Kohteessa on v. 2021 tehty päivityskartoitus, jonka tiedot on tallennettu kohdekuvaukseen.
KUVAUS- JA LAJITIEDOT: Saaren keskuskumpareen hiekkavallilla ja kalliokedoilla siitä pohjoiseen ja kaakkoon kasvaa melko runsaasti ketomasmaloa Helsingin ainoana vakinaisena esiintymänä. Helsingin harvinaisimpiin venäläistulokkaisiin kuuluva idänsara muodostaa kohteessa mittavimmat helsinkiläiskasvustonsa, joista toinen sijaitsee lounaisen vallin päällä ja itäotsalla, toinen pohjoisimman makeavesialtaan luoteispuolen kallioniityllä.
Keskuskummun etelärinteen kallionraoissa kasvavat mm. liuskaraunioinen ja karvakiviyrtti. Kohteen kasvierikoisuuksiin kuuluvat myös ketonoidanlukko, musta-apila, keväthanhikki, luoteislaidan kalliokedon jänönapila, lounaisvallin kenttätyräkki (Helsingin laajin esiintymä) ja peltorusojuuri, makeavesialtaiden uistinvita ja isovesiherne sekä pohjoisosan kosteiden painanteiden kahtaissara, soikkokaksikko, mätässara ja luhtasara.
Keskiosan kalliokedoilla esiintyy ketoneilikkaa yleisesti. Voimakkaasta kulutuksesta huolimatta ketokasvillisuus on monipuolista ja -lajista. Vuonna 2021 ei havaittu ketonoidanlukkoa, musta-apilaa eikä soikkokaksikkoa, mutta kohteella ei ole tapahtunut sellaisia muutoksia, jotka selittäisivät lajien puuttumisen.
ARVOLUOKKA: I (Valtakunnallisesti uhanalainen laji keltamatara. Lisäarvoina valtakunnallisesti silmälläpidettävä laji ketoneilikka, Helsingissä erittäin uhanalainen laji kahtaissara, Helsingissä vaarantunut laji isovesiherne, Helsingissä muuten huomionarvoiset lajit ketotädyke, kevättädyke, mäkiarho, mäkihärkki ja mäkilemmikki sekä kohteen näyttävyys ("kukkaisniityt", maisemat), monipuolisuus, laajuus ja historialliset arvot (maailmanperintöalueeksi luokitellun merilinnoituksen osa; myös Helsingissä erittäin uhanalaiset uustulokkaat ketomasmalo ja jänönapila, Helsingissä vaarantuneet uustulokkaat idänsara ja kenttätyräkki).