Kohteessa on v. 2021 tehty päivityskartoitus, jonka tiedot on tallennettu kohdekuvaukseen.
Kohde koostuu Hernesaaren länsipuoliskon etelä- ja itärannan vaikuttavan jyrkistä ja korkeista kalliorannoista ja itäpuoliskon paljon loivemmista kalliorannoista sekä puoliskojen välisestä vuonomaisesta lahdesta ja hietikkokannaksesta. Kalliorantojen allikoiden ja soistumien kasvistoon kuuluvat muun muassa suomyrtti, ruohokanukka, riippasara ja luhtavilla; itse kallioiden raoissa edustavat ulkosaaristokasvistoa monien yleisempien lajien ohella nyylähaarikko. Kannaksen hietikon pioneerilajistoa ovat pohjoisrannan suola-arho, merinätkelmä, rantavehnä ja merimaltsa sekä ajoittain myös merisinappi (ei vuonna 2023); myös rantaputki on läsnä. Kasvillisuudeltaan sulkeutuneemmalla hietikon lakiosalla kasvavat mm. suomenlahdennurmikohokki, rantaukonnauris, mäkikaura ja keltamatara; kannaksen koillisreunan ketomaiselta niityltä ei havaittu enää 2023 ketoneilikkaa tai kurjenkelloa, mutta kylläkin nurmilaukkaa. Vuonolahden suojaisessa perukassa kasvillisuus vaihettuu suurruohostoksi, joka on laajalti ruovikoitunut lajeinaan mm. meriputki, siniheinä, ruokopuntarpää, luhtalemmikki ja vesihierakka. Lahden länsirannan jyrkänteen alusen hyllyä on asuttanut pieni niittymaarianheinäkasvusto, jota ei kuitenkaan havaittu 2023. Lahden mataluus sallii runsaiden merikaislan sekä niukemman sinikaislan läsnäolon vedessä ja vesirajassa. Kaikkinensa kohde on vaikuttava ja varsin monipuolinen sekä saaren suljetun käytön vuoksi erinomaisesti säilynyt väli- ja ulkosaariston piirteitä yhdistävä merenrantaluontokokonaisuus. Lahden pohjukka on ruovikoitumassa. Vuoden 2023 päivityskartoituksessa ei havaittu seuraavia kohteessa aikaisemmin esiintyneitä lajeja: hernesara, jouhiluikka, ketoneilikka, kurjenkello, käärmeenkieli, lännenmaarianheinä, merisinappi, morsinko, nyylähaarikko, pikkuhaura, suolamaltsa, suolasolmukki, tähtisara.
ARVOLUOKKA: I. (Valtakunnallisesti vaarantunut laji keltamatara). Lisäarvoina Helsingissä muuten huomionarvoiset lajit merinätkelmä ja suola-arho sekä kohteen säilyneisyys ja näyttävyys (etenkin länsiosan vaikuttava topografia).
RAJAUKSEN PÄIVITYS V. 2006: Rajausta on tuntuvasti laajennettu siten, että alkuperäiset kohteet 46-48/92 on yhdistetty ottamalla mukaan myös niiden väliset rantaosuudet. Samalla alkuperäistä kohdetta 47/92 on hieman supistettu ja alkuperäistä kohdetta 48/92 jonkin verran laajennettu. Uusi rajaus pyrkii luontevampaan kokonaisuuteen, jossa saaren koko etelärannan vaikuttava topografiakin tulee mukaan.
RAJOITUKSET JA SUOSITUKSET: Kohde sijaitsee sotilasalueella; maihinnousuun ja liikkumiseen tarvitaan erityislupa.