaosa metsistä on puustoltaan iäkkäitä ja kuusivaltaisia, mutta monin paikoin sekapuuna kasvaa koivua ja haapaa, muutamilla kuvioilla myös mäntyä ja raitaa. Alueen keskiosassa on pieni alue, jolla kasvaa luontaisesti kehittynyttä nuorta lehtimetsää. Alueen eteläosassa on useilla kuvioilla juoksuhautoja.

Alueen runsaslahopuustoisimmat osa-alueet ovat koillisosan lehtokorpi, Paloheinän huipun länsipuolinen ulkoilureitin rajaama metsäalue sekä eteläosan juoksuhautojen lähimetsät. Näillä alueilla lahoaa monen ikäistä kuusilahopuuta sekä jonkin verran koivulahopuuta. Juoksuhautojen ympäristössä on myös pihlaja- ja raitalahopuuta. Myös muilla osa-alueilla on jonkin verran kuusi- ja koivulahopuita.

LAJITIEDOT

Paloheinän eteläpuolisista metsistä havaittiin yhteensä 69 kääpälajia sekä kahdeksaa muuta kääväkästä (liite 2). Havaittu kääpien kokonaislajimäärä on Helsingin oloissa korkea ja ilmentää osaltaan alueen metsien monipuolisuutta. Lisäksi alueen koillisosasta on vuodelta 2018 Keijo Savolan havainto koivunkynsikäävästä.

Kohteelta on havaintoja 37 arvokkaita elinympäristöjä ilmentävästä lajista (31 kääpälajia ja kuusi muuta kääväkästä). Punaisen kirjan lajeista kohteelta on tavattu vaarantunutta sitkaskääpää, alueellisesti uhanalaista koivunkynsikääpää sekä valtakunnallisesti silmälläpidettävää rusokantokääpää.

Kohteen lajeista merkittävin on aikaisemmin luonnonsuojelulain erityisesti suojeltaviin lajeihin kuulunut, koko Suomen esiintymisalueellaan harvalukuinen sitkaskääpä. Lajin Uudenmaan kaikista havainnoista kautta aikain (noin kymmenkunta) neljä on Helsingistä. Kohteen yksilö kasvoi ekologisen lokeronsa mukaisesti kantokäävän esilahottamalla järeällä kuusimaapuulla.

Muita kohteen Helsingissä harvinaisia lajeja ovat hartsikääpä, istukkakääpä, koralliorakas, kruunuhaarakas, lehtoludekääpä, poimulakkikääpä, rosokka, silokääpä sekä valeorakas.

ARVOLUOKKA

Arvoluokka I (hyvin arvokas kääpäalue) kahden alakriteerin perusteella.

Pääperusteena arvoluokalle on arvokkaita elinympäristöjä indikoivien lajien Helsingin ja pääkaupunkiseudun oloissa korkea määrä (37 lajia, raja-arvo 25 lajia). Arvoluokan I kriteerit täyttyvät myös lehtilahopuuta suosivien indikaattorilajien määräkriteerin perusteella (24 lajia, raja-arvo 20 lajia).

ARVOJEN YLLÄPITOON LIITTYVÄT SUOSITUKSET

Kohteen suojeluarvojen kehittämisen kannalta lahopuun määrän ja laadun kehittäminen on erittäin tärkeää.

Alueen poikki kulkevien ulkoilureittien turvallisuudesta ja toimivuudesta huolehtiminen edellyttää ajoittain yksittäisten puiden kaatamista. Kaadetut puut on syytä jättää maalahopuuksi. Suositus koskee myös luontaisesti syntyneitä tuulenkaatoja.

 

MAASTOTYÖT JA SELVITYKSEN KATTAVUUS

Paloheinän eteläpuolisten metsien kääpälajistoa selvitettiin Keijo Savolan toimesta syksyllä 2011 kahtena päivänä (11.9, 16.9), toisena päivänä selvityksiin osallistui myös kääpäharrastaja Birthe Weijola. Selvityksiä tehtiin yhteensä 22 maastotyötunnin ajan.

Inventointi pystyttiin tekemään kattavasti koko alueen osalta.


julkaisut

Raportti
Nimi
Helsingin metsien kääpäselvitys 2011
Tekijä
Keijo Savola
Sarja
Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen julkaisuja 5/2012
Vuosi
2011
Linkki

Kohteen lajihavainnot