Lepakkokohteet
Kuninkaansaari (2/14)


Pinta-ala (kartalta)
47,15 ha

Arvoluokat

A
Arvokas lepakkoalue (2014 kriteeristö)

Kohdekuvaus

SIJAINTI: Kuninkaansaari ranta-alueineen. Kuninkaansaari sijaitsee Kruunuvuorenselän etelärannalla Vallisaaren ja Santahaminan välillä.

KUVAUS: Kuninkaansaari on hyvin rauhallinen ympäristö lepakoille. Ihmistoiminta on ollut saarella hyvin vähäistä. Saaressa ei ole valaistusta. Yli 100-vuotiaat metsät, kaakkoisrannan lehto ja vallirinteet (paahderinteet) tuottavat runsaasti hyönteisiä. Saaren lepakkoalueet yhtyvät lännessä Vallisaaren ja idässä Santahaminan länsirannan lepakkoalueisiin. Eri puolilta saarta on löydetty useista luolatiloista talvehtivia pohjanlepakoita.

LAJIT: pohjanlepakko, vesisiippa, viiksisiippa

LISÄTIEDOT: Kuninkaansaari on karumpi kuin Vallisaari. Ehkä tästä syystä lepakkokanta on vähäisempi, mutta silti runsas. Saaressa on lepakoille kymmenittäin betoni-, tiili- ja kivipintaisia maanalaisia suojapaikkoja kymmenittäin. Uhkat ovat samankaltaiset kuin Vallisaaressa (3/03).

PIILOPAIKKOJEN LUOMINEN: Kuten Vallisaaressa (3/03).


Tapahtumat

Pvm
24.10.2022
Tapahtumatyyppi
Kohteen arvotus tai arvon muutos
Kuvaus
Arvoluokittelun tunnus muutettu. Kohteen arvo ei ole muuttunut. Arvoluokitus nyt A, B, C. Aikaisemmin luokittelu oli I, II, III. Jälkimmäiset arvoluokkatunnukset käytössä lepakkotieteellisen yhdistyksen arvoluokituksen mukaisesti arvotetuilla kohteilla.

julkaisut

Raportti
Nimi
Helsingin lepakkolajisto ja tärkeät lepakkoalueet vuonna 2014
Tekijä
Terhi Wermundsen, Jarmo Nieminen, Petri Asikainen; Wermundsen Consulting Oy
Sarja
Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston yleissuunnitteluosaston selvityksiä 2014:38
Vuosi
2014
Linkki

Kohteen lajihavainnot