Arvokkaat kasvillisuus- ja kasvistokohteet
Mätäjoen käytävä Kaarelassa (1/93)


Pinta-ala (kartalta)
5,21 ha

Arvoluokat

I
hyvin arvokas

Kohdekuvaus

KUVAUS- JA LAJITIEDOT: Kohde on Mätäjoen jokikäytävän luonnontilaisimpana säilynyt osuus. Yläjuoksun puolella se on suorastaan viidakkomainen solisevine ja paikoin melko leveine jokijuoksuineen sekä tiheine luhta-, viita- ja lehtoreunuksineen. Vedessä kasvaa näyttäviä vesitähtilauttoja sekä pikku- ja purovitaa. Alajuoksun puolella ahtaammaksi käyvää jokikäytävää luonnehtivat näyttävän tuuheat pajuviitaluhdat, joissa tuhkapaju on poikkeuksellisen runsas ja joita jaksoittain katkaisevat viitakastikan, keltakurjenmiekan ja rantakukan vallitsemat niittyluhdat. Isohierakka tunnetaan Helsingistä vain tämän kohteen yläjuoksulta, missä laji on 1990- ja 2000-luvuilla tavattu Vanhan Nurmijärventien sillan sekä pohjois- että eteläpuolelta.

ARVOLUOKKA: I (Helsingissä hyvin harvinainen ympäristötyyppi (lähes) luonnontilainen jokikäytävä). Lisäarvoina alueellisesti uhanalainen ja Helsingissä vaarantunut laji isohierakka, Helsingissä silmälläpidettävä laji kevätlinnunsilmä, Helsingissä muuten huomionarvoiset lajit lehtokorte ja lehtotähtimö sekä kohteen säilyneisyys, maisemalliset arvot ("viidakkotunnelma") ja kasvillisuustyyppien edustavuus (etenkin pajuviitaluhdat).

ARVON YLLÄPITO: Jokikäytäväosuuden luonnontila on säilytettävä (siis ei ruoppauksia, raivauksia ja vieraiden kasvien istuttamisia).

RAJAUKSEN PÄIVITYS V. 2005: Rajausta on laajennettu kattamaan luhta- ja lehtokasvillisuus kokonaisuudessaan alkuperäisen rajauksen ympärillä sekä vielä Kannelmäen koillispuolinen jokikäytävä Jouhipolun sillalle asti, jonne komea pajuviitakasvillisuus päättyy.


Tapahtumat

Pvm
31.12.2012
Tapahtumatyyppi
Päivitys
Kuvaus
Kohteen kuvauksen kohtaa Arvoluokka on muutettu v. 2012 arvoluokkapäivityksessä. Itse arvoluokka ei ole muuttunut. Lisätietoa aineistokuvauksessa.

Pvm
28.02.2006
Tapahtumatyyppi
Päivitys
Kuvaus
Kohteen rajausta ja tietoja on päivitetty. Päivityskartoitus on tehty vuonna 2005.

Kohteen lajihavainnot