Arvokkaat kasvillisuus- ja kasvistokohteet
Kurängenin lehto-ja korpilaakso (12/12)


Pinta-ala (kartalta)
6,49 ha

Arvoluokat

II
huomattavan arvokas

Kohdekuvaus

Kohteessa on v. 2022 tehty päivityskartoitus ja v. 2023 tarkistuskartoitus. Kartoitusten tiedot on tallennettu kohdekuvaukseen.

KUVAUS JA LAJITIEDOT: Kurängenin rehevästä purolaaksosta poukaman lailla laajeneva laakso antaa jylhän ja erämaisen vaikutelman kalliokehyksellään, joka kaakon suunnalla kohoaa vaikuttavana jyrkänteenä, sekä melko syvään rinteeseen uurtuneella purollaan, vankalla kuusivaltaisella puustollaan, josta osa on päätynyt maapuiksi, ja laajoilla, ehyillä suosammalpeitteillään. Varsinkin purolaaksoa ja sen vieren kallionalustaa luonnehtii hieno tuore ja kostea lehtokasvillisuus. Siihen lukeutuu monien huomionarvoisten lehtoruohojen (ks. kohta Arvoluokka) ja näyttävien suursaniaisten (etenkin hiirenporras ja isoalvejuuri) ohella koko joukko tavallisempia vaateliaita ruohoja kuten sinivuokko, sudenmarja ja tesma sekä koiranheisi ja lukuisia metsälehmuksia, joista jälkimmäisiä kasvaa sekä hajallaan hoikkina puina ja vesoina että kallion luona oikein kunnon runkopuuryhmänä. Yläosissaan laakso on paljolti soistunut, pääosin korviksi, mutta märimmissä sisäosissaan jopa pullosaranevaksi. Korpikasviston helmiä ovat hentosara ja harajuuri. Purolaakson suun kohdalla Kurängenin länsilaidassa on lähde, jonka pohja on kivetty ja jonka ympärille on nikkaroitu (nyt jo lahoava) puukehikko. Lähteestä (ruopattuun) pääpuroon laskevassa upottavassa norossa kasvavat mm. vaateliaat kevätlinnunsilmä, luhtalitukka ja luhtalemmikki. Kohteessa ei vuoden 2022 päivityskartoituksessa eikä v. 2023 tarkistuskartoituksessa havaittu sen lajistoon aikaisemmin kirjattuja hentosaraa, harajuurta, mustakonnanmarjaa eikä käenkukkaa.

ARVOLUOKKA: II (Helsingissä vaarantunut laji imikkä sekä huomattavat lisäarvot). Lisäarvoina Helsingissä silmälläpidettävä laji kevätlinnunsilmä, Helsingissä muuten huomionarvoiset lajit maariankämmekkä, näsiä, kevätlinnunherne, lehtokuusama ja metsälehmus sekä kohteen säilyneisyys (myös järeä puusto), näyttävyys (purolaakson, korpilaakson ja jyrkänteen yhdistelmä) ja kasviston ja pienympäristöjen monipuolisuus.

ARVOLUOKAN PÄIVITYS v. 2022/2023: I -> II.  Päivityskartoituksessa ei havaittu hentosaraa (valtakunnallisesti silmälläpidettävä ja alueellisesti uhanalainen) eikä harajuurta (alueellisesti uhanalainen ja Helsingissä erittäin uhanalainen).


Tapahtumat

Pvm
22.01.2024
Tapahtumatyyppi
Päivitys
Kuvaus
Kohteessa on v. 2022 tehty päivityskartoitus ja v. 2023 tarkistuskartoitus. Kartoitusten tiedot on tallennettu kohdekuvaukseen. 22.1.2024 on päivityskartoituksen tietojen tallennuksen aloituspäivämäärä koko v. 2023 kartoitetun aineiston osalta.

Pvm
14.03.2023
Tapahtumatyyppi
Päivitys
Kuvaus
Kohteen tietoja on päivitetty. Päivityskartoitus on tehty vuonna 2022. 14.3.2023 on päivityskartoituksen tietojen tallennuksen aloituspäivämäärä koko v. 2022 kartoitetun aineiston osalta.

Pvm
14.03.2023
Tapahtumatyyppi
Kohteen arvotus tai arvon muutos
Kuvaus
Arvoluokkamuutos I -> II. Päivityskartoitus on tehty v. 2022.

Pvm
30.11.2015
Tapahtumatyyppi
Tutkimus
Kuvaus
Kohteessa on tehty haitallisten vieraskasvilajien kartoitus vuonna v. 2015. Kartoitustietoja voi tarvittaessa tiedustella ympäristöpalveluista (kymp.ltj@hel.fi). Vuonna 2015 vieraslajikartoitus on tehty 38:ssa I-luokan kasvikohtessa.

Kohteen lajihavainnot