Arvokkaat kasvillisuus- ja kasvistokohteet
Santahaminan Eteläniemen eteläkärki (63/92)


Pinta-ala (kartalta)
3,75 ha

Arvoluokat

I
hyvin arvokas

Kohdekuvaus

KUVAUS- JA LAJITIEDOT: Kohteen ytimen kallioallaslampareessa kasvaa runsaasti mukulanäkinpartaa (näkinpartaislevä). Allasta ympäröivän ruovikon ulkolaidoilla on melko runsaasti suomyrttiä sekä koillisessa varsin paljon hirssisaraakin. Lampareen pohjois- ja itäpuolen ketomaisten niittyjen kasvistoon kuuluvat runsaanpuoleiset keltamatara ja hina ja hyvin niukka ketopiippo. Hernesara kasvaa runsaana sekä lampareen pohjoispuolen kallion niittyjuoteissa ja -altaissa että lampareen länsipuolen pienellä rantaniityllä, jonka kautta altaan ylivesi valuu mereen. Rantaniittylaikun muuta lajistoa ovat jouhiluikka, hentosuolake, pikkurantasappi ja isorantasappi. Niemekkeen kallioisia ulkorantoja luonnehtivat pioneerikasvit meriratamo, luotosorsimo, nyylähaarikko, merisaunio ja tannervihvilä. – Kohteen pohjoisosan Krimin sodan aikana rakennetun tykkipatterin hiekkavalleja ja etenkin niiden taustan tantereita ja kallioita vallitsee hieno ketokasvillisuus. Sen rikkaaseen kasvilajistoon kuuluvat mm. ketonoidanlukko, hiirenhäntä, mäkihärkki, nurmilaukka, ruotsinpitkäpalko, lituruoho, mäkiarho, mäkikaura, mäkikattara, ketokeltto, mäkihorsma, kevätkynsimö, rantaukonnauris, keltamatara, mäkikuisma, tannervihvilä, mäkilemmikki, hietalemmikki, huopakeltano, litteänurmikka, suppujäsenruoho, ketotädyke, kevättädyke, mäkivirvilä ja keto-orvokki. Patterin kivirakenteilla viihtyvät mm. haurasloikko, kivikkoalvejuuri, kallioimarre ja haisukurjenpolvi.

ARVOLUOKKA: I (valtakunnallisesti uhanalainen laji keltamatara). Lisäarvoina alueellisesti uhanalaiset lajit jouhiluikka ja ketonoidanlukko, Helsingissä erittäin uhanalainen laji ketopiippo, valtakunnallisesti silmälläpidettävä laji pikkurantasappi, Helsingissä silmälläpidettävä laji hirssisara ja Helsingissä muuten huomionarvoiset lajit hentosuolake, hernesara, isorantasappi, ketotädyke, kevättädyke, mäkiarho, mäkihorsma, mäkihärkki ja mäkilemmikki sekä sekä kohteen säilyneisyys, monipuolisuus (pienellä alueella monenlaisia kasvuympäristöjä), kasvillisuustyyppien edustavuus (kedot), esteettiset arvot (komea merimaisema, alkukesän kukkaloisto) ja historialliset arvot (ulkokärjen ja pohjoisosan patterit).

ARVON YLLÄPITO: Kohde kuuluu puolustusvoimien henkilökunnan virkistysalueeseen, jolta on raivattu puustoa ja pensastoa. Ketokasvillisuudelle raivaus ja myös kohtalainen kulutus ovat eduksi, joten kummankin toiminnon jatkuvuus on suotavaa. Sen sijaan alueelle tuodut koristekasvit (mm. suomenröyhytatar ja kanadanpiisku) on syytä hävittää ja uusien tuonti torjua.

RAJAUKSEN PÄIVITYS V. 2006: Rajausta on hieman laajennettu pohjoiseen päin luonnollisemman kokonaisuuden aikaansaamiseksi. Rajausta on v. 2007 edelleen laajennettu pohjoisemmaksi vallitusten ja patterinpihan edustavan ketokasvillisuuden mukaan ottamiseksi.

RAJOITUKSET JA SUOSITUKSET: Kohde sijaitsee sotilasalueella; maihinnousuun ja liikkumiseen tarvitaan erityislupa.


Tapahtumat

Pvm
31.12.2012
Tapahtumatyyppi
Päivitys
Kuvaus
Kohteen kuvauksen kohtaa Arvoluokka on muutettu v. 2012 arvoluokkapäivityksessä. Itse arvoluokka ei ole muuttunut. Lisätietoa aineistokuvauksessa.

Pvm
07.01.2006
Tapahtumatyyppi
Päivitys
Kuvaus
Kohteen tietoja on päivitetty. Päivityskartoitus on tehty vuonna 2006.

Kohteen lajihavainnot