Arvokkaat kasvillisuus- ja kasvistokohteet
Haltiavuoren - Paloheinän lehto- ja korpilaaksojakso (9/93)


Pinta-ala (kartalta)
18,24 ha

Arvoluokat

I
hyvin arvokas

Kohdekuvaus

KUVAUS- JA LAJITIEDOT: Kohde koostuu ojia (perattuja puroja) vaihtelevan leveinä reunustavista rehevistä korvista (pääasiassa saniaiskorpia) ja kosteista lehdoista (saniais- ja suurruoholehtoja) sekä luoteispäässään myös rinnemaiden tuoreista lehdoista ja kaakkoisosissaan myös saniaiskorpia karummista korvista kangaskorpiin asti. Lehto- ja korpikasvilajiston koostumus vaihtelee osa-alueittain. Kaikkiaan ko. lajisto on hyvin rikas ja monipuolisesti lehto- ja korpityyppien kirjoa heijastava jäseninään mm. mustakonnanmarja, hiirenporras (siellä täällä valtalajina), purolitukka, luhtalitukka, mätässara, pitkäpääsara, kevätlinnunsilmä, velholehti, pähkinäpensas, suokeltto, maariankämmekkä, näsiä, isoalvejuuri (moniaalla valtalajina), lehtokorte, sinivuokko, lehtopalsami, kevätlinnunherne, käenkukka, kotkansiipi, tesma, jänönsalaatti, korpinurmikka, imikkä, kevätlehtoleinikit, ojaleinikki, mustaherukka, pohjanpunaherukka, mesimarja, lehtopähkämö, metsätähtimö, lehtotähtimö ja koiranheisi.

ARVOLUOKKA: I (valtakunnallisesti silmälläpidettävä laji korpinurmikka, Helsingissä erittäin uhanalainen laji mätässara, Helsingissä vaarantuneet lajit velholehti ja imikkä sekä huomattavat lisäarvot). Lisäarvoina Helsingissä silmälläpidettävät lajit pitkäpääsara, kevätlinnunsilmä, suokeltto, lehtopähkämö ja mesimarja, Helsingissä muuten huomionarvoiset lajit mustakonnanmarja, kevätlinnunherne, kotkansiipi, lehtokorte, lehtopalsami, lehtotähtimö, näsiä, pähkinäpensas, maariankämmekkä ja purolitukka sekä kohteen vallitseva luonnontilaisuus (ojituksista huolimatta), monipuolisuus, kasvillisuustyyppien edustavuus ja laajuus.

RAJAUKSEN PÄIVITYS V. 2005: Rajaus on täysin uudistettu liittämällä alkuperäiseen kohteeseen 9/93 kohteet 46/91 ja 15/92 sekä laajentamalla kaikkia kolmea kohdetta kattamaan koko sen lehto- ja korpilaaksojakson, joka ulottuu luoteesta Haltiavuoren eteläpuolelta kaakkoon Paloheinän entisen peltoalueen tuntumaan. Kohteen alkuperäinen kolmiosaisuus oli keinotekoinen ja johtui siitä, että vierekkäisten yhtenäiskoordinaatiston neliökilometriruutujen kasvistokartoitus toteutettiin eri vuosina. Todellisuudessa laaksojakso muodostaa yhtenäisen, joskin paikoin kapean kokonaisuuden.

RAJOITUKSET JA SUOSITUKSET: Tarpeetonta kulkemista kohteen kosteimmissa osissa on syytä välttää herkästi haavoittuvien kosteikkopintojen takia.


Tapahtumat

Pvm
30.11.2015
Tapahtumatyyppi
Tutkimus
Kuvaus
Kohteessa on tehty haitallisten vieraskasvilajien kartoitus vuonna v. 2015. Kartoitustietoja voi tarvittaessa tiedustella ympäristöpalveluista (kymp.ltj@hel.fi). Vuonna 2015 vieraslajikartoitus on tehty 38:ssa I-luokan kasvikohtessa.

Pvm
31.12.2012
Tapahtumatyyppi
Päivitys
Kuvaus
Kohteen kuvauksen kohtaa Arvoluokka on muutettu v. 2012 arvoluokkapäivityksessä. Itse arvoluokka ei ole muuttunut. Lisätietoa aineistokuvauksessa.

Pvm
28.02.2006
Tapahtumatyyppi
Päivitys
Kuvaus
Kohteen rajausta ja tietoja on päivitetty. Päivityskartoitus on tehty vuonna 2005.

Kohteen lajihavainnot