Kääpäkohteet ja orvakkakohteet
Ramsinniemen lehdon lounaispuoleiset metsät (28)


Pinta-ala (kartalta)
3,99 ha

Arvoluokat

III
Kohtalaisen arvokas kääpäalue

Kohdekuvaus

Kohde sisältää Ramsinniemen lehdon suojelualueeseen suoraan länsipuolelta liittyviä kangas- ja lehtometsiä sekä näihin lounaassa liittyviä lehto, kangas- ja kalliometsiä.

Suoraan suojelualueeseen länsipuolelta rajoittuvat metsät ovat varttuneita ja vanhahkoja kuusivaltaisia metsiä tai kuusta, koivua, mäntyä ja paikoin harmaaleppää kasvavia sekametsiä. Rannassa on myös pienehkö kallioinen kuivahkon kankaan kuvio, jossa kasvaa vanhempaa mänty- ja kuusipuustoa. Metsien rakenne on luonnontilaisen kaltainen ja metsistä löytyy jo jonkin verran kuusi-, koivu-, mänty- ja harmaaleppälahopuuta. Osa metsistä on niukkalahopuustoisia.

Suojelualueen lounaispuolella rantametsissä on kapeana vyöhykkeenä sekapuustoisia lehtoja sekä vanhempia kuusivaltaisia kangasmetsiä. Näissä rantametsissä on paikoin melko paljon kuusi- ja lehtilahopuuta, osa rantametsistä on niukkalahopuustoisempia. Rantametsäalueeseen eteläkaakon suunnalta liittyvä kalliomäki on luonnontilainen ja sisältää melko runsaasti mäntylahopuuta. Kallioalueen kaakkoisosassa on pieni, mutta edustava metsäpaloalue, jossa on parisen kymmentä palanutta mäntymaapuuta tai -keloa.

Aivan kohteen lounaisosasta löytyy sen lahopuustoltaan edustavin ydinosa eli vanhaa kuusivaltaista puustoa kasvava tuoreen kankaan rinnemetsä, jossa lahoaa runsaasti (yli 20 kuutiometriä/ha) eri-ikäistä kuusilahopuuta sekä jonkin verran koivulahopuuta. Ranta-alueelta löytyy kapealta lehtoreunalta näkyvästi raita- ja tervaleppälahopuuta.

LAJITIEDOT

Kohteelta löytyi 47 kääpälajia sekä kolmea muuta indikaattorikääväkästä (liite 2). Lajisto koostuu kuusi- ja koivulahopuuta suosivasta lajistosta täydennettynä muutamilla männyn ja raitojen lajeilla.

Alueen lajeihin kuuluu 23 indikaattorilajia (näistä 20 kääpiä). Lajeissa on melko lailla tasan kuusta, lehtipuita ja mäntyä suosivia lajeja. Useimpia indikaattorilajeja havaittiin vain yksi esiintymä.

Kohteen lajeista harvinaisin on Helsingissä ja koko maassa harvinainen lumikonkääpä. Muita kohteen harvinaisehkoja tai muuten huomionarvoisia lajeja edustavat aarni-, kerma-, lehtolude-, poimulakki- sekä silokääpä. Alueen kuusilahopuun hyvään suuntaan kehittyvästä laadusta kertovat ruostekäävästä ja pohjanrypykästä tehdyt kolme havaintoa.

ARVOLUOKKA

Arvoluokka III (kohtalaisen arvokas kääpäalue).


Kohde täyttäisi myös arvoluokka II:n kriteerit indikaattorilajien kokonaislukumäärän (23 lajia) sekä havupuuta suosivien indikaattorilajien lukumäärän (16 lajia) perusteella. Koska vaateliaiden lajien kannat ovat alueella pääosin vielä hyvin niukkoja, Punaisen kirjan lajeja ei tunneta ja alue on laadultaan melko heterogeeninen, on katsottu, että oikeampi arvoluokka kohteelle on III. Se kuuluu kuitenkin tämän arvoluokan kohteiden parempaan puoliskoon.

ARVOJEN YLLÄPITOON LIITTYVÄT SUOSITUKSET

Alueen metsien säilyttäminen jatkossa mahdollisimman luonnontilassa, mukaan lukien tuulenkaatojen metsään jättö, ovat toimenpiteinä erittäin suositeltavia. Alueen lounaisosan edustavan runsaslahopuustoisen rinnemetsän ja Ramsinniemen lehdon suojelualueen välisen rantametsäalueen ekologista laatua olisi hyvä parantaa etenkin kuusilahopuun osalta.

MAASTOTYÖT JA SELVITYSTEN KATTAVUUS

Alueen kääpälajistoa selvitettiin Keijo Savolan toimesta 21.10.2014 yhteensä noin kuuden tunnin ajan. Pääosa alueesta pystyttiin tässä ajassa inventoimaan melko kattavasti, mutta osa alueen runsaslahopuustoisimmasta länsiosasta jäi pinnallisemman inventoinnin varaan.


julkaisut

Raportti
Nimi
Helsingin metsien kääpäselvitys 2014
Tekijä
Keijo Savola
Sarja
Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen julkaisuja 1/2015
Vuosi
2015
Linkki

Kohteen lajihavainnot