Arvokkaat kasvillisuus- ja kasvistokohteet
Melkin kaakkoiset rannat (59/92)


Pinta-ala (kartalta)
4,69 ha

Arvoluokat

I
hyvin arvokas

Kohdekuvaus

Kohteessa on v. 2023 tehty päivityskartoitus, jonka tiedot on tallennettu kohdekuvaukseen.

KUVAUS JA LAJITIEDOT: Melkin Itäniemen kummassakin kainalossa on komeat hiekkarannat, jotka sijaintinsa takia ovat suurelta osin myös kasautumisrantoja ja sen vuoksi kasvistoltaan saaren pohjoista hiekkarantaa rikkaampia. Itäniemen kärkeä luonnehtivat kalliorannat pienine allasniittyineen ja yläosansa soravalleineen. Läntisestä hiekkarannasta länteen ranta jatkuu niin ikään kallioisena vaihtelevan kokoisine niittypälvineen; hietikon ja kallion väliin jää laakea, syvälle saareen työntyvä, korkeakasvuinen rantaniittyalue. - Itäisen hiekkarannan pohjoisosaa luonnehtivat suola-arhomatot. Kohti Itäniemen kärkeä tämä ranta muuttuu vähitellen soraisemmaksi ja kivisemmäksi; suojaisimman poukaman yläosassa on varsin korkea soravalli ja sen takana laakea, nummimainen kuiva niitty, joka on kuitenkin lähes kokonaan kurtturuusun valtaama. Poukaman kasautumisrantaluonnetta osoittavat mm. runsas merimaltsa sekä soravallin päällä viihtyvä punakoiso. Itäniemen kärjen allasniityillä kasvavat yleisempien lajien ohella jouhiluikka, pikkusappi ja nyylähaarikko. Aiemmin soravallilla esiintynyttä merinätkelmää ei havaittu. Läntisemmän hiekkarannan yläosaa verhoavat suola-arhon peitteet seassaan jonkin verran merisinappia ja vaihtelevasti morsinkoa. Hietikon itäpäätä hallitsee korkea, leveä ja tuuhea merimaltsavyöhyke. Kummallakin mainitulla hietikolla on keväisin kukkinut runsaana mäkilemmikki (erikoisia ympäristöjä tälle valtaosin kallioketokasville!), lajia ei kuitenkaan havaittu vuoden 2023 päivityskartoituksessa, mutta syynä voi olla lajin lakastuminen aikaisin kesällä. Läntisen hietikon länsipuolen syvälle työntyvällä niityllä kasvavat helsinkiläisillä ulkorajoillaan useat kosteikkokasvit (rentukka, viiltosara, rantayrtti, terttualpi, vesihierakka, keltaängelmä). Kohteen länsipään kallion allasniityllä ovat läsnä rinnakkain ruskokaisla ja jouhiluikka. Kaiken kaikkiaan kohteen merentakasvisto on erityisen monipuolinen kasvuympäristöjen mittavan kirjon ansiosta.

Kohteen arvoluokka säilyy v. 2023, vaikka valtakunnallisesti vaarantunutta keltamataraa ei havaittu; kohde erittäin edustava ja lajisto edelleen monipuolinen, osin suojelualuetta (suojellut luontotyypit).

Rantaniittyalue länsiosassa pitkälti jättipalsamin peittämä. Kohteessa myös kurtturuusua.

ARVOLUOKKA: I. Alueellisesti uhanalainen laji jouhiluikka, valtakunnallisesti silmälläpidettävä laji pikkusappi, Helsingissä erittäin uhanalainen merikaali sekä Helsingissä muuten huomionarvoiset lajit rantayrtti, suola-arho sekä kohteen vallitseva luonnontilaisuus, näyttävyys (komeita hiekka- ja kalliorantoja), monipuolisuus (erilaisia rantatyyppejä), kasvillisuustyyppien edustavuus (ml. länsirannan luonnonsuojelulain mukainen suojeltu luontotyyppi luonnontilainen hiekkaranta) ja laajuus (pituus).

ARVON YLLÄPITO: Itäniemen länsipuolen hiekkarannan kasvillisuutta voisi pyrkiä palauttamaan eheämmäksi kanavoimalla rannalla liikkumista entistä enemmän.

RAJAUKSEN PÄIVITYS V. 2006: Rajausta on huomattavasti laajennettu lisäämällä kohteeseen Itäniemen kalliorannat ja niiden jatkeen muodostava aiempi hiekkarantakohde 75/92 sekä vielä alkuperäisen kohteen 59/92 länsipuolen niitty- ja kalliorantoja.

RAJOITUKSET JA SUOSITUKSET: Kohde sijaitsee sotilasalueella; maihinnousuun ja liikkumiseen tarvitaan erityislupa.

TOIMENPIDETARVE: Kurtturuusun ja jättipalsamin välitön torjunta.


Tapahtumat

Pvm
04.03.2024
Tapahtumatyyppi
Päivitys
Kuvaus
Kohteen tietoja on päivitetty. Päivityskartoitus on tehty vuonna 2023. 4.3.2024 on päivityskartoituksen tietojen tallennuksen aloituspäivämäärä koko v. 2023 kartoitetun aineiston osalta.

Pvm
31.12.2012
Tapahtumatyyppi
Päivitys
Kuvaus
Kohteen kuvauksen kohtaa Arvoluokka on muutettu v. 2012 arvoluokkapäivityksessä. Itse arvoluokka ei ole muuttunut. Lisätietoa aineistokuvauksessa.

Pvm
07.01.2006
Tapahtumatyyppi
Päivitys
Kuvaus
Kohteen rajausta ja tietoja on päivitetty. Päivityskartoitus on tehty vuonna 2006.

Kohteen lajihavainnot