KUVAUS- JA LAJITIEDOT: Peltojen ympäröimä Tuomarinkylän kartanon saareke on kasvistollisesti rikas ja monenlaisten kasvistoainesten kohtauspaikka. Erityisen paljon kohteessa kasvaa ketokasveja, etenkin Kaisanmäen pohjois- ja etelärinteiden pienten kalliopaljastumien päällä ja liepeillä. Enin osa ketokasveista on katsottava muinaistulokkaiksi, kuten nurmilaukka, pölkkyruoho, mäkiarho, peurankello, ketokeltto, mäkihorsma, kevätkynsimö, keltamatara, ruusuruoho, hiirenhäntä, hietalemmikki, litteänurmikka, aholeinikki, orjanruusu, suppujäsenruoho, ketotädyke, kevättädyke ja mäkivirvilä. Ketojen ja tuoreempien niittyjen uudempia tulokkaita ovat mm. nurmisiemenessä saapuneet kevättaskuruoho, saksanhanhikki ja heinäkaura sekä venäläisen sotaväen matkassa tulleet idänukonpalko, harmio, peltokierto, munuaispoimulehti ja myrkkykatko. Kohteen mittavan viljelyperäisen kasviston mainittavin laji on ikivanha rohdoskasvi nukula. Muista vanhan ajan viljelykasveista elelevät kohteessa omillaan mm. ukkomansikka, kyläkurjenpolvi ja varjolilja. Kohteeseen on ilmeisesti tuotu myös useita lehtokasveja, joista keväisin kukkivat näyttävästi keltavuokko, pystykiurunkannus ja mukulaleinikki.
ARVOLUOKKA: I (valtakunnallisesti uhanalainen laji keltamatara). Lisäarvoina valtakunnallisesti silmälläpidettävä laji ketoneilikka, Helsingissä silmälläpidettävä laji aholeinikki ja Helsingissä muuten huomionarvoiset lajit lehtokuusama (alkuperäinen?), ketotädyke, kevättädyke, mäkiarho ja mäkihorsma sekä kohteen monipuolisuus (kasvistoainekset) ja historia (kartano ja Helsingin maalinnoituksen asema; myös Helsingissä äärimmäisen uhanalainen uustulokas nukula ja Helsingissä silmälläpidettävä uustulokas kyläkurjenpolvi).
ARVON YLLÄPITO: Kohteen liiallinen "siistiminen" nurmikoittamisineen on jo hävittänyt varsinkin päärakennuksen liepeiltä monia kartanon historiaan liittyneitä kasveja, lähinnä viljelykarkulaisia ja -jäänteitä. Nurmikoittamista ei tule enää laajentaa. Toisaalta Kaisanmäen etelärinteen alueella on syytä harkita raivaustoimia liiallisen umpeenkasvun estämiseksi.
RAJAUKSEN PÄIVITYS V. 2005: Rajausta on supistettu poistamalla kohteesta pelto-, nurmikko- ja rakennusalueita.