Arvokkaat kasvillisuus- ja kasvistokohteet
Sotligskärrin itäpuolen suo ja jyrkänne (15/12)


Pinta-ala (kartalta)
3,43 ha

Arvoluokat

III
kohtalaisen arvokas

Kohdekuvaus

Kohteessa on v. 2022 tehty päivityskartoitus, jonka tiedot on tallennettu kohdekuvaukseen.

KUVAUS JA LAJITIEDOT: Kohde koostuu laaksosuosta ja sen kanssa maisemallisesti yhteenkuuluvasta jyrkästä metsärinteestä kalliojyrkänteineen. Suon ydinosa on isovarpurämettä (suopursurämettä). Sitä ympäröi lounaan suunnalla melko leveä luhtainen ja ruohoinen neva ja idän metsärinteen alla kapeampi ja upottavampi neva- ja korpilaide. Kohteen laitaosien luhtaisuutta ja keskiravinteisuutta osoittavat kasvistossa luhtarölli, korpikastikka, vehka, pullosara, maariankämmekkä, suohorsma, järvikorte, terttualpi, raate, suoputki, kurjenjalka, tuhkapaju ja suo-orvokki. Suon itäreunan luhtaisuus on ilmeisimmin vähentynyt (raatekin niukka) ja rajoittuu muutamaan märkään kohtaan kivennäismaan reunalla. Suoallas saa vesiä suon eteläpuolisesta soistumapainanteesta. Painanne muuttuu pohjoisosassa noroksi. Painanne ja noro saattavat olla pohjavesivaikutteisia, vaikka lähteisyyden ilmentäjälajistoa ei varsinaisesti havaittukaan noron varrella. Vuoden 2022 päivityskartoituksessa ei havaittu kohteen lajistoon aikaisemmin kirjattuja korpialvejuurta eikä pyöreälehtikihokkia.

ARVOLUOKKA: III (huomattavat lisäarvot). Lisäarvoina Helsingissä muuten huomionarvoiset lajit maariankämmekkä ja raate sekä kohteen kohtalainen luonnontilaisuus (ojittamaton suo) ja merkitys maisemaelementtinä.

ARVOLUOKAN MUUTOS V. 2022: II -> III. Arvoluokan perusteena aikaisemmin olleita korpialvejuurta ja pyöreälehtikihokkia ei havaittu.

RAJAUKSEN PÄIVITYS 2022: Rajausta laajennettu etelään laaksoa noudattaen.


Tapahtumat

Pvm
14.03.2023
Tapahtumatyyppi
Päivitys
Kuvaus
Kohteen rajaus ja tiedot on päivitetty. Päivityskartoitus on tehty vuonna 2022. 14.3.2023 on päivityskartoituksen tietojen tallennuksen aloituspäivämäärä koko v. 2022 kartoitetun aineiston osalta.

Kohteen lajihavainnot