Arvokkaat kasvillisuus- ja kasvistokohteet
Kantarnäsbergetin etelärinne (11/11)


Pinta-ala (kartalta)
9,17 ha

Arvoluokat

I
hyvin arvokas

Kohdekuvaus

Kohteessa on v. 2022 tehty päivityskartoitus, jonka tiedot on tallennettu kohdekuvaukseen.

RAJAUS: Etelän suuntaan kohde rajautuu peltoon sisältäen kallionalusen paljolti lehtomaiset metsät; kallion karulle laelle päin rajaus on tulkinnanvarainen.

KUVAUS JA LAJITIEDOT:
Kohde sisältää Kasakallion lounaispuolen kallioperän murroslinjan peltoalueeseen putoavan Kantarnäsbergetin etelärinteen jyrkänteet ja muut jyrkät osat otsineen ja alapuolisine paljolti lehtomaisine metsävöineen. Kallioiden huomattavan monipuoliseen kasvistoon kuuluvat mm. ahokissankäpälä ja hina sekä toisaalta pääkivilajin happaman gneissin karuudesta kertovat sianpuolukka, jäykkärölli, kalliovillakko ja virnasara ja toisaalta jyrkkien kohtien melkoisesta ravinteisuudesta kielivät tummaraunioinen, haurasloikko, karvakiviyrtti, haisukurjenpolvi, rantatädyke, metsäruusu, nurmilaukka, ruoholaukka, pensaikkotatar, ketokeltto, mäkikuisma, keltamaksaruoho ja runsas mäkitervakko. Kallion ja pellon välisen metsän viljavuutta osoittaa melko runsas sinivuokko.

Kohteella on muutamia luvattomia nuotiopaikkoja ja alueen länsiosiin on kasattu jätteitä.

ARVOLUOKKA: I (valtakunnallisesti silmälläpidettävä ja alueellisesti uhanalainen laji ahokissankäpälä sekä huomattavat lisäarvot). Lisäarvoina Helsingissä muuten huomionarvoiset lajit metsäruusu, haisukurjenpolvi, karvakiviyrtti ja tummaraunioinen sekä kohteen säilyneisyys, monipuolisuus (kasvisto), edustavuus (ns. etelävuori) ja maisemallinen näyttävyys.


Tapahtumat

Pvm
14.03.2023
Tapahtumatyyppi
Päivitys
Kuvaus
Kohteen tietoja on päivitetty. Päivityskartoitus on tehty vuonna 2022. 14.3.2023 on päivityskartoituksen tietojen tallennuksen aloituspäivämäärä koko v. 2022 kartoitetun aineiston osalta.

Pvm
30.11.2015
Tapahtumatyyppi
Tutkimus
Kuvaus
Kohteessa on tehty haitallisten vieraskasvilajien kartoitus vuonna v. 2015. Kartoitustietoja voi tarvittaessa tiedustella ympäristöpalveluista (kymp.ltj@hel.fi). Vuonna 2015 vieraslajikartoitus on tehty 38:ssa I-luokan kasvikohtessa.

Kohteen lajihavainnot