Arvokkaat kasvillisuus- ja kasvistokohteet
Puroniityntien eteläpään lähdelehto (1/12)


Pinta-ala (kartalta)
0,97 ha

Arvoluokat

III
kohtalaisen arvokas

Kohdekuvaus

Kohteessa on v. 2022 tehty päivityskartoitus, jonka tiedot on tallennettu kohdekuvaukseen.

KUVAUS JA LAJITIEDOT: Kallion ja teiden välissä sijaitsevan notkon lehto- ja lehtokorpikasvillisuus on säilynyt osittain edustavana. Alueen luoteisnurkassa sijaitsevan lähteen muuttaminen kaivoksi ja lehdon vanha ojitus ovat todennäköisesti kuivattaneet kohdetta. Kohteelle sijoittuvan voimajohdon alunen on mesiangervovaltainen ja hieman pensoittunut. Keväällä johtoalueella esiintyy kuitenkin runsaasti kevätlinnunsilmää. Puustoa vallitsevat varsin järeät kuuset seassaan vankkoja hieskoivuja ja muutamia tukevia tervaleppiä. Puustoon kuuluvat myös tuomi ja harmaaleppä, jokunen vaahtera sekä luoteen kallionalusen neljä isohkoa ja useampi pienempi metsälehmus. Kohteen keski- ja länsiosa ovat hiirenportaan luonnehtimaa saniaislehtoa; koillisosassa on myös mesiangervovaltaista suurruoholehtoa, ja lähellä Puroniityntietä hieman ylävämmällä maalla on kaista tuoretta lehtoa. Lehtojen ruohovartis- ja pensaskasviston aatelia ovat kosteiden kohtien kevätlinnunsilmä, lehtopalsami, käenkukka ja mustaherukka sekä tuoreiden paikkojen näsiä, lehtokuusama, koiranheisi, mustakonnanmarja, kevätlehtoleinikki, lehtokorte, sinivuokko, tesma, jänönsalaatti ja kurjenkello. Kohteelle aiemmin kirjatuista lajeista ei vuoden 2022 päivityskartoituksessa havaittu korpinurmikkaa, luhtalitukkaa eikä tuppisaraa.

ARVOLUOKKA: III (Helsingissä silmälläpidettävä laji kevätlinnunsilmä). Lisäarvoina Helsingissä muuten huomionarvoiset lajit mustakonnanmarja, metsälehmus, näsiä, lehtopalsami, lehtokuusama ja lehtokorte.

ARVOLUOKAN MUUTOS V. 2022: II -> III. Kohteen aikaisemman arvoluokan perusteena olleita korpinurmikkaa ja tuppisaraa ei havaittu.


Tapahtumat

Pvm
14.03.2023
Tapahtumatyyppi
Päivitys
Kuvaus
Kohteen rajaus ja tiedot on päivitetty. Päivityskartoitus on tehty vuonna 2022. 14.3.2023 on päivityskartoituksen tietojen tallennuksen aloituspäivämäärä koko v. 2022 kartoitetun aineiston osalta.

Pvm
14.03.2023
Tapahtumatyyppi
Kohteen arvotus tai arvon muutos
Kuvaus
Arvoluokkamuutos II -> III. Päivityskartoitus on tehty v. 2022.

Kohteen lajihavainnot