Arvokkaat kasvillisuus- ja kasvistokohteet
Konungskärrin purolehto (17/11)


Pinta-ala (kartalta)
6,01 ha

Arvoluokat

II
huomattavan arvokas

Kohdekuvaus

Kohteessa on v. 2022 tehty päivityskartoitus, jonka tiedot on tallennettu kohdekuvaukseen.

KUVAUS JA LAJITIEDOT: Puron uoma tuntumineen on säästynyt varsin hyvin raskailta muutoksilta. Puro vaikuttaa paikoin soljuvan ihan luonnonuomassaan ja osaan metsiä ei liene pitkään aikaan ainakaan tehoisasti kajottu. Purossa ja sen tuntuman tulva-allikoissa kasvavat pikkuvesitähti, rantapalpakko, palleropalpakko, ojasorsimo ja jopa pikkulimaska. Puron pinta on tosin laskenut ja sivu-uomat ovat paikoin kuivuneet. Sivu-uomat ovat kuitenkin kosteita. Uoman savisia ja hiesuisia rinteitä kattavat lehdot. Lähempänä puroa ne ovat kosteita lehtoja, pääasiassa saniais- ja suurruoholehtoja, vaateliaina tai nirsonpuoleisina kasvilajeinaan märkäpintojen kevätlinnunsilmä, purolitukka, luhtalitukka, luhtasara, rentukka, luhtalemmikki, kurjenjalka, vehka, punakoiso ja jopa keltakurjenmiekka sekä hieman kuivemmilla kohdin mustaherukka, käenkukka, jänönsalaatti ja melko runsas suokeltto.
Ylempänä rinteillä lehdot vaihettuvat tuoreiksi tyypeikseen kasveinaan muun muassa näsiä, lehtokuusama, koiranheisi, mustakonnanmarja, lehtokorte (paikoin runsas), sinivuokko ja kurjenkello sekä vaahtera, metsälehmus (usein paikoin etenkin puron itäpuolella) ja pähkinäpensas (useita isoja kohteen eteläpään lounaaseen antavalla rinteellä, yksi iso kohteen keskivaiheilla). Kohteelle aiemmin kirjatuista lajeista ei vuoden 2022 päivityskartoituksessa havaittu kurjenjalkaa, kurjenkelloa eikä luhtasaraa.

ARVOLUOKKA: II (Helsingissä silmälläpidettävät lajit kevätlinnunsilmä ja suokeltto sekä huomattavat lisäarvot). Lisäarvoina Helsingissä muuten huomionarvoiset lajit purolitukka, näsiä, mustakonnanmarja, pähkinäpensas, lehtokorte, lehtokuusama ja metsälehmus sekä kohteen säilyneisyys, monipuolisuus (lehtotyypit).


Tapahtumat

Pvm
14.03.2023
Tapahtumatyyppi
Päivitys
Kuvaus
Kohteen tietoja on päivitetty. Päivityskartoitus on tehty vuonna 2022. 14.3.2023 on päivityskartoituksen tietojen tallennuksen aloituspäivämäärä koko v. 2022 kartoitetun aineiston osalta.

Kohteen lajihavainnot