Arvokkaat kasvillisuus- ja kasvistokohteet
Vartiosaaren ja Tervaluodon välinen luhta (28/93)


Pinta-ala (kartalta)
2,27 ha

Arvoluokat

II
huomattavan arvokas

Kohdekuvaus

KUVAUS- JA LAJITIEDOT: Kohde koostuu laajasta sisäsaariston maaduntaluhta- ja niittyluhta-alueesta sekä siihen liittyvästä matalasta ja suojaisesta lahdenpoukamasta. Suurin osa luhta-alueesta näyttää etäämpää yksitoikkoiselta ruovikolta, mutta sen alla on runsaasti muita ruohovartisia, muun muassa käärmeenkieltä, keltakurjenmiekkaa, meriratamoa, särmäputkea, käenkukkaa, merisuolaketta, merikaislaa, ruokopuntarpäätä, matalanurmikkaa, isomaltsaa, rantamataraa, luhtalemmikkiä, terttualpia ja rentukkaa. Moniaalla kasvillisuutta voikin hyvin luonnehtia ruohoiseksi punanata-, lännenmaarianheinä-, rönsyrölli-, meriluikka- tai luhtakastikkaniityksi. Lahdenpohjukan tuntuman märkäpinnoilla kasvaa myös merisaraa, ja vedessä pyörösätkin muodostaa tiheitä mattoja yhdessä karvalehden ja tähkä-ärviän kanssa.

ARVOLUOKKA: II (Helsingissä silmälläpidettävät lajit merisara ja pyörösätkin sekä huomattavat lisäarvot). Lisäarvoina Helsingissä muuten huomionarvoiset lajit käärmeenkieli ja särmäputki sekä kohteen luonnontilaisuus, näyttävyys (kurjenmiekan ja käenkukan kukinta!), kasvillisuustyyppien edustavuus (avoluhdat ja uposkasvillisuus) ja laajuus.

RAJAUKSEN PÄIVITYS V. 2005: Rajausta on huomattavasti laajennettu itään päin kattamaan koko samantyyppisen luhta-alueen sekä vielä kasvistollisesti arvokasta matalan veden aluetta.


Tapahtumat

Pvm
28.02.2006
Tapahtumatyyppi
Päivitys
Kuvaus
Kohteen tietoja on päivitetty. Päivityskartoitus on tehty vuonna 2005.

Kohteen lajihavainnot