Arvokkaat kasvillisuus- ja kasvistokohteet
Gubbackan eteläpään ketomäki (6/11)


Pinta-ala (kartalta)
0,61 ha

Arvoluokat

II
huomattavan arvokas

Kohdekuvaus

Kohteessa on v. 2021 tehty päivityskartoitus, jonka tiedot on tallennettu kohdekuvaukseen.

KUVAUS- JA LAJITIEDOT: Uuden Porvoontien ja Kehä I:n risteyssolmun sisällä on jotenkuten säästynyt osa pienestä kalliopaljastumasta, joka kovasti muuntuneesta lähitienoostaan ja kylkensä linkkimastorakennelmista huolimatta yhä ylläpitää laikuttaista ketokasvillisuutta. Suurin osa alueesta koneellisesti niitettyä. Kalliolaki, jossa ketokasvillisuutta on kohtalaisesti, on tien puolella heinittynyt. Heinien seassa kuitenkin kasvaa mäkitervakkoa, keltamataraa, kalliokieloa, pölkkyruohoa, ahopukinjuurta, yksittäisinä myös aholeinikkiä. Kalliolaella melko runsaasti orjanruusua sekä taikinamarjaa. Ketokaunokkia kalliolaella harvakseltaan, reunaosissa runsaammin. Ketokasvillisuus oli kartoituksen aikana jo hyvin kuivunutta kuuman ja kuivan kesän jäljiltä. Kohteelle aikaisemmin kirjatuista lajeista mäkivirvilää ei havaittu vuoden 2021 päivityskartoituksessa. Puustoisen osan eteläpuolella kasvillisuutta niitetty. Tässä osassa melko runsaasti ketokaunokkia. Lisäksi mm. paimenmataraa, piennarmataraa, metsäapilaa, pietaryrttiä, siankärsämöä, pukinjuurta. Linkkimaston eteläpuolen puustoinen alue heinittynyt (ruokohelpi, koiranheinä, nurmilauha), pelto-ohdaketta ja pietaryrttiä. Alueella esiintyy myös vieraslajeja.

ARVOLUOKKA: II (valtakunnallisesti vaarantunut keltamatara ja Helsingissä äärimmäisen uhanalainen laji ketokaunokki, mutta ympäristö ihmisen kovakouraisesti muuntamaa). Lisäarvoina Helsingissä muuten huomionarvoiset lajit lehtokuusama ja metsäruusu. Muuttuneisuuden takia arvoluokka alempi (II).


Tapahtumat

Pvm
07.06.2022
Tapahtumatyyppi
Päivitys
Kuvaus
Kohteen tiedot on päivitetty. Päivityskartoitus on tehty vuonna 2021. 7.6.2022 on päivitystietojen tallennuksen aloituspäivämäärä koko v. 2021 kartoitetun aineiston osalta.

Kohteen lajihavainnot