Arvokkaat kasvillisuus- ja kasvistokohteet
Vantaanjoen laakson rinne Veräjämäen kaakkoispuolella (49/90)


Pinta-ala (kartalta)
3,38 ha

Arvoluokat

I
hyvin arvokas

Kohdekuvaus

KUVAUS- JA LAJITIEDOT: Laaja lehtoalue, joka koostuu koillisosan lähes tasaisen maan kosteista lehdoista ja lehtokorvista sekä kuivempien rinteiden tuoreista ja kuivahkoista lehdoista. Kohteeseen on sisällytetty myös sen länsilaidassa lähellä kalliokkoja sijaitsevat jolloinkin lähimenneisyydessä hakatut metsävyöhykkeet, jotka todennäköisesti kehittyvät ajan mittaan takaisin edustaviksi lehdoiksi. Muutoin kohteen metsät mahtavine kuusineen, joista kaatuneet on jätetty silleen, ovat suurelta osin lähes aarniomaisia. - Kohteen monipuoliseen puuvartiskasvistoon kuuluvat järeiden kuusien ohella mm. tuomi, harmaaleppä, haapa, hieskoivu, vaahtera, kiilto- ja mustuvapaju, koiranheisi, lehtokuusama, pohjanpunaherukka, taikinamarja ja korpipaatsama. Vaateliaita ruohovartiskasveja ovat mm. lehtokorte (kohteen eteläosissa valtavinakin kasvustoina), lehtotähtimö (koillisosissa hyvin runsas), mustakonnanmarja, koiranvehnä, tesma ja jänönsalaatti sekä poikittaisen ulkoilutien molemmin puolin sijaitsevan hienon korpimaisen alueen mätäs- ja pitkäpääsara.

ARVOLUOKKA: I (Helsingissä erittäin uhanalainen laji mätässara ja huomattavat lisäarvot). Lisäarvoina Helsingissä silmälläpidettävät lajit pitkäpääsara, kevätlinnunsilmä ja mesimarja, Helsingissä muuten huomionarvoiset lajit mustakonnanmarja, lehtokorte, lehtokuusama, lehtopalsami, lehtotähtimö, purolitukka ja raate sekä kohteen monipuolisuus, laajuus ja osittainen luonnontilaisuus.

RAJAUKSEN PÄIVITYS V. 2004: Rajausta on hieman supistettu jättämällä pois eteläpäästä niitty- ja joutomaa-aluetta, länsilaidan keskiosasta karua kalliokkoa ja itälaidasta ulkoilutie ja sen itäpuolen kapea rantakaista.

RAJOITUKSET JA SUOSITUKSET: Tarpeetonta kulkemista kohteen kosteimmissa osissa on syytä välttää herkästi haavoittuvien kosteikkopintojen takia.


Tapahtumat

Pvm
30.11.2015
Tapahtumatyyppi
Tutkimus
Kuvaus
Kohteessa on tehty haitallisten vieraskasvilajien kartoitus vuonna v. 2015. Kartoitustietoja voi tarvittaessa tiedustella ympäristöpalveluista (kymp.ltj@hel.fi). Vuonna 2015 vieraslajikartoitus on tehty 38:ssa I-luokan kasvikohtessa.

Pvm
31.12.2012
Tapahtumatyyppi
Päivitys
Kuvaus
Kohteen kuvauksen kohtaa Arvoluokka on muutettu v. 2012 arvoluokkapäivityksessä. Itse arvoluokka ei ole muuttunut. Lisätietoa aineistokuvauksessa.

Pvm
15.02.2006
Tapahtumatyyppi
Päivitys
Kuvaus
Kohteen rajausta ja tietoja on päivitetty. Päivityskartoitus on tehty vuonna 2004.

Kohteen lajihavainnot