Arvokkaat kasvillisuus- ja kasvistokohteet
Länsi-Musta (25/98)


Pinta-ala (kartalta)
6,44 ha

Arvoluokat

I
hyvin arvokas

Kohdekuvaus

Kohteessa on v. 2021 tehty päivityskartoitus, jonka tiedot on tallennettu kohdekuvaukseen.

KUVAUS- JA LAJITIEDOT: Kohde koostuu Suomenlinnan keskuslinnoituksen parhaiten kulutukselta säästyneistä kallioiden ja vallien keto- ja muista niityistä, merenrannan kallioista, niityistä ja kasautumislahdelmista sekä keski- ja luoteisosien lehtomaisista metsiköistä. Luoteisosassa on myös pienialaisia, varpuvaltaisia suopainanteita. Kalliokedoilla kukkivat lyhytikäiset varhaiskukkijat (kevätkynsimö, ruotsinpitkäpalko, lituruoho, mäkilemmikki, hietalemmikki, keto-orvokki, pelto-orvokki, ketotädyke, kevättädyke, hiirenhäntä, mäkihärkki, mäkiarho, mäkikattara, pölkkyruoho, rantaukonnauris ym.). Kohteen pohjoispuoliskossa on mäkikauraketolaikkuja. Kohteen niityillä ovat läsnä myös monet Suomenlinnan venäläistulokkaista, joista idänkattaraa esiintyy laajana kasvustona länsirannan lehtolaaksossa ja sirppimailasta laajoina kasvustoina lounaisimman vallin päällä ja tykkiasemissa. Kohteen kaakkoispäässä on luonnontilainen merenrantaniitty, jolla kasvaa mm. Helsingissä varsin harvinaista rantanätkelmää. Saaren eteläpään lahden pohjukan pikku hiekkarannalla morsinko näyttäytyy lähes joka vuosi, mutta länsirannan lahden pohjukoissa epäsäännöllisemmin. Muita rannan kasautumisosuuksien kasveja ovat mm. merimaltsa, kierumatara, ruokopuntarpää ja peltopähkämö sekä täällä huomattavan kaukana aavan meren äärellä kasvavat rentukka ja viiltosara. Läntisimmän kärjen ulkosaaristotyyppisten merenrantakallioiden niittylaikkujen kasvistoon kuuluvat keltamaite, ruoholaukka, meriputki, pohjanpunanata, pikkuaho-orvokki, rantakukka, merisuolake, merisaunio, suomenlahdennurmikohokki, jokapaikansara, isolaukku, rantatädyke, siniheinä ja purtojuuri sekä ankarimmissa ulko-osissa nyylähaarikko ja suolasorsimo. Kalliokon lajistoon kuuluu myös somersara. Kalliokon pohjoispuolella kasvillisuus vaihettuu kivikkoisesta, tervaleppäisestä merenrantaniitystä yläosansa lehdoksi, jota luonnehtii runsaana esiintyvä tuomi.

ARVOLUOKKA: I
Valtakunnallisesti uhanalainen laji keltamatara. Lisäarvoina  valtakunnallisesti silmälläpidettävät lajit ketoneilikka ja somersara, Helsingissä muuten huomionarvoiset lajit ketotädyke, kevättädyke, mäkiarho, mäkihärkki ja mäkilemmikki sekä kohteen säilyneisyys, esteettiset arvot ("kukkaiskedot", maisemat), monipuolisuus, erikoiset kasvillisuustyypit (mm. mäkikaurakedot), laajuus ja historialliset arvot (maailmanperintöalueeksi luokitellun merilinnoituksen osa; myös Helsingissä vaarantunut uustulokas sirppimailanen).


RAJAUKSEN PÄIVITYS V. 2006: Rajausta on laajennettu luoteeseen - pohjoiseen ulkosaaristoluonteisten ja hyvin säilyneiden merenrantakallion ja -niityn sekä vallituksen pohjoisimman äären ketokasvillisuuden mukaan ottamiseksi.


Tapahtumat

Pvm
07.06.2022
Tapahtumatyyppi
Päivitys
Kuvaus
Kohteen tiedot on päivitetty. Päivityskartoitus on tehty vuonna 2021. 7.6.2022 on päivitystietojen tallennuksen aloituspäivämäärä koko v. 2021 kartoitetun aineiston osalta.

Pvm
31.12.2012
Tapahtumatyyppi
Päivitys
Kuvaus
Kohteen kuvauksen kohtaa Arvoluokka on muutettu v. 2012 arvoluokkapäivityksessä. Itse arvoluokka ei ole muuttunut. Lisätietoa aineistokuvauksessa.

Pvm
07.01.2006
Tapahtumatyyppi
Päivitys
Kuvaus
Kohteen rajausta ja tietoja on päivitetty. Päivityskartoitus on tehty vuonna 2006.

Kohteen lajihavainnot