Arvokkaat kasvillisuus- ja kasvistokohteet
Niinisaarentien kalliojakson pohjoisosa (62/91)


Pinta-ala (kartalta)
7,37 ha

Arvoluokat

I
hyvin arvokas

Kohdekuvaus

KUVAUS- JA LAJITIEDOT: Kohteen länsilaita ulkoilutien molemmin puolin on näyttävää ja rikaskasvistoista kosteaa lehtoa ja lehtokorpea, jonka lajistoon kuuluvat mm. tesmayrtti, kevätlinnunsilmä, pitkäpääsara, metsätähtimö, mesimarja, jänönsalaatti, tähtitalvikki ja runsas lehtotähtimö. Kohteen itäisemmät osat koostuvat vaihtelevan rehevien, mutta enimmäkseen lehtomaisten metsien sekä jyrkkärajaisten, selvän kalkkivaikutuksen vuoksi kasvistoltaan monipuolisten ja näyttävien tyynylaavakallioiden pienipiirteisestä mosaiikista. Kohdassa 'Arvoluokka' mainittujen harvinaisempien lajien lisäksi kasvavat kallioilla mm. haisukurjenpolvi, mäkitervakko, keto-orvokki (molemmat lajit upean runsaina), karvakiviyrtti, haurasloikko, mäkikuisma, ruotsinpitkäpalko, rantatädyke, orjanruusu ja litteänurmikka sekä metsissä mm. sinivuokko ja yövilkka. Kaikkiaan kohde on huomattavan monipuolinen yhdistelmä erilaisia ympäristöjä. Kohteen syliin on miltei hautautunut Helsingin maalinnoituksen (keskeneräinen) patteri. Kohteen koillisimmassa osassa sijaitsee vanha kalkkilouhos lammikoineen ja kaakkoispuolensa pienten kalliopaljastumien ja ylijäämäkivikasojen liepeille ja päälle muodostuneine ketoineen.

ARVOLUOKKA: I (alueellisesti uhanalainen laji tähtitalvikki, valtakunnallisesti silmälläpidettävät lajit ketonoidanlukko, kellotalvikki, kartioakankaali ja ahokissankäpälä, Helsingissä erittäin uhanalainen laji keväthanhikki ja Helsingissä vaarantuneet lajit tesmayrtti ja metsämaarianheinä sekä huomattavat lisäarvot). Lisäarvoina Helsingissä silmälläpidettävät lajit liuskaraunioinen, tummaraunioinen, pitkäpääsara, kevätlinnunsilmä, mesimarja, metsävirna, aholeinikki, hietaorvokki ja yksi muu laji, Helsingissä muuten huomionarvoiset lajit ketunlieko, yövilkka, kevätlinnunherne, lehtokorte, lehtokuusama, lehtotähtimö, näsiä, maariankämmekkä, ketotädyke, mäkiarho, mäkihorsma ja mäkilemmikki sekä kohteen säilyneisyys, näyttävyys (etenkin itäosan korkeat "kukkaiskalliot"), monipuolisuus ja historialliset arvot (Helsingin maalinnoituksen patteri ja kaivostoiminnan muistona helsinkiläisittäin iso kalkkilouhos).

RAJAUKSEN PÄIVITYS V. 2005: Kohteesta on poistettu eteläosan karu kalliokko. Kohteeseen on lisätty ulkoilutien länsipuolen viljava korpialue sekä luontevamman rajauksen aikaansaamiseksi itä- ja pohjoispuolen viljavien kallioiden laitaosat ja niiden kautta vielä osa aiemmasta kohteesta 71/91, joka sellaisenaan on siis "lakkautettu". - Rajaukseen sisältyy myös melko tavanomaisia tuoreita kangasmetsiä, mutta kohteen pilkkominen useammaksi osaksi ei ole mielekästä.

RAJOITUKSET JA SUOSITUKSET: Tarpeetonta kulkemista kohteen kosteimmissa osissa on syytä välttää herkästi haavoittuvien kosteikkopintojen takia.


Tapahtumat

Pvm
30.11.2015
Tapahtumatyyppi
Tutkimus
Kuvaus
Kohteessa on tehty haitallisten vieraskasvilajien kartoitus vuonna v. 2015. Kartoitustietoja voi tarvittaessa tiedustella ympäristöpalveluista (kymp.ltj@hel.fi). Vuonna 2015 vieraslajikartoitus on tehty 38:ssa I-luokan kasvikohtessa.

Pvm
31.12.2012
Tapahtumatyyppi
Päivitys
Kuvaus
Kohteen kuvauksen kohtaa Arvoluokka on muutettu v. 2012 arvoluokkapäivityksessä. Itse arvoluokka ei ole muuttunut. Lisätietoa aineistokuvauksessa.

Pvm
28.02.2006
Tapahtumatyyppi
Päivitys
Kuvaus
Kohteen rajausta ja tietoja on päivitetty. Päivityskartoitus on tehty vuonna 2005.

Kohteen lajihavainnot