Arvokkaat kasvillisuus- ja kasvistokohteet
Kalkkisaari (52/92)


Pinta-ala (kartalta)
4,02 ha

Arvoluokat

I
hyvin arvokas

Kohdekuvaus

Kohteessa on v. 2022 tehty päivityskartoitus, jonka tiedot on tallennettu kohdekuvaukseen.

KUVAUS JA LAJITIEDOT: Kalkkisaaressa (3,3 ha) kasvaa 191 luonnonvaraista putkilokasvilajia. Helsingin saaristossa luku on suurin saarten kokoluokassa 2-4 ha (23 saarta) ja ylittää monien isompienkin saarten lajimäärät. Kalkkisaaren korkea lajiluku on myös laadullisesti merkittävä sen vuoksi, että siihen sisältyy seuraavassa lueteltavia monia harvinaisia ja jopa uhanalaisia lajeja, mutta tavanomaisten rikkakasvien osuus on siinä hyvin pieni. Tämä laadukkuus kertoo siitä, että ihmisen epäsuotuisa vaikutus kasviston koostumukseen on ollut pieni huolimatta kaivostoiminnasta ja mökeistä. Saaren kasvistoon kuuluu koko joukko eri tasoilla uhanalaisia tai silmälläpidettäviä lajeja, jotka on lueteltu kohdassa 'Arvoluokka' . Lisäksi saaren jäkälälajisto on todettu hyvin arvokkaaksi, mukana myös Suomelle uusia lajeja (Juha Pykälä (SYKE), suull. ja kirjallinen lausunto 2005). - Vahvasta kalkkivaikutuksesta ja pienympäristöjen laajasta kirjosta johtuen Kalkkisaaren kasvisto on kaiken kaikkiaan poikkeuksellisen rikas ja monipuolinen sekä Helsingin mittakaavassa erittäin arvokas ja laajemmissakin mittakaavoissa merkittävä. Sitä paitsi kasvisto muodostaa saaren laajalla avokallioalueella niin edustavaa, värikästä ja hyvin säilynyttä kalkkikallioketokasvillisuutta, että vastaavaa on Suomessa nähtävissä melkeinpä vain Ahvenanmaalla ja muualla aivan lounaassa. Vuoden 2022 päivityskartoituksessa ei havaittu kohteelle aikaisemmin kirjattuja soikkokaksikkoa, mietotatarta, ruskokaislaa eikä ahokissankäpälää. Soikkokaksikon tuorein varmistettu havainto on 50-luvulta.

ARVOLUOKKA: I (valtakunnallisesti uhanalaiset lajit keltamatara ja ruskokaisla sekä Helsingissä hyvin harvinainen ympäristötyyppi kalkkikallioketo). Lisäarvoina valtakunnallisesti silmälläpidettävä laji pikkurantasappi, Helsingissä erittäin uhanalaiset lajit keväthanhikki ja harmaapoimulehti, Helsingissä vaarantunut laji keihäsvuohennokka, Helsingissä silmälläpidettävät laji hietaorvokki. Helsingissä muuten huomionarvoiset lajit lehtokuusama, isosappi, käärmeenkieli, ketotädyke, kevättädyke, mäkiarho, mäkihorsma ja mäkilemmikki sekä kohteen säilyneisyys (vähäinen kulutus), näyttävyys (maisemallisestikin merkittävä "kukkaiskallio", kallioperä mutkaisine kalkkisuonineen) ja historialliset arvot (kalkkilouhokset).

RAJOITUKSET JA SUOSITUKSET: Saari on pääosin yksityisaluetta. Saaren kasvillisuus on hyvin kulutusherkkää, joten saarella vierailemista on syytä välttää.


Tapahtumat

Pvm
14.03.2023
Tapahtumatyyppi
Päivitys
Kuvaus
Kohteen rajaus ja tiedot on päivitetty. Päivityskartoitus on tehty vuonna 2022. 14.3.2023 on päivityskartoituksen tietojen tallennuksen aloituspäivämäärä koko v. 2022 kartoitetun aineiston osalta.

Pvm
31.12.2012
Tapahtumatyyppi
Päivitys
Kuvaus
Kohteen kuvauksen kohtaa Arvoluokka on muutettu v. 2012 arvoluokkapäivityksessä. Itse arvoluokka ei ole muuttunut. Lisätietoa aineistokuvauksessa.

Pvm
07.01.2006
Tapahtumatyyppi
Päivitys
Kuvaus
Kohteen rajausta ja tietoja on päivitetty. Päivityskartoitus on tehty vuonna 2006.

Kohteen lajihavainnot