KUVAUS- JA LAJITIEDOT: Vallisaaren kaakkoisen patterin hiekkavallin länsi- ja itäpäässä sekä paikoin patterinpihalla on jäljellä kauniita ja kasvistoltaan rikkaita ketoja ja kuivia niittyjä. Helsingissä harvinaisten ketokäenmintun, ketonoidanlukon, harmaapoimulehden, hakarasaran ja iharuusun ohella niillä kasvaa mittava määrä muita kuivakkokasveja, mm. ahokissankäpälä, pölkkyruoho, ruotsinpitkäpalko, lituruoho, mäkiarho, ketomaruna, mäkikaura, harmio, mäkikattara, peurankello, ketoneilikka, mäkihorsma, karvaskallioinen, kevätkynsimö, rantaukonnauris, ahomatara, keltamatara, huopakeltano, niittymaarianheinä, mäkikuisma, ruusuruoho, mäkitervakko, mäkilemmikki, hietalemmikki, litteänurmikka, orjanruusu, ukontulikukka, ketotädyke, kevättädyke, valkoailakki, mäkihärkki ja nurmimailanen. Vallin itäpäässä kalliotuhkapensas on runsas Vallisaaren näyttävimpine yksilöineen. Vallin liepeiden kallioiden kasvistoon kuuluvat tummaraunioinen, liuskaraunioinen, haurasloikko, karvakiviyrtti, haisukurjenpolvi ja kalliokohokki.
ARVOLUOKKA: I (valtakunnallisesti uhanalainen laji keltamatara). Lisäarvoina alueellisesti uhanalaiset lajit ketonoidanlukko ja ahokissankäpälä, valtakunnallisesti silmälläpidettävä laji ketoneilikka, Helsingissä vaarantunut laji harmaapoimulehti, Helsingissä silmälläpidettävät lajit liuskaraunioinen, tummaraunioinen, ketokäenminttu ja niittymaarianheinä, Helsingissä muuten huomionarvoiset lajit ketotädyke, kevättädyke, mäkiarho, mäkihorsma, mäkihärkki ja mäkilemmikki sekä kohteen näyttävyys ("kukkaisketoja", komea maisema) ja historialliset arvot (linnoitteet).
ARVON YLLÄPITO: Kohteen keskiset osat ovat pahoin umpeenkasvaneita, jopa metsittyneitä. Niiden ketokasvillisuutta voisi yrittää palauttaa raivaamalla (haavikot kaulaamalla).
RAJAUKSEN PÄIVITYS V. 2006: Rajausta on supistettu poistamalla kohteesta karuja kallioalueita.
RAJOITUKSET JA SUOSITUKSET: Kohde sijaitsee sotilasalueella; maihinnousuun ja liikkumiseen tarvitaan erityislupa.