Arvokkaat kasvillisuus- ja kasvistokohteet
Labbackan lounaisrinne (2/11)


Pinta-ala (kartalta)
4,25 ha

Arvoluokat

I
hyvin arvokas

Kohdekuvaus

KUVAUS- JA LAJITIEDOT: Kohde koostuu Porvarinlahden murroslinjaan laskeutuvan Labbackan lounaisrinteen jyrkännemäisestä otsasta lähituntumineen ja luoteispuolisine erillisine kallioineen sekä ao. erilliskallion itäpuolen umpeenkasvavasta niitystä. Kallioiden kasvistoon kuuluvat mm. ruoholaukka, ahokissankäpälä ja hina sekä toisaalta pääkivilajin happaman gneissin karuudesta kertovat sianpuolukka, kalliohatikka, kalliovillakko ja jäykkärölli ja toisaalta jyrkkien kohtien melkoisesta ravinteisuudesta kielivät liuskaraunioinen, karvakiviyrtti, kivikkoalvejuuri, haisukurjenpolvi, mäkikuisma, rantatädyke, metsäruusu ja runsas mäkitervakko. Umpeenkasvavan niityn kohdalla on aikoinaan ollut torppa, jonka pihan istutuskasveista ovat säilyneet tarhaomenapuu ja kyläkurjenpolvi. Niityn kasvistoon kuuluvat mm. mäkikaura, hakarasara, ketoneilikka, keltamatara, keväthanhikki ja iharuusu.

ARVOLUOKKA: I (valtakunnallisesti uhanalainen laji keltamatara). Lisäarvoina valtakunnallisesti silmälläpidettävä ja alueellisesti uhanalainen laji ahokissankäpälä, valtakunnallisesti silmälläpidettävä laji ketoneilikka ja Helsingissä erittäin uhanalainen laji keväthanhikki sekä Helsingissä muuten huomionarvoiset lajit haisukurjenpolvi, karvakiviyrtti, liuskaraunioinen ja metsäruusu.

ARVON YLLÄPITO: Umpeenkasvava niitty on pikaisen hoidon tarpeessa. Puuvartisten kasvien raivaus ja niitto on perustyön jälkeen ajoittain toistettava, mikä niityn pienialaisuuden ja sijainnin takia sopisi hyvin vapaaehtoiseksi talkootyöksi (Natura -aluesäädökset huomioon ottaen).


Tapahtumat

Pvm
30.11.2015
Tapahtumatyyppi
Tutkimus
Kuvaus
Kohteessa on tehty haitallisten vieraskasvilajien kartoitus vuonna v. 2015. Kartoitustietoja voi tarvittaessa tiedustella ympäristöpalveluista (kymp.ltj@hel.fi). Vuonna 2015 vieraslajikartoitus on tehty 38:ssa I-luokan kasvikohtessa.

Kohteen lajihavainnot