Kohteessa on v. 2022 tehty päivityskartoitus ja v. 2023 tarkistuskartoitus. Kartoitusten tiedot on tallennettu kohdekuvaukseen.
KUVAUS JA LAJITIEDOT: Kohde on huomattavan pitkä ja monipuolinen sekä osittain lähellä luonnontilaa säilynyt merenrantaosuus, johon sisältyy kivikko- ja kalliorantoja (etenkin länsiosissa), niittyrantoja (etenkin itäosissa) sekä lyhyitä hiekkarantajaksoja ja lahdenpohjukoiden kasautumisvalleja. Rantatyyppien moninaisuus ylläpitää rikasta ranta- ja vesikasvistoa, joihin sisältyy myös useita Helsingissä harvinaisia tai harvinaisenpuoleisia lajeja, kuten niittyrantojen hirssisara, hernesara, pikkurantasappi, jouhiluikka, rantanätkelmä ja hentosuolake, kivikkorantojen meriasteri, hiekkarantojen merisinappi, suola-arho ja morsinko, kasautumisrantojen rantayrtti ja vesihierakka, avolaikkujen sammakonvihvilä ja suolasolmukki sekä murtoveden isohaura. Kohteen Helsingissä yleisempään merikasvistoon kuuluvat mm. ruoholaukka, ruokopuntarpää, meriputki, meripujo, merimaltsa, suolamaltsa, isomaltsa, ruohokanukka, pensaikkotatar, merirannikki, lännenmaarianheinä, rantavehnä, keltamaite, siniheinä, hetekaali, suolasänkiö, meriratamo, pohjanpihatatar, merivita, luotosorsimo, isolaukku, sinikaisla, suomenlahdennurmikohokki, merivalvatti, merisuolake, merisaunio, merivirmajuuri, rantatädyke ja pikkuhaura. Vuoden 2023 tarkistuskartoituksessa havaittiin lisäksi suola-arho, ruohokanukka, pikkusappi, rantavehnä. Kohteelle aikaisemmin eli ennen päivityskartoituksia ei vuoden 2022 päivityskartoituksessa ja 2023 tarkistuskartoituksessa havaittu lännenmaarianheinää, pensaikkotatarta, meriasteria, merisinappia, hernesaraa, ruskokaislaa, jouhiluikkaa eikä morsinkoa.
Kohteet 10/91, 7/98 (Hevosenkenkälahden niitty- ja korpialue), 5/91 (Länsiulapanniemen eteläranta - Takaniemi) ja 4/91 (Riihilahden pohjoisranta) kattavat Lauttasaaren luonnontilaisimpina säilyneet rannat ja muodostavat kokonaisuuden, joka sisältää mittavan kirjon ja samalla sarjan kasvillisuustyyppejä suojattomimpien ulkorantojen kivikko- ja kalliorannoista suojaisten lahtien perukoiden kasautumisrantoihin ja puustoisiin luhtiin.
ARVOLUOKKA: I [Valtakunnallisesti silmälläpidettävä laji pikkusappi ja huomattavat lisäarvot. Lisäarvoina Helsingissä silmälläpidettävä laji hirssisara, Helsingissä muuten huomionarvoiset lajit rantayrtti ja suola-arho sekä kohteen monipuolisuus, laajuus ja Helsingissä harvinainen ympäristötyyppi (kohteeseen sisältyy kaksi Uudenmaan ympäristökeskuksen päätöksellä rajattua luonnonsuojelulain mukaista suojeltua luontotyyppiä: Särkiniemen merenrantaniitty ja Vattuniemen merenrantaniitty).]