KUVAUS- JA LAJITIEDOT: Rysäkarilla kasvaa lähes 250 luonnonvaraista putkilokasvilajia osoituksena erilaisten kasvuympäristöjen laajasta kirjosta. Se ulottuu saaren laitaosissa uhkeista kalliorannoista lukuisine allikoineen ja soistumineen kivikko- ja niittyrantoihin sekä saaren sisemmissä osissa värikkäistä linnoitus- ja kalliokedoista karuihin jäkäläkallioihin ja männiköihin. Allikot ja soistumat keskittyvät länsi- ja lounaisrannan korkeiden kallioiden yläosiin kasveinaan mm. Helsingissä harvinaiset kaitapalpakko, mietotatar, merisara, hernesara, jouhiluikka ja hentosuolake, ulkosaaristossa harvinainen haarapalpakko sekä yleisemmät luhtarölli, riippasara, luhtavilla, suoputki, kurjenjalka, juolukka ja isokarpalo. Itään päin kallio korvautuu soravalli- ja kivikkorannoilla. Kaakossa on ulkosaaristo-oloissa poikkeuksellisen leveä ja komea kivinen rantaniitty, jossa lukuisat niittytyypit muodostavat varsin selkeitä vyöhykkeitä ja ylläpitävät rikasta kasvistoa harvinaisimpina lajeinaan somersara, isorantasappi, pikkurantasappi, jouhiluikka, nyylähaarikko ja suola-arho (niityn länsilaidan soraikossa). Sisäosien linnoituskedoilla ja niihin saumattomasti liittyvillä kalliokedoilla on niin ikään rikas kasvisto. Sen jäseniä ovat mm. kartioakankaali (Helsingin ainoa ulkosaaristoesiintymä), näyttävän runsas ruoholaukka, pölkkyruoho, ruotsinpitkäpalko, lituruoho, mäkiarho, ketomaruna, mäkikaura, ketonoidanlukko, kalliotuhkapensas, mäkihorsma, karvaskallioinen, kevätkynsimö, rantaukonnauris, ahomatara, keltamatara, mäkikuisma, mäkilemmikki, hietalemmikki, litteänurmikka, orjanruusu, ketotädyke, mäkivirvilä ja keto-orvokki.
ARVOLUOKKA: I (valtakunnallisesti uhanalainen laji keltamatara). Lisäarvoina valtakunnallisesti silmälläpidettävät lajit ketonoidanlukko, kartioakankaali ja pikkurantasappi, alueellisesti uhanalaiset lajit somersara ja jouhiluikka, Helsingissä erittäin uhanalainen laji kaitapalpakko, Helsingissä vaarantunut laji mietotatar, Helsingissä silmälläpidettävä laji merisara, Helsingissä muuten huomionarvoiset lajit lehtokuusama, metsäruusu, hentosuolake, hernesara, isorantasappi, suola-arho, ketotädyke, mäkiarho, mäkihorsma ja mäkilemmikki sekä kohteen osittainen luonnontilaisuus (etenkin eteläosan merenrannat), näyttävyys (värikkäät "kukkaiskedot" sekä eteläosan merenrantakalliot ja -niityt ja komeat maisemat), monipuolisuus (luonnon ja linnoittamisen luomien ympäristöjen kirjo), kasvillisuustyyppien edustavuus (varsinkin kaakkoisosan luonnonsuojelulain mukainen suojeltu luontotyyppi merenrantaniitty ja lounaisosan kallioallikot), historialliset arvot (venäläisaikaiset linnoitteet ja rakennukset) ja laajuus.
[Kohteeseen sisältyy myös karuja kalliomänniköitä ja saaren pohjoisrannan tekorantoja, mutta niiden pois rajaaminen ei ole mielekästä]
RAJOITUKSET JA SUOSITUKSET: Kohde on yksityisaluetta; maihinnousuun ja liikkumiseen tarvitaan lupa.