Kääpäkohteet ja orvakkakohteet
Mustavuoren kaakkoisosan metsä (26)


Pinta-ala (kartalta)
2,71 ha

Arvoluokat

III
Kohtalaisen arvokas kääpäalue

Kohdekuvaus

Kohde sisältää vanhapuustoisia tuoreita lehtoja ja lehtomaisia kankaita sekä kaksi näihin liittyvää pientä puustoista kallionyppylää. Alueella on jonkin verran juoksuhautoja ja se rajoittuu etelässä täyttömäelle vievään tiehen, idässä voimalinjaan ja lännessä ulkoilureittiin.

Pääosalla aluetta metsät ovat kuusivaltaisia, mutta myös koivua, mäntyä ja raitaa kasvaa sekapuuna merkittäviä määriä. Kallionyppylöillä kasvaa enemmän mäntyä. Juoksuhautojen ympäristössä on myös pihlajia.

Metsät ovat saaneet olla pitkään rauhassa intensiivisemmältä luonnonhoidolta, minkä takia niihin on muodostunut melko runsaasti eri-ikäistä kuusi- ja koivulahopuuta. Kallioalueiden ja juoksuhautojen liepeellä on myös raita- ja pihlajalahopuuta sekä jokunen mäntylahopuu.

LAJITIEDOT

Kohteelta havaittiin selvityksessä 42 kääpälajia. Määrä on inventointiaikaan ja alueen kokoon suhteutettuna kohtalaisen korkea.

Alueelta havaittuihin lajeihin sisältyy 13 indikaattorikääpälajia. Valtaosa lajeista on kuusi- tai lehtilahopuuta suosivia lajeja, parilla pääisäntäpuuna toimii mänty.

Alueelta havaituista lajeista Helsingissä harvalukuisimpia ovat hartsi-, kohva- ja lehtoludekääpä.

Alueella on selvää suojelumerkitystä niiden kääpälajien kannalta, jotka käyttävät isäntäpuinaan etenkin kuusi-, koivu-, pihlaja- tai raitalahopuuta. Jonkin verran arvoa alueella on myös mäntylahopuuta elinympäristönään hyödyntävän lajiston kannalta.

 

ARVOLUOKKA

Arvoluokka III (Kohtalaisen arvokas kääpäalue)

Kohde täyttää kolmesta alakriteeristä selvästi kaksi eli indikaattorilajeja on yli 10 ja lisäksi alueen lajistoon kuuluu Helsingissä harvalukuisia ja vaateliaita lajeja.


ARVOJEN YLLÄPITOON LIITTYVÄT SUOSITUKSET

Alueen metsien säilyttäminen jatkossa mahdollisimman luonnontilassa, tuulenkaatojen metsään jättö sekä ulkoilureitin ja tien lähialueelta mahdollisesti kaadettavien puiden jättäminen maalahopuiksi ovat toimenpiteinä erittäin suositeltavia.

MAASTOTYÖT JA SELVITYKSEN KATTAVUUS

Alueen kääpälajistoa selvitettiin Keijo Savolan ja Birthe Weijolan toimesta 14.10.2014. Yhteensä selvitystä tehtiin noin 5 henkilötyötuntia. Selvitys tehtiin koko alueella melko kattavasti siten, että kaikki lahopuut pienimpiä oksankappaleita lukuun ottamatta käytiin vaihtelevalla tarkkuudella lävitse.


julkaisut

Raportti
Nimi
Helsingin metsien kääpäselvitys 2014
Tekijä
Keijo Savola
Sarja
Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen julkaisuja 1/2015
Vuosi
2015
Linkki

Kohteen lajihavainnot