Arvokkaat kasvillisuus- ja kasvistokohteet
Rödjanin lehdot (13/11)


Pinta-ala (kartalta)
3,31 ha

Arvoluokat

II
huomattavan arvokas

Kohdekuvaus

Kohteessa on v. 2022 tehty päivityskartoitus, jonka tiedot on tallennettu kohdekuvaukseen.

KUVAUS JA LAJITIEDOT: Pohjoispäässään kohde koostuu osittain luonnonuomaisen puron kummankin puolen lehtokaistaleista, jotka rakentuvat puron tuntuman kosteista ja tuoreista lehdoista sekä itäpuolella vielä kuivahkoista kallionaluslehdoistakin. Lehtoisuus jatkuu purosta erillään puolisen kilometriä etelään pääosin kallionkupeita seuraillen. Aivan etelässä lähellä Uutta Porvoontietä on vielä lyhyt osuus purolehtoa. Koska kyseessä on erilaisten lehtotyyppien kapeiden suikaleiden muodostama kokonaisuus, on kohteessa läsnä melkoinen valikoima lehtokasveja. Kosteiden lehtojen lajistoa edustavat kotkansiipi (pohjoispäässä) ja lehtotähtimö (erityisen runsas pohjoispäässä). Tuoreiden ja kuivahkojen lehtojen kasvistosta ovat puolestaan tavattavissa muun muassa mustakonnanmarja (pohjois- ja eteläpäässä), sormisara, lehtokorte (pohjois- ja eteläpäässä), sinivuokko, lehtokuusama, lehtosinijuuri (pohjois- ja eteläpäässä), metsävirvilä (keskiosissa), jänönsalaatti, kevätlehtoleinikki, pohjanpunaherukka ja koiranheisi. Lehtojen kalliovieruilla viljavuutta osoittavat haurasloikko (pohjoispäässä), haisukurjenpolvi, orjanruusu ja ja runsas kivikkoalvejuuri sekä pohjoisen osuuden eteläpään pienen kalliojyrkänteen alusen varsin kookkaat metsälehmukset ja keskimmäisen jyrkänteen tummaraunioistupas. Kohteessa ei vuoden 2022 päivityskartoituksessa havaittu korpinurmikkaa, kurjenkelloa, näsiää, aholeinikkiä eikä karvakiviyrttiä.

ARVOLUOKKA: II (Helsingissä silmälläpidettävä laji lehtosinijuuri ja huomattavat lisäarvot). Lisäarvoina Helsingissä muuten huomionarvoiset lajit kotkansiipi, lehtokorte, lehtokuusama, lehtotähtimö, metsälehmus, mustakonnanmarja, haisukurjenpolvi ja tummaraunioinen sekä kohteen säilyneisyys ja monipuolisuus (lehtotyypit, kasvisto).

ARVOLUOKAN MUUTOS V. 2022: I -> II. Päivityskartoituksessa ei havaittu korpinurmikkaa (valtakunnallisesti silmälläpidettävä ja Helsingissä erittäin uhanalainen).


Tapahtumat

Pvm
14.03.2023
Tapahtumatyyppi
Päivitys
Kuvaus
Kohteen tietoja on päivitetty. Päivityskartoitus on tehty vuonna 2022. 14.3.2023 on päivityskartoituksen tietojen tallennuksen aloituspäivämäärä koko v. 2022 kartoitetun aineiston osalta.

Pvm
14.03.2023
Tapahtumatyyppi
Kohteen arvotus tai arvon muutos
Kuvaus
Arvoluokkamuutos I -> II. Päivityskartoitus on tehty v. 2022.

Pvm
30.11.2015
Tapahtumatyyppi
Tutkimus
Kuvaus
Kohteessa on tehty haitallisten vieraskasvilajien kartoitus vuonna v. 2015. Kartoitustietoja voi tarvittaessa tiedustella ympäristöpalveluista (kymp.ltj@hel.fi). Vuonna 2015 vieraslajikartoitus on tehty 38:ssa I-luokan kasvikohtessa.

Kohteen lajihavainnot