Arvokkaat kasvillisuus- ja kasvistokohteet
Lass-Malmasin keto (9/11)


Pinta-ala (kartalta)
0,25 ha

Arvoluokat

I
hyvin arvokas

Kohdekuvaus

Kohteessa on v. 2021 tehty päivityskartoitus, jonka tiedot on tallennettu kohdekuvaukseen.

KUVAUS JA LAJITIEDOT: Ketokasvillisuus jatkuu köyhempänä tässä sovelletusta rajauksesta luoteeseen pikkuteiden varsia myöten ja ylös kalliopaljastumalle. Tämän rajauksen tarkoitus on osoittaa nimenomaan sikoangervolle tärkeäksi päätelty kasvillisuuskuvio.
Peltojen ympäröimän kallioisen metsäsaarekkeen kaakkoispäässä on pienellä alalla edustavaa, osittain umpeenkasvanutta ketoa, joka näyttää syntyneen laitumena tms. käytetylle maalle tai aiemmalle pellon kulmalle. Kedon hyvin loivasti lounaaseen antavalla osalla kasvaa Helsingin ainoana esiintymänä sikoangervo noin 20 yksilön voimin (v. 2022; vuonna 2011 noin 50 kappaletta). Kedon muuta ruohovartislajistoa ovat kelta- ja ahomatara, ahokissankäpälä, pölkkyruoho, mäkikuisma, lampaannata, hina, ahomansikka, kissankello, hopeahanhikki, isomaksaruoho, ahopukinjuuri, huopa- ja sarjakeltano, kalliokielo, metsäapila, tuoksusimake ja aho-orvokki sekä runsas mäkitervakko. Kuivakkopensaista ovat läsnä kataja, orjanruusu sekä kalliotuhkapensas. Aiemmin kohteelle kirjatuista lajeista ei vuoden 2022 päivityskartoituksessa havaittu ahdekaunokkia, hakarasaraa, kevättädykettä eikä suppujäsenruohoa.

ARVOLUOKKA: I (valtakunnallisesti uhanalainen laji keltamatara). Lisäarvoina valtakunnallisesti silmälläpidettävä laji ahokissankäpälä, Helsingissä vaarantunut laji sikoangervo sekä kasviston monipuolisuus.

ARVON YLLÄPITO: Sikoangervon kasvuoloja voitaisiin pyrkiä parantamaan poistamalla mahdollisia esiintymää varjostavia tiheikköjä.


Tapahtumat

Pvm
14.03.2023
Tapahtumatyyppi
Päivitys
Kuvaus
Kohteen tietoja on päivitetty. Päivityskartoitus on tehty vuonna 2022. 14.3.2023 on päivityskartoituksen tietojen tallennuksen aloituspäivämäärä koko v. 2022 kartoitetun aineiston osalta.

Pvm
30.11.2015
Tapahtumatyyppi
Tutkimus
Kuvaus
Kohteessa on tehty haitallisten vieraskasvilajien kartoitus vuonna v. 2015. Kartoitustietoja voi tarvittaessa tiedustella ympäristöpalveluista (kymp.ltj@hel.fi). Vuonna 2015 vieraslajikartoitus on tehty 38:ssa I-luokan kasvikohtessa.

Kohteen lajihavainnot