Lepakkokohteet
Isosaari (3/14)


Pinta-ala (kartalta)
51,36 ha

Arvoluokat

B
Tärkeä lepakkoalue (2014 kriteeristö)

Kohdekuvaus

SIJAINTI: Isosaaren itäosat ranta-alueineen. Rajaus käsittää kasarmialueen sekä saaren pohjoisrannan ja itäosan metsäiset alueet ja lahdelmat.

KUVAUS: Isosaari on Helsingin merialueen uloin metsäinen saari. Saaren varuskuntatoiminta päättyi vuonna 2012, mutta maihinnousu on edelleen rajoitettua. Elokuussa 2014 Metsähallituksen metsätalous kaatoi myrskyjen runteleman, mutta useiden lepakkolajien suosiman vanhan ja järeän kuusikon kokonaisuudessaan. Avohakkuualueen koko oli vajaa 20 hehtaaria. Hakkuiden seurauksena viiksisiippojen ja korvayökköjen ruokailualueet heikentyivät oleellisesti. Hakkuuaukea ja niihin liittyvät saaren luoteisrannat rajattiin pois arvokkaista lepakkoalueista.
Saaren koillisreunan varjoisat lahdelmat ovat ruokailualueena hyvin soveliaita vesisiipoille. Saaren luolista on tavattu talvehtivia lepakoita. Isosaaressa on todennäköisesti useita lepakkokolonioita ja satoja maanalaisia ja -päällisiä piilo- ja talvehtimispaikkoja lepakoille.

LAJIT: pohjanlepakko, vesisiippa, viiksisiipat, korvayökkö, pikkulepakko

LISÄTIEDOT: Isosaaren vieressä sijaitseva Kuivasaari on lepakoille hyvin tuulinen alue. Alueelta tavattiin kullakin kartoituskerralla muutamia pohjanlepakoita. Saaren luolastot ja bunkkerit tarjoavat lepakoille erinomaisia talvehtimispaikkoja. Luolissa talvehtivia lepakoita ei ole systemaattisesti kartoitettu. Kuivasaaren pohjoispään luolasta on löydetty muutamia talvehtivia pohjanlepakoita 2010-luvulla.

PIILOPAIKKOJEN LUOMINEN: Isosaaren käytöstä poistuvat luolatilat tarjoavat lepakoille erinomaisia kesäisiä piilopaikkoja, koloniasuojia ja talvehtimispaikkoja. Tätä varten tulisikin laatia kokonaisvaltainen suunnitelma rannikon suunnassa Itä-Villingistä Melkkiin ja avomerelle Santahaminasta Isosaaren ulottuvalla alueella Helsingin lepakoiden merellisestä ympärivuotisesta piilopaikkaverkostosta, kunnostaa tarvittavat tilat ja suojella ne sekä käynnistää seuranta.


Tapahtumat

Pvm
24.10.2022
Tapahtumatyyppi
Kohteen arvotus tai arvon muutos
Kuvaus
Arvoluokittelun tunnus muutettu. Kohteen arvo ei ole muuttunut. Arvoluokitus nyt A, B, C. Aikaisemmin luokittelu oli I, II, III. Jälkimmäiset arvoluokkatunnukset käytössä lepakkotieteellisen yhdistyksen arvoluokituksen mukaisesti arvotetuilla kohteilla.

julkaisut

Raportti
Nimi
Helsingin lepakkolajisto ja tärkeät lepakkoalueet vuonna 2014
Tekijä
Terhi Wermundsen, Jarmo Nieminen, Petri Asikainen; Wermundsen Consulting Oy
Sarja
Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston yleissuunnitteluosaston selvityksiä 2014:38
Vuosi
2014
Linkki

Kohteen lajihavainnot