Arvokkaat kasvillisuus- ja kasvistokohteet
Skutholmenin itäranta (6/13)


Pinta-ala (kartalta)
2,35 ha

Arvoluokat

II
huomattavan arvokas

Kohdekuvaus

Kohteessa on v. 2022 tehty päivityskartoitus, jonka tiedot on tallennettu kohdekuvaukseen.

KUVAUS JA LAJITIEDOT: Kohde koostuu Skutholmenin ja Karhusaaren välisen umpeenkasvaneen salmen Karhusaarentien eteläpuolisesta ruovikkoisesta merenrantaniitystä ja sen yläpuolen koivuttuneesta kosteasta niitystä (ilmeisesti entinen pelto) sekä Karhusaarentien pohjoispuolen kostean niityn alaosasta, joka itään päin vaihettuu ruovikkoiseksi luhdaksi. Näiden kasvillisuuskuvioiden lajistoon kuuluu erittäin runsas vankkasara Helsingin ainoana luontaisena esiintymänään. Muita kohteen kosteikkokasveja ovat mm. hyvin runsas lännenmaarianheinä sekä vaihtelevasti niukemmat luhtalitukka, suohorsma, käenkukka, rantayrtti, luhtalemmikki, suoputki, särmäputki, punakoiso ja rantakukka. Vuoden 2022 päivityskartoituksessa ei havaittu kohteen lajistoon aikaisemmin kirjattuja käärmeenkieltä ja luhtalitukkaa. 

ARVOLUOKKA: II (valtakunnallisesti silmälläpidettävä, alueellisesti uhanalainen ja Helsingissä vaarantunut laji vankkasara). Lisäarvoina Helsingissä muuten huomionarvoiset lajit rantayrtti ja särmäputki sekä kasvillisuustyyppien edustavuus (vankkasaravaltaiset merenrantaniityt) ja kohteen laajuus.

HOITOTARVE: Vieraslaji komealupiinin torjunta.


Tapahtumat

Pvm
14.03.2023
Tapahtumatyyppi
Päivitys
Kuvaus
Kohteen tietoja on päivitetty. Päivityskartoitus on tehty vuonna 2022. 14.3.2023 on päivityskartoituksen tietojen tallennuksen aloituspäivämäärä koko v. 2022 kartoitetun aineiston osalta.

Kohteen lajihavainnot