Kohteessa on v. 2022 tehty päivityskartoitus, jonka tiedot on tallennettu kohdekuvaukseen.
KUVAUS JA LAJITIEDOT: Kohde koostuu Länsiulapanniemen kaakkoisrannan kivikko- ja kalliorannoista niittypälvineen ja kallioallikoineen, Takaniemenlahden kasautumisrannasta ja siihen välittömästi liittyvästä kuivahtaneesta tervaleppäluhdasta sekä itse Takaniemestä niitty-, kivikko- ja kalliorantoineen ja sisäosiensa komeapuustoisine, joskin kuluneine metsineen ja Krimin sodan aikaisine vallituksineen. Tervaleppäluhta on kuivahtanut ja pohjoisreunassa on jonkin verran tonttien kasvijätettä. Luhdassa aiemmin esiintyneitä vesinenättiä tai sorsanputkea ei enää esiinny luultavimmin kuivumisen takia, vesinenättiä kasvaa kuitenkin lahdenpohjukassa. Tavallisempia vetisten paikkojen lajeja (mm. keltakurjenmiekka, punakoiso, terttualpi, kurjenjalka, vesihierakka, rantakukka) vielä tavataan. Takaniemenlahden perukan hiekkaisen kasautumisrannan kasvistoa luonnehtivat meri-, iso- ja suolamaltsa sekä merisinappi ja pensaikkotatar. Kohteen suojattomampien rantojen monipuoliseen merikasvistoon kuuluvat mm. ruoholaukka, meripujo, merirannikki, rantavehnä, meriratamo, luotosorsimo, isolaukku, suomenlahdennurmikohokki, keltaängelmä, hento- ja merisuolake, rantatädyke, meriputki, suolasänkiö, keltamaite, pikku- ja isorantasappi, siniheinä, ruohokanukka, merikaisla, sinikaisla, pikkuluikka, ruokopuntarpää sekä rantaputki. Lähellä kohteen länsipäätä kasvavat pienessä kallioallikossa juurto-, jouhi- ja hirssisara.
Kohteelta ei vuoden 2022 päivityskartoituksessa havaittu kohteella aikaisemmin havaittuja vesinenättiä, sorsanputkea, nyylähaarikkoa, morsinkoa, käärmeenkieltä, lännenmaarianheinää, meriasteria, morsinkoa, merisinappia eikä rantayrttiä.
Kohteet 10/91 (Särkiniemi - Veijarivuorenniemi), 7/98 (Hevosenkenkälahden niitty- ja korpialue), 5/91 ja 4/91 (Riihilahden pohjoisranta) kattavat Lauttasaaren luonnontilaisimpina säilyneet rannat ja muodostavat kokonaisuuden, joka sisältää mittavan kirjon ja samalla sarjan kasvillisuustyyppejä suojattomimpien ulkorantojen kivikko- ja kalliorannoista suojaisten lahtien perukoiden kasautumisrantoihin ja puustoisiin luhtiin.
ARVOLUOKKA: I (valtakunnallisesti silmälläpidettävä laji pikkusappi ja huomattavat lisäarvot). Lisäarvoina Helsingissä vaarantuneet lajit juurtosara ja hirssisara, Helsingissä muuten huomionarvoiset lajit hentosuolake, isorantasappi sekä kohteen monipuolisuus, historialliset arvot (Takaniemen linnoittaminen) ja Helsingissä harvinainen ympäristötyyppi (kohteeseen sisältyy Uudenmaan ympäristökeskuksen päätöksellä rajattu luonnonsuojelulain mukainen suojeltu luontotyyppi merenrantaniitty).