Kääpäkohteet ja orvakkakohteet
Mustavuoren eteläosan metsä (27)


Pinta-ala (kartalta)
28,21 ha

Arvoluokat

II
Arvokas kääpäalue

Kohdekuvaus

Kohde sisältää monipuolisen metsäisen luontoalueen, joka sisältää useita erillisiä kallioalueita, lähinnä tuoretta ja kuivahkoa kangasta olevia kangasmetsiä, hienon aitokorven sekä laajan ojitetun korpialueen kohteen koillis- ja itäosassa. Aivan alueen länsireunassa on myös pienialaisesti lehtoa. Etelässä alue rajautuu Niinisaarentiehen ja pohjoisessa Mustavuoren suojelualueen eteläpuoliseen voimalinjaan. Alueen eteläpuoliskon halki kulkee yksi ulkoilureitti.

Alueen kallioalueet ovat puustoltaan pääosin luonnontilaisen kaltaisia kitumaan kallioita. Kallioalueilla on jonkin verran vanhoja mäntyjä sekä jonkin verran mänty- ja koivulahopuuta. Kallioalueiden rinteillä ja välissä sijaitsevista kangasmaista noin puolet on rakenteeltaan luonnontilaisen kaltaisia ja melko vanhapuustoisia havusekametsiä tai kuusivaltaisia metsiä. Etenkin kohteen pohjoisluoteisosassa, kohteen keskiosan kallioalueen kaakkoispuolella sekä Niinisaarentien pohjoispuolisen kallioalueen etelärinteellä on näkyvästi kuusilahopuuta sekä paikoin myös koivu- ja mäntylahopuita. Viimeksi mainitulta osa-alueelta löytyy myös jonkin verran haapa- ja pihlajalahopuuta. Loput kangasmetsät ovat pääosin niukkalahopuustoisempia ja joukossa on myös kaksi nuorempaa puustoa kasvavaa metsikkökuviota.

Alueen länsireunan lehtorinteellä lahoaa näkyvästi raitalahopuuta.

Kohteen koillis- ja itäosan ojitettu korpi on osin korpimuuttumaa, osin turvekangasta. Osa korpialueesta on vanhapuustoista, osassa kasvaa nuorehkoa sekapuustoa. Etenkin vanhapuustoisemmalla korpialueella lahoaa merkittäviä määriä eri-ikäistä kuusi- ja koivulahopuuta, nuoripuustoisempi korpimuuttuma sisältää lähinnä ohutläpimittaista lehtilahopuuta.

LAJITIEDOT

Kohteelta havaittiin selvityksessä 66 kääpälajia. Määrä on inventointiaikaan suhteutettuna kohtalaisen korkea.

Alueelta tehtiin havaintoja 32 indikaattorilajista (näistä 29 kääpiä), mikä on inventointiaikaan suhteutettuna myös melko korkea määrä. Lajeissa oli kuusen, männyn ja koivun lajeja sekä lajeja, jotka hyödyntävät isäntäpuinaan useita lehtipuita.

Alueen lajeista huomionarvoisimpia ovat harsu-,  kerma-, pajun-, pikireuna-, poimulakki- ja silokääpä sekä pilliharsukka. Lajeista etenkin harsu- ja pikireunakääpä vaikuttaisivat olevan Helsingissä ja laajemminkin pääkaupunkiseudulla hyvin harvalukuisia. Hyvää alueen kuusilahopuupotentiaalin kannalta ilmentää ruostekäävän kohtalainen runsaus (kuusi esiintymää).

Mustavuoren eteläosan metsäalueella on selvää suojelumerkitystä etenkin kuusi - ja koivulahopuiden lajistolle. Lisäksi alueella on merkitystä mäntylahopuiden lajeille sekä muutamien kuvioiden osalta myös pihlaja- ja raitalahopuulla enimmäkseen elävälle lajistolle. Alueen arvo tulee rauhaan jätettynä kohoamaan nopeasti johtuen lahopuun määrän runsastumisesta ja laadun paranemisesta sekä siitä, että aivan alueen pohjoispuolella sijaitsee kääpälajistoltaankin hyvin monipuolinen Mustavuoren suojelukohde.

 

ARVOLUOKKA

Arvoluokka II (Arvokas kääpäalue)

Alue täyttää selvästi arvoluokka I kääpäalueen kriteerit indikaattorilajien kokonaismäärän 32 lajia, raja 25 lajia) sekä niukasti myös lehtilahopuuindikaattorien määrän (20 lajia, raja sama) perusteella. Alueen laajuuden, vaateliaiden lajien vielä kovin vähäisen esiintymistiheyden sekä Punaisen kirjan lajien puuttumisen takia se on arvioitu nykytiedoilla paremmanpuoleiseksi luokan II kääpäalueeksi. Alue täyttää tämän arvoluokan kriteerit indikaattorilajien kokonaismäärän, lehtilahopuuindikaattorien määrän sekä havulahopuuindikaattorien määrän perusteella.

 

ARVOJEN YLLÄPITOON LIITTYVÄT SUOSITUKSET

Alueen metsien säilyttäminen jatkossa mahdollisimman luonnontilassa, tuulenkaatojen metsään jättö sekä ulkoilureitin ja tien lähialueelta mahdollisesti kaadettavien puiden jättäminen maalahopuiksi ovat toimenpiteinä erittäin suositeltavia.

 

MAASTOTYÖT JA SELVITYKSEN KATTAVUUS

Alueen kääpälajistoa selvitettiin syksyllä 2014 Keijo Savolan ja Birthe Weijolan toimesta 14.10. ja 5.11. Yhteensä selvitystä tehtiin noin 16 henkilötyötuntia. Havainnointia tehtiin koko alueella, mutta etenkin kohteen itäosan osin melko runsaslahopuustoinen korpimuuttuma jäi hyvin pinnallisen läpikäynnin varaan.


julkaisut

Raportti
Nimi
Helsingin metsien kääpäselvitys 2014
Tekijä
Keijo Savola
Sarja
Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen julkaisuja 1/2015
Vuosi
2015
Linkki

Kohteen lajihavainnot